Bajraktari: Opština Ulcinj iskazala solidarnost sa svim žrtvama genocida u Srebrenici

post-img Omer Bajraktari – Foto: Opština Ulcinj
24kroz7 29.04.2024. 14:22

Predsjednik Opštine Ulcinj, Omer Bajraktari, u ime Opštine, odlučno je podržao “Rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici”, koja uskoro dolazi na razmatranje Generalne Skupštine Ujedinjenih naroda (GS UN).

U pismu upućenom gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić, Bajraktari je naglasio neopozivu potrebu da se ratni zločini koji su razarali Balkan ne ponove.

– Bolno je sjećati se jula 1995. godine, kao jednog od najtužnijih dana u modernoj evropskoj istoriji, kada je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka izgubilo svoje živote u Srebrenici, žrtve etničkog čišćenja. Odluka Međunarodnog suda pravde, uz podršku mnogih država, uključujući Crnu Goru, i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, jasno je definirala događaje u Srebrenici kao genocid. Stoga je važno da ovaj datum označimo kao dan kada se suočavamo s prošlošću i odajemo počast žrtvama koje su tog dana zauvijek zatvorile svoje oči – stoji u pismu Bajraktarija.

U nastavku, Bajraktari ističe da Opština Ulcinj, kao primjer međunacionalnog suživota, neće zaboraviti zločine iz prošlosti, jer stabilan mir nije moguć bez suočavanja s prošlim zlom.

– Kolektivno pamćenje mora ostati svjesno zločina protiv čovječnosti, ali može pružiti oprost, uvijek uz istinsku pravdu za počinjene zločine. Bez istine i odgovornosti za zločine, trajni mir na ovim prostorima je iluzija. Zato se Opština Ulcinj još jednom solidariše sa svim žrtvama genocida u Srebrenici, njihovim porodicama, bošnjačkom zajednicom, državom Bosnom i Hercegovinom, kao i Gradom Sarajevom. Podržavamo ovu inicijativu kao ključni korak ka normalizaciji međunacionalnih odnosa na Balkanu i dugoročnom miru-  zaključuje se u pismu.

Ovaj gest podrške iz Opštine Ulcinj pridružuje se brojnim sličnim izjavama i akcijama širom svijeta, čime se ističe važnost trajnog sjećanja na tragediju Srebrenice i kontinuirani napor za izgradnju mira i pomirenja na Balkanu.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku