Filipu Adžiću ukinuta policijska zaštita, institucije ćute

post-img Filip Adžić – Foto: Građanski pokret URA
Izvor: Dan 13.06.2024. 18:31

Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić ostao je bez policijske pratnje na koju ima pravo kao bivši funkcioner.

Ukidanje pratnje uslijedilo je nekoliko dana pošto je u medijima objavljena prepiska iza koje navodno stoje odbjegli šef “kavačkog klana” Radoje Zvicer i Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, kojeg policija povezuje s tom kriminalnom organizacijom. Ta prepiska datira neposredno prije izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti 2020. godine. Navodno, Zvicer tada piše Kaluđeroviću da Adžića treba protjerati sa Cetinja ukoliko bude podržao pomenuti zakon.

Redakcija “Dana” prekjuče je uputila dopis Upravi policije s pitanjima da li postoji predlog ili namjera da se Adžiću ukine pratnja, ako postoji zbog čega i kada je poslednji put rađena procjena njegove bezbjednosti. Odgovore nijesmo dobili.

Prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, Adžić je kao bivši ministar pravo na obezbjeđenje imao tri mjeseca. Po isteku tog perioda vrše se procjene da li treba nastaviti ili ukinuti pratnju. Budući da mu je obezbjeđenje dodijeljeno još na pet mjeseci, jasno je da je rezultat tih procjena bio negativan, odnosno da je utvrđeno da postoji opasnost po njegovu bezbjednost. Kako iz policije nijesu odgovorili na pitanja “Dana”, ostalo je nepoznato šta se promijenilo sada kada su objelodanjene poruke koju su navodno razmjenjivali visoko pozicionirani pripadnici “kavačkog klana”, a u kojima se Adžić spominje u negativnom kontekstu.

Prema navodima iz prepiski, Kaluđerović je Zviceru prosleđivao fotografije neprijatelja, pripadnika “škaljarskog klana”, ali ga je izvještavao i o političkim dešavanjima u državi. O izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prema objavljenim transkriptima, razgovarali su 20. decembra 2020. godine, kada Kaluđerović obavještava Zvicera da je “vladika zvao Cetinjane na sastanak u vezi sa politikom”.

– Ja idem na neki sastanak u vezi politike oko 18 h. Vladika zvao Cetinjane – naveo je Kaluđerović u poruci.

Zvicer odgovara glasovnom porukom, odnosno snimkom na kom se čuje da pjeva pjesmu Baje Malog Knindže “Čuvaj mi se, sine”, objavile su “Vijesti” prenoseći detalje sa “skaja”.

– Kukaće njihove majke kao dosad, brate moj – odgovorio je Kaluđerović.

Prepisku su nastavili sjutradan, kada Kaluđerović šefa “kavačkog klana” obavještava da je i Ljubo Bigović, jedan od optuženih za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, zabrinut zbog političke situacije i kako će Adžić glasati o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

– Brate, zvao me noćas Ljubo Bigović. Da me pita u vezi politike i ovog Adžića – naveo je Kaluđerović, na šta je Zvicer pitao “šta hoće”.

Kaluđerović odgovara: “Kao nervira se đe će Cetinjanin da glasa za ovaj zakon. Damir mu dao br”.

Planirali pritisak i “proćerivanje”?

Kada su razgovarali o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Zvicer je, sudeći po transkirptima sa skaj aplikacije, tražio objašnjenje o kakvom zakonu je riječ, a Kaluđerović mu pojašnjava, navodeći da će ići u Podgoricu da naprave pritisak da Adžić u parlamentu ne glasa za izmjene tog zakona.

– To je Adžić iz URE, pitao je Zvicer.

– Jeste, od njega i od Jelušićke se ne očekuje to. Srpska crkva da je tradicionalna u CG i da je sva imovina srpske crkve – odgovara Kaluđerović.

– Je*em im sve, treba ga proćerati iz grada – navodno je napisao Zvicer.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku