Čađenović pušten na slobodu: Ustavni sud vratio predmet na ponovno razmatranje

post-img Foto: Pobjeda/ Stevo Vasiljević
24kroz7 28.05.2024. 08:36

Ustavni sud Crne Gore je donio odluku kojom se usvaja ustavna žalba Saše Čađenovića, bivšeg specijalnog tužioca, na rješenje o produženju pritvora zbog opasnosti od bjekstva. Odluka je donesena većinom glasova, a predmet je vraćen Apelacionom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Prema odluci Ustavnog suda, Viši sud u Podgorici i Apelacioni sud Crne Gore nisu postupili s dužnom pažnjom u procjeni dovoljnih i relevantnih razloga za dalje trajanje pritvora. U obrazloženju odluke stoji da osporena rješenja nisu pružila jasne i relevantne razloge koji bi opravdali zaključak da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva Čađenovića.

– Osporena rješenja ne sadrže jasne i relevantne razloge koji bi ukazali na realnu opasnost od bjekstva okrivljenog Saše Čađenovića. Sama činjenica da se može izreći visoka kazna zatvora, ili da su neki članovi kriminalne organizacije u bjekstvu, nije dovoljna da opravda produženje pritvora –  navodi se u odluci.

Ustavni sud također ističe da sudovi nisu uzeli u obzir specifične faktore kao što su karakter okrivljenog, njegovo zanimanje, imovina, porodične veze i veze sa Crnom Gorom.

– Sudovi su zanemarili procjenu brojnih faktora specifičnih za predmet, uključujući karakter, moral, dom, zanimanje, imovinu, porodične veze i veze sa državom Crnom Gorom. Sama mogućnost teške kazne i težina dokaza nisu dovoljni da opravdaju produženje pritvora – zaključuje Ustavni sud.

Predmet se vraća Apelacionom sudu na ponovni postupak, uz napomenu da je obaveza suda da, ukoliko odluči produžiti pritvor, navede detaljne razloge za takvu odluku.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku