Čestitke povodom Dana nezavisnosti

post-img 21. maj – Dan nezavisnosti
24kroz7 20.05.2024. 17:00

Danas se proslavlja Dane nezavisnosti, a povodom 21. maja 2006. godine kada je Crna Gora obnovila svoju državnu nezavisnost na referendumu koji je organizovan. Tim povodom brojni zvaničnici, i javni djelatnici, uputili su čestiitke.

Injac: Crna Gora da ostvari rezultate za ponos

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac je povodom Dana nezavisnosti uputila čestitke građankama i građanima Crne Gore u kojoj je naglasila da Dan nezavisnosti simbolizuje “našu zajedničku snagu, jedinstvo i posvećenost izgradnji prosperitetne i demokratske države”.

– Dužni smo da budemo dostojni bogate i slavne istorije, a kao donosioci odluka u suverenoj, međunarodno priznatoj državi, budemo pokretači razvoja koji će osigurati bolju budućnost za generacije koje dolaze. U proteklih 18 godina, dodaje, Crna Gora je usmjeravala procese da dostigne konsolidaciju demokratije i ekonomije, vladavinu prava i stabilnost institucija. Dinamičan nastavak procesa integracija u Evropsku uniju, ekonomski razvoj Crne Gore, uz snaženje demokratskih procesa i vladavine prava, ohrabruju da će, ostvarivanjem tih ključnih ciljeva naša država postati dio razvijene porodice EU članica! Neka nas ovaj dan podsjeća na važnost solidarnosti i zajedničkog rada za dobrobit svih građanki i građana Podgorice i Crne Gore. Srećan Dan nezavisnosti i želim da u narednim godinama Crna Gora ostvari rezultate za ponos – kazala je Injac.

Krapović: Slobodna i bezbjedna Crna Gora da bude svima u srcu

Crna Gora danas slavi 18. godišnjicu od obnove nezavisnosti, a građanke i građani uživaju slobode bezbjedne države, koja je dokazala da je, uprkos aktuelnim bezbjednosnim izazovima na globalnom planu, punopravna članica evroatlantske porodice’, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović, čestitajući 21. maj građanima, kao i pripadnicima Vojske i Ministarstva odbrane koji, kako je rekao, na današnji dan časno predstavljaju našu državu u svijetu.

Krapović je kazao da “mir, saradnja, razumijevanje i međusobno poštovanje različitosti koje krase našu državu nemaju alternativu”, te da nam ta načela moraju biti imperativ.

– Slobodna i bezbjedna Crna Gora mora svima biti u srcu, ali ne zaboravimo da su i dobri regionalni odnosi sa našim susjedima podjednako važni – kazao je Krapović.

Krapović je poželio svima “da nam ovaj Dan nezavisnosti, ali i svaki naredni, protekne u slozi i zajedništvu te nas podstaknu da ga obilježavamo ponosno i složno, bez obzira na sve različitosti koje krase naše društvo”.

– Dragi građani i građanke, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore srećan vam Dan nezavisnosti Crne Gore – zaključuje Krapović.

Camaj: Presudan doprinos nezavisnosti dali su i Albanci iz Crne Gore

Danas slavimo 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore Na ovaj poseban dan, svim građankama i građanima želim napredak, prosperitet, stabilnost i mir, a našoj državi ekonomsku i političku stabilnost i snažne institucije, poručio je direktor Uprave za ljudske resurse Agron Camaj

– Presudan doprinos nezavisnosti naše države dali su i Albanci iz Crne Gore. Tada su svojim glasovima potvrdili privrženost ideji crnogorske nezavisnosti, baš kao što danas svojim radom pokazuju punu posvećenost jačanju državnih institucija i osnaživanju cjelokupnog društva, razbijajući predrasude i donoseći raznolikost, inovacije i nove perspektive – naveo je Camaj u čestitci.

Albanci danas, prema njegovim riječima, aktivnije nego ikada učestvuju u procesu izgradnje države i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU, koja mora ostati naš jedini putokaz.

– Albanci, takođe, pospješuju društvenu koheziju i teže da, putem međusobnog razumijevanja i poštovanja različitosti Crna Gora postane inkluzivnije i tolerantnije društvo. Crna Gora mora prepoznati svoju izvrsnost, a tom izvrsnošću se obezbjeđuje vječnost. Srećan 21. maj, Dan nezavisnosti Crna Goro – zaključuje Camaj.

Jakov Milatović: Važnost današnjeg dana predstavlja dodatan podstrek, da u vremenu koje dolazi, svi zajedno posvećeno radimo na demokratskom razvoju Crne Gore

Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, uputio je čestitku povodom Dana nezavisnosti svim građankama i građanima Crne Gore.

–  Osamnaest godina nakon obnove državne nezavisnosti uvjeren sam da smo, više nego ikada ranije, spremni i odlučni da razumijemo jedni druge i, ujedinjeni u ljubavi prema Crnoj Gori, nastavimo da gradimo društvo prosperiteta i jednakih šansi – napisao je Milatović na mreži Iks.

– Važnost današnjeg dana predstavlja dodatan podstrek, da u vremenu koje dolazi, svi zajedno posvećeno radimo na demokratskom razvoju Crne Gore i punopravnom članstvu u evropskoj zajednici. Srećan Dan nezavisnosti – zaključio je Milatović.

Nik Đeljošaj: Crna Gora – predvodnica regiona i principijelna saveznica svim globalnim snagama koje se zalažu za mir, prosperitet i odbranu građanskog suvereniteta

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Gjeloshaj uputio je svim građankama i građanima čestitku povodom Dana nezavisnosti Crne Gore.

– Svim građankama i građanima čestitam Dan nezavisnosti, sa željom da sjećanje na višegodišnje napore za izgradnju države zasnovanu na slobodi, dostojanstvu i napretku, budu podsticaj u godinama koje nam predstoje, u kojima ćemo krunisati naš evropski put – kazao je Đeljošaj.

Đeljošaj je poručio da Crna Gora ostaje na kursu reformi koje sprovodimo u saglasju sa evroatlantskim prijateljima, svjesni činjenice da se snaga i nezavisnost države ogleda u ekonomskom napretku, vladavini prava – snažnim i nezavisnim institucijama i građanski orijentisanom društvu.

– Da ostanemo za primjer – država predvodnica regiona i principijelna saveznica svim globalnim snagama koje se zalažu za mir, prosperitet i odbranu građanskog suvereniteta – zaključio je potpredsjednik Đeljošaj.

Aleksa Bečić: Čuvajmo našu multietničnost i multikonfesionalnost, naš istrajan duh i iskrenu ljubav prema domovini.

– Naš put obilježili su mnogobrojni izazovi koji su testirali našu odlučnost i iskreni patriotizam. Ipak, upravo u tim trenucima nalazimo svoju najveću snagu. Od visokih vrhova Durmitora, pa sve do čistih voda Boke Kotorske, ljepota naše domovine ogleda se u jedinstvu i ponosu naših građana – kazao je Bečić.

Dodaje da nastavljamo da nižemo uspjehe i ispisujemo stranice naše knjige, proslavljajući vrijednosti demokratije, slobode, jednakosti i suvereniteta.

– Potvrđujemo našu posvećenost idealima koje su nam preci ostavili u nasljeđe. Naša je dužnost da njegujemo i čuvamo principe koji nas definišu. U vrijeme kada odlučno koračamo evropskim putem, kada smo deblokirali pravosuđe i učinili funkcionalnim najznačajnije institucije u zemlji, Crna Gora je na putu jačanja vladavine prava, odlučne borbe protiv kriminala i korupcije i obnavljanja sistema vrijednosti – kaže se u saopštenju.

Naglasio je da na polju borbe za zemlju jakih institucija i vladavine prava, svjedočimo uspješno sprovedenim akcijama gotovo svakodnevno, koje su rezultirale razbijanjem lanaca krijumčarenja, zapljenom velikih količina cigareta i narkotika, hapšenjem i procesuiranjem kako članova kriminalnih grupa, bjegunaca od pravde, tako i brojnih policijskih, carinskih i drugih državnih službenika i funkcionera.

– Naša Crna Gora zaslužuje zemlju oslobođenu i očišćenu od kriminala i korupcije. Crna Gora kao stub demokratije i stabilnosti u regionu, Crna Gora kao zemlja nezavisnih i otpornih institucija, zemlja ponosnih predaka i dostojnih potomaka i Crna Gora kao 28. članica velike porodice evropskih zemalja 2028. godine! Jake institucije, pomireni i ekonomski osnaženi građani, sistem očišćen od kriminala i korupcije jedino garantuju vječnost Crne Gore i sigurnu budućnost onih koji će nas naslijediti – kaže Bečić.

Pozvao je građane da čuvamo našu multietničnost i multikonfesionalnost, naš istrajan duh i iskrenu ljubav prema domovini.

– Čuvajmo je za buduće naraštaje, naše nasljednike kojima ćemo ovu zemlju ostaviti. Izražavam zahvalnost svim našim građankama i građanima koji su doprinijeli i nastavljaju da doprinose izgradnji i odbrani naše zemlje. Srećan Dan nezavisnosti Crna Goro -zaključio je Bečić.

Dritan Abazović: Neka gori baklja slobode, osvetljavajući put napretka Crne Gore i svih naših zajedničkih uspjeha.

Uz slogu, toleranciju i međusobno poštovanje, budimo pravedni i koračajmo u nove pobjede.

 

Danijel Živković: Uspjećemo u namjeri da od Crne Gore napravimo lijepo mjesto za život, društveni i ekonomski napredak

Predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković uputio je svim građankama i građanima čestitku povodom Dana nezavisnosti Crne Gore.

– Crna Gora danas obilježava jedan od najsvjetlijih datuma u svojoj istoriji. Osamnaest godina je prošlo od najljepše zore koja nam je svanula 21. maja 2006. godine, dana kada smo svijetu pokazali da je na Balkanu moguće civilizovano se izboriti za državni suverenitet i samostalnost kazao je Živković.

– Iza nas je osamnaest godina mukotrpnog rada na izgradnji Crne Gore kao demokratske države, orijentisane ka evropskim vrijednostima, suživotu različitosti, vladavina prava i poštovanju ljudskih prava. Demokratska partija socijalista bila je i ostala na kormilu ovih vrijednosti – naglasio je Živković

– Danas, nažalost, naša država prolazi kroz perod teških izazova, izložena udaru retrogradnih politika koje nas vraćaju u davno prevaziđenu prošlost, na čelu sa pojedincima koji uskopartijske i lične interese stavljaju ispred državnih interesa. Uvjeren sam da će građani Crne Gore, baštineći svoju slobodarsku tradiciju, znati da sačuvaju ono najsvetije – obnovljenu nezavisnost, status međunarodno priznate države, koja krupnim koracima ide prema članstvu u Evropskoj uniji – kazao je Živković.

Samo svoji na svome, svi zajedno, vođeni željom da stvaramo uslove za dostojanstven život svih u našoj državi, uspjećemo u namjeri da od Crne Gore napravimo lijepo mjesto za život, društveni i ekonomski napredak. Svim građankama i građanima Crne Gore, ma gdje se trenutno nalazili, u svoje ime i u ime Demokratske partije socijalista čestitam 21. maj, Dan Nezavisnosti Crne Gore. Da je vječna – zaključuje Živković.

Vladimir Martinović: Neka mir, prosperitet i zajedništvo budu zajednički imenitelj svih nas

– Crna Gora ostaje poznata po svojoj prirodnoj ljepoti, bogatoj istoriji i toplini svog naroda. Posebno želim da istaknem naš značajan napredak u procesu evropskih integracija. Kao zemlja koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji, predano radimo na ispunjavanju kriterijuma i reformi koje će osigurati bolju budućnost za sve naše građane. Evropska perspektiva donosi nove mogućnosti za razvoj, saradnju i napredak na svim poljima. Neka mir, prosperitet i zajedništvo budu zajednički imenitelj svih nas – zaključio je Martinović.

Boris Bogdanović: Naša različitost najveća je naša snaga, ali i temelj borbe za bolje sjutra i društvo jednakih šansi.

– Crna Gora je zemlja svih njenih građana, ma koje nacije i vjere bili, njihova jedina kuća, matica i zemlja iznad koje je nebo plavo kao nigdje drugo. Naša različitost najveća je naša snaga, ali i temelj borbe za bolje sjutra i društvo jednakih šansi. Danas ispisujemo najljepše stranice crnogorske istorije – na korak smo od evropske porodice naroda i svakodnevno ulažemo svu snagu i koristimo sve raspoložive resurse da se 2028. pred Crnom Gorom otvore vrata Evropske unije. Brojni izazovi su iza nas, mnogo obaveza je pred nama, ali vođeni jedinstvenim ciljem i idejom evropske, moderne i uspješne Crne Gore, svaka prepreka je mala i premostiva – istakao je Bogdanović.

Kaže da je nedavno donošenje novog progresivnog modela naknada za novorođenčad, vraćanje dječijih dodataka, naknada majkama, većih staračkih naknada, obezbjeđivanje besplatnih udžbenika, većih penzija i plata samo je još jedan od eksera zakucanih u građevinu zvanu evropska Crna Gora i jedini pravi način dokazivanja ljubavi prema domovini, čuvanja njenih građana i njene suverenosti.

– Uvjeren da ćemo svaki naredni Dan nezavisnosti dočekivati bliži punopravnom članstvu u evropskoj porodici naroda, 2028. naše granice postati vječno evropske, a da će se uz crnogorski barjak vijoriti barjak Evropske unije, još jednom svim našim građankama i građanima želim srećan Dan nezavisnosti. Živjela Crna Gora – zaključio je Bogdanović.

Jelena Borovinić Bojović: Sigurna sam da svi osjećamo istu ljubav prema našoj Crnoj Gori. Upravo ta ljubav treba da nas ujedini.

– Svim Podgoričanima i Podgoričankama, kao i svim građanima i građankama Crne Gore čestitam 21. maj, Dan nezavisnosti. Državni praznici dobra su prilika da se podsjetimo šta želimo od društva i države i da se ujedinimo u nastojanjima da obezbijedimo prave uslove za kvalitetniji život nas i naših potomaka. Crna Gora je tokom istorije prolazila kroz različite forme državnosti. Na nama je da državni okvir koji danas imamo ispunimo sadržajem koji će omogućiti svim građanima osjećanje uvaženosti, pripadnosti i volje da doprinose zajedničkom prosperitetu. Među nama mogu da postoje razlike u političkim i ideološkim uvjerenjima, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, ali sam sigurna da svi osjećamo istu ljubav prema našoj Crnoj Gori. Upravo ta ljubav treba da nas ujedini-  poručila je Borovinić Bojović.

Đurašković: Kroz izazove i pobjede gradili smo temelje naše budućnosti

– Danas s ponosom slavimo najznačajniji datum u novijoj crnogorskoj istoriji – dan kada smo mirno i dostojanstveno obnovili nezavisnost Crne Gore i krenuli putem slobode i samostalnosti. Na današnji dan prije 18 godina započeli smo izgradnju moderne, evropske i građanske države, članice NATO-a i buduće članice Evropske unije. Kroz izazove i pobjede gradili smo temelje naše budućnosti – moderno, savremeno i evropsko društvo. Cetinje je imalo ključnu ulogu u obnovi crnogorske nezavisnosti, jer je taj proces potekao upravo iz našeg prijestonog grada. Obnova crnogorske nezavisnosti bila je san mnogim generacijama Cetinjana koji su širili ideju o važnosti crnogorskog identiteta. Danas s ponosom gledamo u našu prošlost, a s nadom u našu budućnost i nastavak sigurnog hoda evropskim putem. Uz želju da nastavimo da koračamo naprijed i da zajednički gradimo i stvaramo bolju budućnost za našu zemlju, čestitam vam 21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore. Neka je vječna Crna Gora, poručio je Đurašković.

Nacionalni Savjet Muslimana Crne Gore: Crna Gora mora biti država gradjana jednakih prava

– Sa velikim zadovoljstvo svim gradjanima Crne Gore čestitamo Dan nezavisnosti. Svi građani u zemlji i dijaspori koji se osjećaju i izjašnjavaju nacionalno kao crnogorski Muslimani i koji su stoprocentno ugradili sebe u obnovu nezavisnosti Crne Gore sa ponosom ističu svoju privrženost našoj jedinoj državi Crnoj Gori te sa ushićenošću i radošću dočekuju osamnaesti rodjendan obnovljene nezavisnosti.

Crnogorski Muslimani, bez obzira na sve i dalje će biti privrženi svojoj jedinoj državi Crnoj Gori, jer nemaju rezervnu, ostaće privrženi Crnoj Gori, iako su često diskriminisani, skrajnuti na marginu, iako se ponekad osjećaju kao gradjani drugog reda, čvrsto vjerujući da će doći dan kada neće biti žrtve političkih potkusurivanja, dogovora i pregovora. Očekujemo da ćemo u najskorije vrijeme doživjeti punu satisfakciju i prosperitet u vlastitoj državi i osjetiti se kao ravnopravni gradjani. Mi, crnogorski Muslimani volimo svoju Crnu Goru, srećni da je dijelimo sa svim drugim gradjanima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, jer Crna Gora mora biti država gradjana jednakih prava. Vjerujemo da ćemo dočekati taj dan – saopšteno je iz Nacionalnog Savjeta Muslimana, koji potpisuje predsjednik Sabrija Vulić.

Raičević: Dan kad je ostvaren istorijski san

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević čestitao je građanima Dan nezavisnosti, rekavši da je 21. maj 2006. bio dan “kada smo prije 18 godina olovkom ne samo ovjekovječili istorijsku borbu naših predaka za samostalnu Crnu Goru već i kada smo ponosno pred cijelim demokratskim svijetom odlučili samostalno i ubrzano koračati ka našoj budućnosti kakvu zaslužujemo.”

Kazao je da će 21. maj “zauvijek biti ponos zbog ostvarenja istorijskog sna naših građana”, ali i “vječna inspiracija svima nama da njegujemo vrijednosti koje čine našu Crnu Goru posebnom, vrijednosti multikulturalizma i poštovanja prema drugom i drugačijem.”

– Crna Gora je ostvarila značajan napredak u procesu evroatlantskih integracija i usvajanja sistema evropskih vrijednosti, a Bar je s ponosom dio tog puta doprinoseći svojim prepoznatljivim kosmopolitizmom koji danas predstavlja najljepše lice moderne Crne Gore kojom se ponosimo. Naš trud se prepoznaje ne samo unutar granica naše zemlje, već i na međunarodnom nivou, gdje Bar postaje primjer uspješnog lokalnog razvoja i usvajanja evropskih standarda te s pravom možemo kazati da je Bar mjesto života u punom smislu te riječi.

– Dan nezavisnosti je naša obaveza prema generacijama koje dolaze poslije nas. Uvijek moramo imati na umu da je nezavisnost ne samo pravo, već i odgovornost. Naša obaveza je da nastavimo graditi društvo u kojem će svako imati jednake šanse za uspjeh, u kojem će vladati pravda i poštovanje ljudskih prava. Nastavićemo ulaganja u obrazovanje, nauku, kulturu, kao i očuvanje prirodnih bogatstava, jer od temelja koje mi danas gradimo zavisiće budućnost naših potomaka u Crnoj Gori.

– Čestitam vam Dan nezavisnosti, uz želje da svaki naredni bude u uspješnijoj i razvijenijoj Crnoj Gori na zadovoljstvo svih njenih građana. Da je vječna Crna Gora – zaključio je Raičević.

Šehović: Crna Gora sposobna da brani svoju slobodu

– Obilježavanjem Dana nezavisnosti, veličanstvenog trenutka kada smo civilizovano i odlučno izabrali put državnog suvereniteta i samostalnosti, potvrđujemo našu čvrstu opredijeljenost da sami krojimo svoju sudbinu – poručio je predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

– Svjesni smo da Crna Gora treba da se okupi, ali ne oko ideja koje slabe, već onih koje suštinski jačaju obnovljenu državnu nezavisnost koju slavimo, ali i promovišu suživot i međusobno poštovanje. Brojne naše razlike nikako ne smiju da nas razdvajaju, već nas moraju ujediniti u težnji za institucionalnim i svakim drugim oblikom zaokruživanja države, koja mora pripadati svima.

Šehović u čestitci navodi da su Socijaldemokrate ponosne što su uvijek pripadale dijelu samosvjesnog društva koje je afirmisalo kulturološke, vjerske, nacionalne i druge specifičnosti, odnosno smatralo da je građanska orijentacija najveće dostignuće koje nam je ostavljeno u naslijeđe.

– Jer smo oduvijek znali da se samo na tim ideološkim pretpostavkama može graditi moderna, prosperitetna i evropska, odnosno vječna Crna Gora. Međutim, ovaj jubilej dolazi u trenutku kada izazovi odavno nisu bili veći. Zamah prevaziđenih ideologija, koje pokušavaju da nas vrate unazad i pretvore u ‘državu bez društva’, ozbiljan je problem sa kojim se suočavamo. Stoga je nužno da se suprotstavimo takvim štetnim tendencijama, ali i da zajedno radimo na očuvanju državotvornih vrijednosti koje nas čine dostojnim naše slobodarske tradicije – kazao je Šehović.

Šehović naglašava da nema ni najmanju dilemu “da nas ima više nego dovoljno da se snažno tome odupremo, ali i pokažemo da je Crna Gora zemlja koja ne samo da suštinski cijeni svoju slobodu, već je i sposobna da je brani, uvijek i na svakom mjestu.”
– Neka nam ovaj važan dan bude inspiracija za dalje korake. Neka naša nezavisnost ne bude samo sjećanje na slavnu milenijsku prošlost, već i zalog za evropsku budućnost. S posebnim osjećajem ponosa i optimizma, svim građankama i građanima Crne Gore čestitam Dan nezavisnosti. Da je vječna Crna Gora – zaključio je Šehović.

Branislav Nenezić: Rođena moderna i građanska Crna Gora

Predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić uputio je čestitke jpovodom Dan nezavisnosti, istakavši da je “rođena moderna građanska Crna Gora, danas članica NATO saveza i prva sljedeća članica Evropske unije.”

– Iako nije velesila po broju stanovnika i veličini teritorije, Crna Gora je prije 18 godina položila zahtjevan ispit demokratske zrelosti jednog društva, i pokazala kako se kroz saradnju sa partnerima iz Evrope i cijelog svijeta može sprovesti demokratski proces u kome će krajnji pobjednici biti očuvanje mira i stabilnosti u Crnoj Gori i regionu. Bio je to snažan test crnogorske građanske svijesti, i svi naši građani, bez obzira za koju opciju su glasali taj dan poslali su poruku cijelom svijetu i balkanskim susjedima da građanska Crna Gora živi, da može da bude pozitivan primjer ratom razorenog Balkana, da je moguće stati rame uz rame sa civilizovanim zemljama i baštiniti prakse najrazvijenih demokratskih zemalja svijeta – kazao je Nenezić.

– Danas smo svjedoci da se upravo to građansko biće Crne Gore nastoji razoriti kroz perfidne igre partija koje se samo na papiru zalažu za evropske integracije, dok postupcima iza kulisa nastoje prikazati Crnu Goru kao nepouzdanog partnera kako bi nas vratili u njihov prirodan ambijent devedesetih godina. Ipak, naš građanski duh i duh slobodarske Crne Gore će im jasno poslati poruku da to neće proći, da ovdje žive potomci slobodnih ljudi koji ne služe tuđim interesima kao sužnji i ne ljube lance već gledaju u budućnost u kojoj građanska, multietnička i hrabra Crna Gora pobjeđuju. A naš Bar, koji je izdržao nalete raznih samozvanih oslobodilaca i dalje nam jasno obasjava taj put i pokazuje pravac kojim treba ići da bismo očuvali našu društvenu i političku zajednicu kao naprednu, zasnovanu na jednakosti, slobodnu i ponosnu. Da je vječna Crna Gora – kazao je Nenezić u svojoj čestitci.

Nimanbegu: Albanci ponosni na doprinos dat istorijskoj odluci

Predsjednik Force Genci Nimanbegu kazao je da su Albanci u Crnoj Gori ponosni na doprinos dat istorijskoj odluci – nezavisnosti Crne Gore

– Podrška koja je data nezavisnosti Crne Gore pokazuje nepokolebljivu odlučnost Albanaca da zajedno sa drugim narodima grade društvo jednakih mogućnosti i šansi. Referendum o nezavisnosti Crne Gore bio je pokazatelj stabilizacije regiona Balkana i uvjereni smo da je jedna nezavisna i demokratska Crna Gora država, u kojoj želimo da ostvarujemo individualna i kolektivna prava. Uprkos dosadašnjim dostignućima, još uvijek ima dosta toga da se uradi kako na postizanju individualne i kolektivne ravnopravnosti, tako i na ekonomskom i društvenom razvoju u sredinama gde žive Albanci. U ime Nove Demokratske Snage FORCA i svoje lično ime, svim građanima Crne Gore želim srećan 21. maj – Dan nezavisnosti – kazao je Nimanbegu u čestitci povodom Dana nezavisnosti.

Momo Koprivica: Izgradnja vladavine prava, funkcionalne tržišne privrede i prevazilaženje podjela imperativ nove ere Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica, čestitao je svim građankama i građanima Crne Gore državni praznik – Dan nezavisnosti Crne Gore.

– Viševjekovna državno-pravna tradicija Crne Gore i vjekovi njene borbe za slobodu i pravdu, snažno obavezuju i našu generaciju da učini ono što je do nje i onoliko koliko može da učvrsti temelje prosperitetne budućnosti svih građana naše države – poručio je Koprivica.

Koprivica ističe da je u vremenu koje nosi brojne izazove, imperativ izgradnja vladavine prava, funkcionalne tržišne privrede i prevazilaženje podjela, koje su nerijetko trošile veliku društvenu energiju kroz našu prošlost.

– Jedino tako ćemo kao punopravan član pristupiti Evropskoj uniji, i time omogućiti sveukupan razvoj naše države i društva u cjelini- zaključuje potpredsjednik Koprivica.

Zdenka Popović: Ovaj trenutak predstavlja simbol naše hrabrosti i odlučnosti da sačuvamo svoj identitet i suverenitet

– Još 1878. godine, na Berlinskom kongresu, Crna Gora se izborila za svoju nezavisnost, potvrdivši svoj status među evropskim nacijama. Ovaj trenutak u našoj istoriji predstavlja simbol naše hrabrosti i odlučnosti da sačuvamo svoj identitet i suverenitet – istakla je potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović.

– Sa velikim zadovoljstvom i ponosom obraćam vam se povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore. Na ovaj dan, prisjećamo se naše istorije, kulture i tradicije, i slavimo suverenitet naše voljene domovine – kazala je Popović u saopštenju.

– Kao narod koji dijeli evropske vrijednosti, posvećeni smo jačanju demokratije, vladavine prava i ekonomskog napretka. Stoga, članstvo u Evropskoj uniji je naš prirodni cilj i važan korak ka obezbjeđivanju trajnog mira i prosperiteta za sve naše građane. Danas smo ponosni na napredak koji smo postigli kao slobodna i nezavisna država, a pred nama je svijetla evropska budućnost koju ćemo izgraditi zajedno, na temeljima slobode, pravde i solidarnosti – zaključila je Popovićeva.

Belan: Da proslavimo dan kada smo svijetu pokazali da stara država ima znanja i mudrosti

– Želim vam da praznične dane iskoriste za odmor od brojnih problema sa kojima se naše društvo suočava i da u dobrom rasploženju proslavimo istorijski dan kada smo svijetu pokazali da stara država na Balkanu ima znanja i mudrosti da demokratski i civilizovano obnovi svoju nezavisnost – kazao je predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan.

– Budimo ponosni na našu domovinu Crnu Goru, na sve njene građane, našu multikulturalnost, multietničnost, istoriju, kulturu, simbole, posebnosti i različitosti, na naše antifašističko naslijeđe. Istaknimo sve naše dobre strane i uspjehe kojih je mnogo, a mane i tvrdoglave zablude koje nas uporno koče da još brže dostižemo razvijeni demokratski svijet osvijestimo i hrabrije i odlučnije im se suprotstavimo i konačno ih prevaziđimo – kazao je Belan.

Belan je precizirao da Dan nezavisnosti bude podstrek, “da državu vratimo građankama i građanima Crne Gore i da zajednički ostvarimo naš prioriteni cilj– članstvo u Evropskoj uniji. Ne smijemo dozvolimo sebi da ponovo imamo tutore, da igramo za tuđe interese i da budemo bilo čiji kusur, a da cijenu tih zabluda plaćamo mi građani generacijama.”

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeće Crne Gore Zvonimir Deković: Da zajednički djelujemo na daljnem napretku

– Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, koji proslavljamo u ozračju obilježavanja punoljetstva od obnavljanja nezavisnosti zajedničke nam domovine- Crne Gore, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje srdačne čestitke svim građankama i građanima Crne Gore, uz želju da i ubuduće zajednički djelujemo na daljnjem napretku i afirmaciji naše Crne Gore i njezinih vrijednosti, na dobrobit svih građana – navodi se u čestitci predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić čestitao je 21.maj – Dan nezavisnosti

– Obnovom nezavisnosti Crne Gore, 21.maja, 2006. godine, udareni su temelji moderne, multietničke i multikulturne Crne Gore i stvorene pretpostavke za njen demokratski razvoj i euro-atlansku budućnost. Ponosni smo na doprinos bošnjačkog naroda, u zemlji i dijaspori, u historijskoj odluci -reafirmaciji državnosti Crne Gore. Plebiscitarnom podrškom potvrđena je naša trajna opredjeljenost da, zajedno sa drugima, gradimo prosperitetno društvo. Pripadnici bošnjačkog naroda bili su i ostali uvjereni da je nezavisna i demokratska Crna Gora realan okvir u kojem žele ostvarivati građanska i kolektivna prava. Zalažemo se za društvenu integraciju manje brojnih naroda i veće prisustvo na mjestima odlučivanja, kao garanta ostvarivanja prava, izgradnje i jačanja institucija i društvene kohezije u našoj Crnoj Gori. Svjesni smo da samo društvo jednakih šansi može biti demokratsko i napredno i da samo takva Crna Gora može biti stabilna država sa izvjesnom evropskom budućnošću. U ime Bošnjačkog vijeća, i u svoje lično ime, svim građanima Crne Gore, u zemlji i dijaspori, čestitam 21.maj -Dan nezavisnosti – poručio je Mustafić.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku