Brđanin ponovo tužio Vladu zbog smjene

post-img Zoran Brđanin – Foto: Vlada Crne Gore (arhiva) /Flickr
R.B. 29.03.2024. 10:43

Zoran Brđanin je ponovo tužio Vladu Crne Gore zbog nezakonite smjene.

Punomoćnik bivšeg direktora Uprave policije Sinša Gazivoda danas je predao tužbu upravnom sudu.

Ovo je treća tužba koju Brđanin podnosi, a prethodne dvije su donešene u njegovu korist, kada ga je Vlada Dritana Abazovića smijenila dva puta nezakonito, što je potvrdio i sud.

Gazivoda je Pobjedi pojasnio da se traži pobijanje rješenja Vlade zbog netačnih i neutemeljenih obrazloženjea da Odbor za bezbjednost i odbranu prethodno nije prihvatio dva posebna periodična izvještaja direktora policije iz 2022. godine.

Navodi se da se oba pomenuta izvještaja, zbog činjenice da nisu blagovremeno razmatrana od strane Odbora za bezbjednost i odbranu u prošlom skupštinskom sazivu – smatraju prihvaćenim, što je potvrdio i Upravni sud prošlogodišnjom presudom, kojaje identična onoj povodom imenovanja ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

U tužbi se ističe da je Vlada donošenjem pobijanog rješenja postupila suprotno članu 8 Zakona o u upravnom sporu kojim je propisano da su odluke donijete u upravnom sporu obavezujuće.

Gazivoda je u tužbi naveo da Vlada nije mogla, niti smjela , niti može da slobodno cijeni sadržinu presude već je imala i ima zakonsku obavezu da je vezana pravnim shvatanjem i primjedbama suda izraženim u presudi.

Tužba sadrži i citat premijera Milojka Spajića koji je izjavio “Mislim da je gospodin Brđanin u punom mandatu. Ja ne bih volio da se igram galimatijasa kao 43. Vlada….”, što govori, kako se navodi u tužbi a je u odbrani vladavine prava, odnosno zakona i sudske presude jedno vrijeme istrajavao i predsjednik Vlade.

– Međutim, poslije izvjesnog vremena, tačnije u noćnim časovima 3.marta 2024 godine, i premijer i tužena, vjerovatno vođeni političkim razlozima, narušavajući političku neutralnost policije propisanu u članu 14 stav 1 Zakona o unutrašnjim poslovima, odstupaju od obaveze u odnosu na predmetnu presudu Upravnog suda, i tužena, bez održavanje sjednice, uz upotrebu neke od aplikacija za poruke i govor, donosi nezakonitu odluku o razrješenju direktora Policije, tj. pobijano rješenje – navodi se u tužbi.

Gazvoda je naveo da je ovakvim postupanjem prekršen član 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava jer Evropski sud za ljudska prava dosljedno naglašava da postoji obaveza izvršne, zakonodavne i svake druge državne vlasti, bez obzira na njen nivo, da poštuju i pridržavaju se presuda i odluka sudova, čak i kada se s tim odlukama i presudama ne slažu.

– Očigledno je da je postupanjem tužene, ali prethodno i Odbora za bezbjednost i odbranu aktuelnog skupštinskog saziva narušen princip, odnosno načelo pravne sigurnosti – piše u tužbi.

U tužbi je nevadeno da iz navoda Izvještaja Odbora za bezbjednost i odbranu o razmatranju dva posebna izvještaja direktora Policije proizilazi zaključak da su oni u suprotnosti sa stanjem stvari u posebnim izvještajima o rezultatima Policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Očigledno je da je sadržaj oba izvještaja od strane Odbora samo formalno, površno, pogrešno i netačno interpretiran. Odbor uopšte ne obrazlaže razloge i činjenice iz kojih proizilazi opravdanost neprihvatanja posebnih izvještaja.

Izvor: Pobjeda

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku