Centar za ženska prava (CŽP) organizovaće danas u Podgorici, Osmomartovski marš

post-img Centar za ženska prava (CŽP)
R.B. 08.03.2024. 09:16

Institucije Crne Gore moraju shvatiti da danas puko čestitanje Dana žena na društvenim mrežama i saopštenjima tako neće ništa promijeniti, već da suštinski moraju pozabaviti problemom.

Kako je sve počelo?

Međunarodni dan žena proistekao je iz radničkog pokreta, a Ujedinjene nacije su ga priznale kao događaj koji se obilježava na godišnjem nivou. Sjeme njegovog nastanka posijano je 1908. godine, kada je 15.000 žena prošetalo Njujorkom zahtijevajući kraće radno vrijeme, bolju platu i pravo glasa.

Godinu kasnije, Socijalistička partija Amerike proglasila je prvi Nacionalni dan žena.

Ideja da se ustanovi međunarodni praznik potekla je od žene po imenu Klara Cetkin, koja je to predložila 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu.

Klara Cetkin i Roza Luksemburg
Klara Cetkin i Roza Luksemburg

Klarina prvobitna ideja nije podrazumijevala fiksni datum.

Konferenciji je prisustvovalo 100 žena iz 17 zemalja svijeta i one su jednoglasno prihvatile predlog. Na međunarodnom nivou, Dan žena je prvi put obilježen 1911. godine, u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj.

Stogodišnjica obilježavanja proslavljena je 2011. godine.

Sve je ozvaničeno kad su ovaj dan počele da slave Ujedinjene nacije.

Prva parola koju su 1996. godine usvojile Ujedinjene nacije bila je „Slavimo prošlost, planiramo budućnost”.

Međunarodni dan žena postao je povod za proslavu koliko toga su žene postigle u društvu, politici i ekonomiji. Politički korjeni dana znače da se organizuju štrajkovi i protesti kako bi se ukazalo na još prisutnu neravnopravnost.

Dan žena obilježava se Osmog marta. Taj datum je odabran posle štrajka organizovanog za vrijeme Prvog svjetskog rata, 1917. godine, kad su Ruskinje zahtijevale „hleba i mira”.

Posle četiri dana, car je bio prisiljen da abdicira, a privremena vlada je ženama dodijelila pravo glasa.

Datum kad se održao štrajk žena po julijanskom kalendaru, koji se tada koristio u Rusiji, bio je 23. februar, nedelja. Ovaj datum je u gregorijanskom kalendaru bio 8. mart – i on se tada slavi i danas.

Borba Klare Cetkin i njena drugarica Rosa Luksemburg bile su žene koje su promijenile svijet. Sve je počelo od njihove borbe, koja je omogućila ravnopravniji položaj žena.

Osmomartovski marš danas u Podgorici

Centar za ženska prava (CŽP) organizovaće danas u Podgorici, povodom Međunarodnog dana žena, Osmomartovski marš pod sloganom Vrijeme je za pravdu.

Iz te nevladine organizacije (NVO) saopštili su da će marš početi na Trgu nezavisnosti u 12 sati i da će okupiti građane, aktiviste za prava žena i sve one koji podržavaju pravdu i ravnopravnost.

„Naša misija je jasna – marširamo složno ka budućnosti u kojoj pravda nije samo obećana, već ostvarena, ka svijetu u kojem ravnopravnost nije san, već realnost u kojoj svi živimo“, kaže se u saopštenju.

Iz CŽP su rekli da će se učesnici okupiti na Trgu nezavisnosti, gdje će im se obratiti vodeće aktivistkinje za prava žena.

Kako su naveli, marš će se nastaviti ulicom Slobode, bulevarom Petra Cetinjskog, kojim će ići do mosta Blaža Jovanovića, a zatim ulicom Stanka Dragojevića i Bokeškom do Trga nezavisnosti.

„Međunarodni dan žena odjekuje glasovima koji su se kroz istoriju suprotstavili nepravdama i vodili nas putem dostojanstva i ravnopravnosti. Međutim, ovaj dan je i podsjetnik na glasove koje je nepravda utišala i koje nastavlja da guši, uprkos promjenama za koje smo se izborile“, kaže se u saopštenju.

Iz CŽP su rekli da su se generacije žena borile i nastavljaju da se bore za zakone koji bi trebalo da kazne i suzbiju neravnopravnost i diskriminaciju i, prije svega, zaštite osnovno pravo na život.

Iz te NVO pozvali su institucije da djeluju u skladu sa svojom svrhom, da pokažu integritet, odgovornost i posvećenost svakom članu društva bez diskriminacije, marginalizacije ili minimiziranja.

„Marširamo složno ka budućnosti u kojoj je pravda dostupna svima, ka svijetu u kojem ne sanjamo, već živimo ravnopravnost“, naveli su iz CŽP.

Izvor: BBC

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku