Analiza: Nova policijska vozila kubikaže 1.0 troše oko 8l/100km

post-img Nova policijska vozila – Foto: DCG /Facebook
24kroz7 04.07.2024. 08:45

Nova vozila koja je Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo za policiju izazvala su pažnju javnosti zbog vizuelnih izmjena, dok je prema portalu “Auto Republika”, Škoda Scala, koja je izabrana, iznevjerila očekivanja kupaca zbog svojih performansi. Ugovor o nabavci 75 vozila, vrijedan 1.347.300 eura, sklopljen je bez javnog poziva zbog hitnosti postupka, a nova patrolna vozila karakterišu skromne specifikacije i nedovoljna snaga za policijske potrebe.

– Tresla se gora, rodio se miš – na taj način kredibilni automobilski sajt “Auto Republika” opisuje Škodu Scala dodajući da je iznevjerila sva očekivanja kupaca.

Nova vozila koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo za pripadnike Uprave policije prethodnih dana privukla su veliku pažnju javnosti, ne zbog svojih unutrašnjih karakteristika, već zbog vizuelnih izmjena na školjci auta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je bez prethodnog javnog poziva za nadmetanje, pozivajući se na hitnost postupka, potpisalo ugovor 10. juna o nabavci 75 novih vozila sa firmom “AUTOČAČAK PODGORICA”.

Radi se o vozilima marke Škoda Scala TSI 1.0, zapremine motora 999cm³, snage 85kw, odnosno 114 kS. Pored toga što troši oko 8 litara na 100km u gradskoj vožnji, nema dodatne opreme, opisuje ga i trocilindarski motor koji može biti bučniji pri višim obrtajima, ali i nedovoljna snaga prilikom vožnje na otvorenim putevima.

– Brend iz Mlade Boleslav je još prethodne godine potvrdio da Scala definitivno neće imati novu generaciju (bar ne za evropsko tržište), te da će 2025. godine kada aktuelnoj iteraciji isteknu resursi morati da ode u penziju – na taj način ovaj sajt “Auto Republika” opisuje automobil koji će crnogorski policijski službenici voziti u narednom periodu.

Oni pojašnjavaju da je Škoda Scala, nakon Citigo, najslabije prodavani Škodin automobil u ovom dijelu svijeta sa svega 38.000 registracija u Evropi, odnosno 39.500 prodatih jedinica tokom 2021. godine.

– Pored Kamiq i Fabia, Škodi Scala se loše piše ukoliko implementacija stadarda Euro 7 nastavi svojim tokom i standard bude nametnut 2026. godine – dodaju iz Auto Republika u svoj opisu vozila koje će koristiti policijski službenici.

Za razliku od prethodnih vozila, Opel Astra, koje je koristila Uprava policije, Opel Astra

– Ograničena snaga motora, upravljivost koja ne može biti na nivou potrebnom za intenzivne manevre koji se očekuje u policijskom radu, nedovoljna robusnost za dugotrajnu upotrebu u teškim uslovima, kao što su često vožnja po lošim putevima, brze promjene u brzini i slični napori koji se očekuju od policijskih vozila – glavne su mane koje naš anonimni izvor iz automobilske industrije govori o pomenutom automobilu.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je ranije medijima da je ukupna vrijednost potpisanog ugovora o nabavci 75 novih patrolnih vozila, nakon donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača iznosi, 1.347.300 eura (1.630.233 eura sa PDV-om), dodajući da se ugovor odnosi na period od tri godine, a koncept operativnog lizinga znači da dobavljač snosi sve troškove održavanja, opremanja, registracije i osiguranja vozila.

– Jedina obaveza MUP-a je da, žargonski, ‘sipamo gorivo’ –  rekao je Šaranović.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku