Ankara: Svečanost povodom Dana državnosti, Crna Gora primjer mirnog suživota i sigurnog okruženja

post-img Proslava Dana državnosti u Turskoj – Foto: MVP
autor-img 24kroz7 06.07.2024. 12:42

Ambasada Crne Gore u R. Turskoj organizovala je svečanost povodom Dana državnosti Crne Gore, na kojoj je, pored domaćina ambasadora Crne Gore Periše Kastratovića, govorio i ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoj.

– Crna Gora, biser Balkana, uzorna je zemlja na Balkanu za miran suživot. Njena sposobnost da održi sklad, mir i sigurno okruženje za različite etničke i vjerske grupe je neprocjenjiv primjer.  Turska želi da ojača prijateljstvo i saradnju sa Crnom Gorom u svim oblastima i izgradi još snažnije partnerstvo – kazao je ministar Ersoj, obraćajući se učesnicima i gostima na svečanosti, koja je okupila oko 700 predstavnika turskih državnih organa i institucija, Velike narodne skupštine i sudskih vlasti, diplomatskog kora, akademske zajednice i lokalnih samouprava, kao i turskih privrednih udruženja i udruženja iseljenika iz Crne Gore.

Ministar Ersoj je naglasio da Turska ima zajedničku istoriju i kulturu sa Crnom Gorom, koja, uz jake veze između dva naroda i uzajamnu podršku u okviru međunarodnih platformi, čini čvrstu osnovu saradnje. Pohvalio je i uspješno poslovanje turskih kompanija u Crnoj Gori, veliki broj razvojnih projekata, ali i sve veću zainteresovanost crnogorskih studenata za stipendije koje omogućavaju školovanje na turskim univerzitetima.

Ambasador Crne Gore u Turskoj Periša Kastratović, kao domaćin svečanosti, govorio je o značaju 13. jula za Crnu Goru i njene građane.

– Dva puta u istoriji Crne Gore 13. jul je bio dan koji je oblikovao njen budući politički i društveni razvoj. Na Berlinskom kongresu, 13. jula 1878. godine, Knjaževina Crna Gora postala je 27. međunarodno priznata nezavisna država koja je zadržala svoju nezavisnost do Prvog svjetskog rata. Druga prekretnica je 13. jul 1941. godine kada je u Crnoj Gori počeo narodni ustanak protiv fašizma, prvi u porobljenoj Evropi. Taj ustanak crnogorskog naroda je bio nada i inspiracija drugim državama da se bore protiv fašista. Žan Pol Sartr ga je opisao kao “veličanstveni događaj u evropskoj istoriji 20 vijeka”. Zato povodom 13. jula obilježavamo najslavnije trenutke naše istorije, koji su vrijednost slobode i antifašizma postavili u temelje naše državnosti – kazao je ambasador Kastratović.

On je podsjetio da su Crna Gora i Republika Turska dvije prijateljske zemlje koje, pored dinamične bilateralne saradnje, vežu i posebne veze među narodima.

– Veoma smo ponosni na više od 250 hiljada građana Turske koji imaju korijene u Crnoj Gori i predstavljaju važnu sponu između dvije države –  istakao je ambasador Kastratović.

U okviru svečanosti je organizovana i izložba fotografija o predjelima Crne Gore iz arhiva Nacionalne turističke organizacije i Turističke organizacije Pljevalja.

Svečanost Ambasade Crne Gore u Ankari povodom Dana državnosti organizovana je uz podršku kompanija iz Crne Gore i Republike Turske, čime je još jednom potvrđena saradnja poslovnih zajednica i njihov doprinos unaprjeđenju bilateralnih odnosa.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku