Višestruki povratnici Fatmir i Bekim Bejtaj i Emra Ramović osuđeni na 17 godina zatvora zbog pljačke i nanošenja teških povreda

post-img Foro: Shuterstock
Izvor: Dan 08.07.2024. 09:54

Podgoričani Fatmir Bejtaj, Bekim Bejtaj i Emra Ramović osuđeni su na ukupno sedamnaest godina zatvora zbog razbojništva, nakon što su upotrebom sile napali žrtvu u njenoj kući, otuđili skupocjeni zlatni nakit i nanijeli joj teške i lake povrede. 

Krivično vijeće sudije Ivana Perovića u Višem sudu u Podgorici osudilo je ukupno na sedamnaest godina zatvora Podgoričane Fatmira Bejtaja, Bekima Bejtaja i Emru Ramović zbog izvršenja krivičnog djela razbojništvo.
Optuženi Fatmir Bejtaj osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, Bekim Bejtaj takođe na pet godina, dok je Emri Ramoviću presuđeno sedam godina uz mjeru obaveznog liječenja od zavisnosti. Svi optuženi su, kako piše u presudi, višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, prenosi Dan.

Prvostepenim postupkom je utvrđeno da je “trojac” u noći između 22. i 23. januara prošle godine, u Ulici Sandžačke brigade broj 43, u Podgorici, upotrebom sile, po prethodnom dogovoru, napao oštećenu Đ.V. u njenoj kući, otrgli su s nje skupocjen zlatni nakit i nanijeli joj više teških i lakih povreda nakon čega su pobjegli.

Emra Ramović maskiran sa fantomkom sa prorezima za oči i optuženi Fatmir Bejtaj i Bekim Bejtaj sa kapuljačama od dukserice na glavi, došli su do ulazne kapije dvorišta oštećene, na kojoj je Fatmir Bejtaj podesnim sredstvom odvalio katanac. Bekim Bejtaj i Emra Ramović su ušli u dvorište i stali pored ulaznih vrata od kuće, kada je Bejtaj oštećenu, koja je zbog buke otvorila ulazna vrata, jednom rukom uhvatio preko usta kako bi je onemogućio da doziva pomoć, a zatim je gurnuo u kuću, dok su za njim ušli ostali optuženi. Oštećenu su bacili na pod i pritiskajući je koljenima, polomii joj pet rebara i zadali nekoliko udaraca u predjelu glave.

Za to vrijeme optuženi Fatmir Bejtaj zatvorio je i držao ulazna vrata, a optuženi Bekim Bejtaj došao do oštećene Đ.V. i sa njenog vrata otkinuo zlatni lanac vrijednosti 619,80 eura. Emra i Bekim su pokušali da oštećenoj skinu zlatne minđuše i zlatni prsten s lijeve ruke. Nakon izvršenog razbjništa optuženi su pobjegli.

Prilikom određivanja visine kazni, sud je uzeo u obzir otežavajuće okolnosti kao što su višestruka ranija osuđivanost optuženih, mjesto izvršenja krivičnog djela koje se dogodilo u kući oštećene, te pokazanu veliku dozu drskosti i bezobzirnosti.

Sud je kao otežavajuće okolnosti za sve optužene naveo mjesto izvršenja krivičnog djela koje je počinjeno u kući oštećene Đ.V., čime su optuženi pokazali izuzetnu drskost, jer su očigledno zanemarili važnost nečijeg doma, mira i sigurnosti koju svaka osoba mora imati u svojoj kući.

Takođe, sud je uzeo u obzir i starost oštećene, koja ima preko 60 godina, te se zbog godina i zdravstvenog stanja teško može braniti i lako može biti povrijeđena, rekao je sudija Perović u obrazloženju presude. Time su, ističe on, dodatno pokazali sopstvenu beskrupuloznost.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku