Begić: Izvjesna pojava epidemije morbila u Crnoj Gori

post-img Senad Begić
R.B. 04.04.2024. 08:54

Epidemiolog Senad Begić kazao je u emisiji Stav na TVCG da je izvjesna pojava epidemije morbila u Crnoj Gori, i da je pitanje vremena kada ćemo do toga doći. Pojasnio je da su za morbile dovoljna dva epidemiološki vezana slučaja da bi se moglo govoriti o epidemiji.

“Da bi se bilo koja bolest pojavila u epidemiološkoj formi, morate da imate dva uslova. Prvi uslov je da populacija nije zaštićena, a mi smo tu poprilično nezaštićeni, a drugi uslov je da imate izazivača zarazne bolesti koji može da se proširi u populaciji osjetljivih. Oba uslova su ispunjena i sad je pitanje vremena kada ćemo imati epidemiju morbila”, istakao je Begić.

Kaže da je sa epidemiološke strane dobra stvar, da onog trenutka kada se identifikluju kontakti, sva djeca mogu da budu vakcinisana i zaštićena i upravo ova mogućnost daje epidemiolozima dovoljno vremena da spriječe dalje širenja.

Begić je kazao da su za morbile doboljna dva epidemiološki vezana slučaja da bi se moglo govoriti o epidemiji morbila.

“Vrlo je izvjesno da ćemo imati dalje širenje. I da ga ne budemo mi imali, moramo na umu imati da u regionu imamo mnogo inficirane djece”, kazao je Begić.

Kaže da morbili nijesu nova bolest, tu su stotinama godina i prvi zapisi o njima su vjekovima stari.

“Bolest je dobro opisana i poznata i kvantum znanja je popriličan. Ali problem je veliki epidemijski potencijal ovog virusa. Druga stvar, kad god imamo masovno obolijevanje, masovnost je nešto na šta teško koji sistem može da bude adekvatno spreman. Ali kako imamo vakcinu, i prethodno iskustvo, opravdano je reći da je sistem spreman da odgovori na pojavu morbila”, istakao je Begić.

Izvor: RTCG

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku