Od ekstradicije do prekograničnog kriminala: Pregled policijskih aktivnosti za proteklu sedmicu

post-img Sedmični pregled aktivnosti policije
24kroz7 08.05.2024. 11:06

Službenici Uprave policije su, od 29. aprila do 6. maja, na teritoriji Crne Gore registrovali 57 krivična djela za koja će odgovarati 50 osoba i jedno pravno lice. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminalita, i to 47 djela., navodi se u saopštenju Uprave policije.

U trenutku izvršenja 15 krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvijetljavanjem 11 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 73%.
Pripadnici kriminalističke policije su lišili slobode 36 osobu, od čega njih 19 zbog učinjenih krivičnih djela, a 17 zbog učinjenih prekršaja.

Sedmicu za nama je obilježila uspješna realizacija ekstradicije D.K. iz Velike Britanije u Crnu Goru. D.K. se potraživao radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se vodi protiv njega zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela: zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem potstrekivanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem potstrekivanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Aktivnostima Finansijsko – obavještajne jedinice i Specijalnog policijskog odjeljenja Specijalnom državnom tužilaštvu su podnijete dvije krivične prijave zbog krivičnog djela pranje novca u produženom trajanju protiv državljanke Ukrajine i protiv privrednog društva iz Crne Gore.

Osim toga, Specijalnom državnom tužilaštvu je podnijeta dopuna krivična prijava u odnosu na ranije podnijetu krivičnu prijavu protiv bivšeg Glavnog specijalnog tužioca M.K. i bivšeg pomoćnika direktor Uprave policije Z.L., a zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i ekslozivnih materija.

Policija je prethodne sedmice podnijela dvije krivične prijava protiv dva lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeta je i 25 prekršajna prijava protiv 25 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

Policijski službenici su oduzeli ukupno tri komada vatrenog oružja, od čega dva u ilegalnom posjedu.

Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je zbog koruptivnih krivičnih djela podnijela krivičnu prijave protiv jednog lica zbog krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Ovo djelo je registrovano u privatnom sektoru.

Zbog krivičnog djela šumska krađa odgovaraće jedna osoba.

Tokom navedenog perioda registrovano je sedam krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 28 prekršajnih prijava.

U izvještajnom periodu zbog krivičnih djela će odgovarati sedam maloljetnih osoba, i to zbog krivičnih djela sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, falsifiovanje isprave, nasilničko ponašanje i laka tjelesna povreda.
Dva slučaja se mogu dovesti u vezu sa vršnjačkim nasiljem, i to krivična djela nasilničko ponašanje i laka tjelesna povreda.

Crnogorska policija je shodno nacionalnim potjernicima lišila slobode devet osoba, dok su tri međunarodno tražena lice lišeno slobode po potjernicama NCB Interpol Sofija i NCB Interpol Beograd u našoj državu. Po crnogorskoj potjernici je lišena slobode jedna osoba u Austriji, a koja se potražuje zbog krivičnog djela neovlašćenja proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Nedelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 25 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 33 lice zbog 28 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 19 je lišeno slobode.

Policija je od 29. aprila do 6. maja obezbjeđivala devet javnih okupljanja.
Pripadnici policije su na području Nikšića izvršili operativno – taktičku radnju „Raciju“ u dva ugostiteljska objekta, a kojom prilikom je kontrolisano sedam operativno interesantnih lica.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 115 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dvije osobe smrtno stradale, 10 osoba je zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 34 lake tjelesne povrede.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 249 prekršajnih prijava, izdala 2.569 prekršajni nalog i lišila slobode 65 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 31.000 eura.
Granična policija je od 29. aprila do 6. maja na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 599.092 lica, od toga 296.902 lica na ulazu i 302.190 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 160.190 motornih vozila, 184 plovilo, 534 vazduhoplova i 35 voza.

Nije dozvoljen ulaz u naš državu za osam lica, od kojih njih sedam nije ispunjavalo propisane uslove za ulazak, a jedna osoba nije posjedovala putne isprave ili je posjedovaala nevazeću putnu ispravu.

Službenici Sektora granične policije su podnijeli tri prekršajne prijave i izdali 38 prekršajnih naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 13 rješenje o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 18 rješenje o otkazu boravka do 90 dana, a 91 lice je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirana su tri prestanka privremenih boravaka.

Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupno četiri akcije „Stranac“.

Kada je riječ o prekograničnom kriminalu službenici Sektora granične policije su u nedelji za nama spriječili krijumčarenje oko 310 kilograma rezanog duvana u mjestu Gač, opština Ulcinj, a zbog čega će krivično odgovarati jedna osoba zbog nedozvoljene trgovine. Policija je od jednog lica na GP Aerodrom Podgorica oduzela okvir sa šest komada muncije, a to lice će prekršajno odgovarati shodno Zakonu o vazdušnom saobaćaju, zaključuje s u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku