AEM: Sloboda medija, ključna zaštita demokratije

post-img Foto: AEM
24kroz7 03.05.2024. 08:39

U čast Svjetskog dana slobode medija, Agencija za elektronske medije (AEM) srdačno čestita svim novinarima i medijskim kućama. Ovaj dan ne samo da slavi slobodu izražavanja, već ističe i važnost unapređenja statusa novinara u svjetlu budućih medijskih zakona, navodi se u saopštenju iz agencije.

Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava 3. maja, podsjeća nas na važnost misije medijskih radnika koji, unatoč ekonomskim izazovima i pokušajima ograničavanja slobode, etički obavljaju svoj posao. U današnjem vremenu, gdje je pristup informacijama lakši nego ikad, ključno je da mediji zadrže visoke profesionalne standarde, objavljujući samo provjerene i kredibilne informacije, te izvještavajući o temama od javnog interesa.

Sloboda medija podrazumijeva snažno istraživačko novinarstvo, odsustvo cenzure i autocenzure, te pluralizam mišljenja. Samo na taj način može se stvoriti transparentno društvo i doprinijeti ukupnoj demokratizaciji.

U vrijeme kada su lažne vijesti, dezinformacije i medijske manipulacije ozbiljna prijetnja demokratskom poretku, mediji su ključni čuvari slobode. Stoga je važno osigurati adekvatnu zaštitu novinara i medijskih radnika, koji često postaju meta verbalnih i fizičkih napada samo zbog obavljanja svog posla.

Agencija za elektronske medije ostaje posvećena principu potpune slobode medija i dosljednoj primjeni zakonskih nadležnosti. U fokusu Agencije bit će jačanje medijske pismenosti kako stručne, tako i laičke javnosti.

U svojoj misiji podrške slobodnom novinarstvu i objektivnom informiranju javnosti, AEM je otvoren za saradnju sa svim relevantnim akterima kako bi se stvorio pozitivan ambijent za svaki naredni Dan slobode medija, zaključuje se u saopšteenju.

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku