Knežević u pratnji policije stiže u Crnu Goru: Dolazim sa plavom torbom

post-img Duško Knežević – Foto: Facebook
Izvor: Vijesti 30.04.2024. 10:28

Crnogorski biznismen Duško Knežević, koji je godinama bio u bjekstvu, konačno će biti izručen crnogorskim vlastima nakon nepravosnažne odluke Vestminsterskog suda Velike Britanije. Knežević je optužen za niz krivičnih djela, uključujući organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, prenose Vijesti.

Njegovo izručenje je realizovano po pravosnažnoj odluci britanskih sudova, a nije bilo nikakvog dogovora sa vlastima u Podgorici oko predaje. Knežević je jutros, u pratnji policije, krenuo letom iz Londona ka Crnoj Gori, a njegov dolazak u Podgoricu se očekuje danas oko 13 časova.

Prema planu, na Aerodromu Podgorica Kneževića će dočekati policija, nakon čega će biti priveden kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

Duško Knežević se suočava sa ozbiljnim optužbama. Između ostalog, optužen je u predmetu “Karbon” za prouzrokovanje štete kompaniji “Global Karbon” i pribavljanje protivpravne koristi od gotovo 2 miliona eura. Takođe, optužen je i u predmetu “Aerodromi”, gdje se navodi da je oštetio Aerodrome Crne Gore za tri miliona eura.

Osim toga, Knežević je bio centralna figura u aferi “Koverta”, u kojoj je tvrdio da je predao novac za finansiranje izborne kampanje vlasti, optužujući lidera DPS-a i aktuelnog predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića.

Pored krivičnih optužbi, Atlas grupa, koju je Knežević osnovao, pokrenula je arbitražni postupak protiv Vlade Crne Gore za naknadu štete od 500 miliona eura. Tvrdi se da su njegove investicije bile podvrgnute politički motivisanoj kampanji, uključujući i njegove banke – Atlas Banku i Invest Banku Montenegro, kao i projekat izgradnje hotelskih kompleksa na obali mora.

Duško Knežević je u više navrata izjavio svoju spremnost da se preda crnogorskim vlastima pod određenim uslovima, međutim, sada je suočen sa pravnim procesom koji će odlučiti o njegovoj sudbini u Crnoj Gori. Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici će nakon saslušanja odlučiti o eventualnom pritvoru i daljem toku postupka.

-Ja ću da se predam, da dođem i da mi se dozvoli da ulazim i izlazim iz Crne Gore, da se javljam redovno kad treba prema dogovoru koji bih postigao s tužilaštvom. Ja nemam zašta da odgovaram, nigdje nisam bio odgovorno lice ni u bankama ni u tim kompanijama – rekao je Knežević u razgovoru sa autorom emisije Načisto Petrom Komnenićem.

– A sve dokaze koje imam protiv Mila Đukanovića i koje sam iznio do sada i prijavio spreman sam da dam – tvrdi Knežević.

Foto: Facebook - Dr Dusko D. Knezevic official - I AM ALWAYS FOR DIALOGUE... (Arhiva)
Foto: Facebook – Dr Dusko D. Knezevic official – I AM ALWAYS FOR DIALOGUE… (Arhiva)

On je Vijestima kazao da u Crnu Goru stiže sa plavom torbom i da mnogima nije prijatno što dolazi.

– Pristao sam da se vratim u Crnu Goru posle odluka suda da budem izručen. Proceduralno nismo koristili mogućnosti koje smo imali, jer se vrši pljačka moje imovine u Crnoj Gori i htio sam da dodjem da to zaustavim, ali i da dokažem svoju nevinost, jer svi ljudi koji su me optuživali sada su već u zatvoru -kazao je on.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku