Čestitke povodom Svjetskog dana slobode medija

post-img Foto: Shutterstock
24kroz7 03.05.2024. 11:14

Čestitke povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, upućene novinarkama i novinarima u Crnoj Gori.

Svjetski dan slobode medija se održava svake godine 3. maja od 1993. godine. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijeta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Spajić: Zahvalan svima koji hrabro obavljaju novinarski posao, bez slobode medija nema demokratije

Premijer je istakao da se Vlada zalaže za uspostavljanje povoljnijeg društvenog ambijenta i legislative, koji će omogućiti i garantovati novinarima nesmetano djelovanje kako bi dali puni doprinos opštem razvoju i ispunili misiju društvene odgovornosti.

– Zahvalan svima koji drže do javno izgovorene riječi, cijene njenu snagu i vrijednost, posvećeno i hrabro obavljaju novinarski posao, čestitam Međunarodni dan slobode medija. Jačanje vladavine prva od ključnog je značaja i u centru je svih reformskih procesa. U tom smislu, novinari igraju izuzetno važnu ulogu, jer ukazuju na sve propuste i tako doprinose unapređenju sistema, koji će u konačnom raditi na dobrobit svih građana –  zaključio je Spajić.

Bečić: Obavezujemo se da ćemo nastaviti da štitimo slobodu medija

Sloboda medija predstavlja jedan od kamena temeljaca demokratije, koji promoviše slobodu misli i izražavanja, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

On je povodom Trećeg maja, Međunarodnog dana slobode medija uputio čestitku svim novinarkama i novinarima u Crnoj Gori.

– Iz tog razloga posao novinara mora biti vođen isključivo principima istine i društvene odgovornosti, a ni u kom slučaju ne smije biti plod političke manipulacije koja za posljedicu ima dezinformisanje građana. Ubistvo Duška Jovanovića, koji je svoju slobodu i profesionalnu hrabrost da javno ističe najteže društvene devijacije platio smrću koja je i do današnjeg dana ostala nerasvijetljena, najdrastičniji je primjer ataka na novinarsku i medijsku slobodu. Svjedočili smo i nemalom broju prijetnji, prebijanja, uništavanja imovine medijskih kuća i napada na novinare, koji takođe, predstavljaju napad na same temelje naše slobode izražavanja i na demokratske vrijednosti našeg društva – poručio je Bečić.

On je naglasio da se obavezuju da će nastaviti da štite slobodu medija i stvaraju, kako je kazao, okruženje u kojem će novinari moći slobodno i bezbjedno da obavljaju svoju djelatnost, a usvajanje zakona koji promovišu medijske slobode u skladu sa najboljim praksama EU, jedan je od ključnih koraka na tom putu.

– Uvjeren da je pred nama doba pozitivnih promjena na polju slobode medija i osvajanja demokratskih vrijednosti, još jednom zahvaljujem svim novinarkama i novinarima na doprinosu izgradnji transparentnijeg društva i čestitam im Međunarodni dan slobode medija – zaključio je Bečić.

Popović: Novinari igraju vitalnu ulogu u otkrivanju istine

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja:

– Danas, više nego ikad prije, sloboda medija predstavlja osnov i branik demokratskog društva, dok novinari igraju vitalnu ulogu u otkrivanju istine, razotkrivanju korupcije i očuvanju demokratskih principa. Zato je naša je obaveza da zaštitimo i unaprijedimo slobodu medija – kazala je Popović.

– Ubrzo ćemo, nadam se, biti svjedoci usvajanja novih medijskih zakona koji će postaviti veće standarde i osigurati veću slobodu medija, kao i zaštitu novinara. Ujedno, želim podsjetiti da je sloboda medija ključni uslov napretka Crne Gore ka Evropskoj uniji. Poštovanje slobode medija ne samo da jača naše demokratske institucije, već i pokazuje našu posvećenost vladavini prava i evropskim je vrijednostima, jer je slobodno novinarstvo ključno za izgradnju otvorenog i demokratskog društva u kojem se svačiji glas čuje – rekla je ona.

– Stoga, povodom Međunarodnog dana slobode medija, ukazujem na obavezu očuvanja i unaprjeđenja slobode medija kako bismo osigurali da novinarska profesija ostane neprikosnovena i da novinari mogu obavljati svoj posao bez straha – navodi se u čestitki.

Ibrahimović: Medijska scena u Crnoj Gori još uvijek nije u potpunosti uređena

Bez obzira na određene napore da se poboljša bezbjednost novinara i da se unaprijedi novinarska profesija, medijska scena u Crnoj Gori još uvijek nije u potpunosti uređena i unaprijeđena, kazao je poslanik i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Ibrahimović je povodom 3.maja – Dana slobode medija, ukazao na lošu ekonomsku situaciju koja medijske radnike čini nemoćnim da se odupru pritiscima i uslovljavanjima.

– Medijsko djelovanje u finansijskoj oskudici onemogućava profesionalizam, a novinare čine nerijetko inferiornim u odnosu na brojne centre moći. Svakako, pored problema finansijske nezavisnosti, još jedan veoma važan problem jeste i duboka polarizacija medija koja može biti veoma opasna za ovako malo tržište kakvo je crnogorsko. Ovim pitanjima se moramo ozbiljno pozabaviti kako bi postigli potpunu slobodu medija -poručio je Ibrahimović.

Dodaje i da “posljednji napadi na medijske radnike ukazuju na prijeku potrebu podizanja svijesti o važnosti medijskih sloboda i temeljnih načela, naglašava Ibrahimović.”

– Moramo uvijek biti solidarni i stati u zaštitu i onih novinara i medija koji ne dijele naše poglede, ideje i vrijednosti. Tek kad budemo štitili njihovo pravo da slobodno iznesu svoje mišljenje i stav, možemo govoriti o slobodnom društvu – poručio je Ibrahimović.

Bogdanović: Novinari su čuvari demokratije, principa i slobode

Boris Bogdanović, šef Kluba poslanika i generalni sekretar Demokrata, kazao je da su novinari bili i ostali svetionici građanske i evropske ideje i čuvari demokratije, principa i slobode.

– U ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore i u svoje lično ime, svim medijskim kućama i novinarima u Crnoj Gori želim srećan Svjetski dan slobode medija. Još od 1993. godine i sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, svakog 3. maja obilježavamo jedan od najznačajnijh dana za svakog pojedinca koji je izabrao častan poziv novinara. Ovaj dan, podsjetnik je da nam se nikada više ne ponovi višedecenijski mrak, cenzura, ugnjetavanje, prebijanje i čak ubijanje novinara samo zato što su radili svoj posao – izvještavali građane i iznosili istine. Kako tada, tako i sada, u slobodnoj Crnoj Gori, bili ste i ostali svjetionici građanske i evropske ideje i čuvari demokratije, principa i slobode, a samo slobodni mediji uistinu jesu stub modernog, evropskog i uspješnog društva – saopštio je Bogdanović.

– Položaj novinara je iz godine u godinu sve bolji, a mi tu ne smijemo i ne planiramo stati – istim tempom nastavljamo, poboljšavamo uslove rada novinara kroz Fond za medijski pluralizam i štitimo vaša prava, jer tako štitimo Crnu Goru i njenu bit, ali i trasiramo put ka evropskoj porodici naroda. Istorijska šansa je pred nama i ništa nas ne može smesti, jer talas reformi niko ne može zaustaviti. U nadi da će vaši izazovi biti samo prošlost, a progres budućnost, još jednom svim novinarima želim srećan Svjetski dan slobode medija – zaključio je on.

Borovinić – Bojović: Na nosiocima javnih funkcija je obaveza da obezbijede uslove za slobodan rad medija

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić  – Bojović uputila je čestitku “poslenicima javne riječi u Crnoj Gori”.

– Sloboda medija, odnosno sloboda javne riječi predstavlja ugaoni kamen demokratije i zdravog funkcionisanja svakog društva, pa i našeg u Crnoj Gori. Istovremeno, to je jedna od ljudskih sloboda koja je najpodložnija zloupotrebi. Zato vjerujem da istinski zdravo društvo mora uspostaviti fini balans koji omogućava da sloboda medija uvijek bude praćena odgovornošću za javnu riječ, te da ne prelazi granicu iza koje se pretvara u govor mržnje. Dobra zakonska regulativa je uslov bez kojeg se ne može ostvariti ovaj cilj, ali želim da istaknem da je jednako važna i ukupna atmosfera koju kreiramo svi mi nosioci javnih funkcija, na kojima je obaveza ne samo da doprinosimo obezbjeđivanju uslova za slobodan rad medija, nego i da insistiramo na značaju odgovornosti za izgovorenu/objavljenu riječ. Zato često ponavljam da smo sa novinarima suštinski na istom poslu i da su oni naši partneri i saborci za bolje sjutra Crne Gore. Srećan Svetski dan slobode medija – poručila je Borovinić -Bojović.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku