VDT: Tokom istrage u potpunosti poštovana prava okrivljenog Milivoja Katnića

post-img Milivoje Katnić -Foto: Boris Pejović
24kroz7 07.05.2024. 16:37

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) saopštilo je da je tokom istrage u potpunosti ispoštovano svako pravo okrivljenog te da je uhapšeni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić podnio zahtjev da prisustvuje svim dokaznim radnjama.

– Povodom kontinuiranih medijskih tekstova o navodnom kršenju zakonom garantovanih prava okrivljenom M.K. i neosnovanoh tvrdnji da u Specijalnom državnom tužilaštvu “pokušavaju da osujete učešće osumnjicenog M. K. u postupku i saslušavanje svjedoka u istrazi koja se vodi protiv njega“ i da su na zahtjev specijalnog tužioca, uz odobrenje sudije za istragu, protekle sedmice angažovana dva vještaka psihijatra da procijene da li je okrivljeni u stanju da prati istragu i učestvuje u saslušavanju svjedoka, a nakon što su obojica konstatovala da je okrivljeni „nepomućene percepcije i sposoban za rasuđivanje“, od Višeg suda zatraženo je da se angažuje i treći vještak koji će provjeriti njegovo psihofizičko stanje – navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

U saopštenju su se osvrnuli i na zahtjeve oktivljenog Katnića da prisustvuje svim dokaznim radnjama koje budu sprovođene.

– Dana 22. aprila ove godine okrivljeni M. K. podnio zahtjev da prisustvuje svim dokaznim radnjama i da mu je od tog trenutka omogućeno da, pored postavljenog branioca, i lično prisustvuje saslušanjima svih svjedoka, postavlja pitanja svjedocima i iznosi primjedbe na njihove iskaze. Tako je okrivljeni prisustvovao saslušanjima četiri svjedoka, obavljenim 25. i 30.aprila, nakon čega je, po svom pisanom zahtjevu podnijetom preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, 3. maja ponovo saslušan i on sam, kada je dopunio odbranu koju je ranije iznio, dok mu je danas omogućeno i da prisustvuje dokaznoj radnji vještačenja – saopšteno je iz VDT-a.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva dodaju da je branilac po službenoj dužnosti Katniću određen kada je donijeto rješenje o njegovom zadržavanju.

– Branioca po službenoj dužnosti je, na osnovu člana 69 stav 8 i 9 Zakonika o krivičnom postupku, okrivljenom postavio glavni specijalni tuzilac, po redosljedu sa spiska Advokatske komore Crne Gore. Postavljeni branilac je na lični zahtjev razriješen, 2. maja ove godine, u cilju zaštite njegove ličnosti od daljeg vrijeđanja i omalovažavanja od okrivljenog, koje je kulminiralo 30. aprila, kada je ispred prostorije i u prostoriji za saslušanje, u prisustvu specijalnih tužilaca i branilaca okrivljenih, okrivljeni M. K. vrijeđao svog branioca. Odmah nakon donošenja rješenja o razrješenju postavljenog branioca, okrivljenom je postavljen drugi branilac po službenoj dužnosti, po redosljedu sa spiska Advokatske komore Crne Gore – navode u saopštenju.

– Specijalno državno tužilaštvo još nije donijelo naredbu o psihijatrijskom vještačenju okrivljenog, niti je po zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva okrivljeni pregledan od strane doktora medicine – zaključuje se u saopštenju VDT-a.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku