“Atlas grupa” na sudu: Nastavak pravne bitke nakon raskida sa Đukanovićem

post-img Arbitražni sud Hag – International Court of Justice
Izvor: Politika 29.04.2024. 08:56

Kontroverzni biznismen Duško Knežević, nekada desna ruka u biznisu Mila Đukanovića, nastavlja svoju borbu za povrat višemilionske imovine koju tvrdi da mu je oteta, čak i nakon raskida sa bivšim partnerom. Knežević, vlasnik nekoliko kompanija i predsjednik “Atlas grupe”, pokrenuo je arbitražni postupak protiv Crne Gore kako bi zaštitio svoje interese, navodeći štetu od 500 miliona eura koju su pretrpjele njegove kompanije i projekti izgradnje hotelskih kompleksa na obali mora, piše Politika.

Smjenjivanjem vlada i premijera, Knežević tvrdi da je njegova imovina bila “razgrabljena”, posebno nakon što je prebjegao u inostranstvo, shvativši da mu se u Crnoj Gori neće omogućiti fer suđenje. Njegov pravni tim iznio je stav da treba pronaći kompromisno rješenje sa vladom, ističući Kneževićevu iskrenu želju da se vrati u zemlju i dokaže apsurdnost optužnica.

Đukanovićeva reakcija na Kneževićeve aktivnosti bila je pokretanje kampanje protiv “Atlas grupe” i Kneževića, preko specijalnog tužioca Milivoja Katnića, nakon što je Knežević otkrio afere koje su ukazivale na korupciju i kriminal u vrhu crnogorske vlasti.

Arbitražni postupak, koji je pokrenut pred Stalnim arbitražnim sudom u Hagu, izazvao je pažnju javnosti, posebno zbog izbora pravnih zastupnika. Kneževićev tim predvodi međunarodna advokatska kompanija “Vilmer Hal”, uz američkog advokata Garija Borna, dok Crnu Goru zastupa advokatska kancelarija “Four najts LLC”.

Kneževićeva odluka da se obrati međunarodnim institucijama zahtijeva nadoknadu štete koju su pretrpjele kompanije unutar “Atlas grupe” i hiljadu zaposlenih. Uz pokretanje arbitražnog postupka pred međunarodnim sudom, podnijeta je i tužba prema Vašingtonskoj konvenciji za zaštitu stranih investicija.

Pravni zastupnici Kneževića ističu da je Crna Gora bila u obavezi da štiti strane investicije, te da su postupci državnih organa ukazivali na ozbiljne propuste i protivpravno delovanje prema “Atlas grupi” i njenim kompanijama.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku