Dogovorena saradnja Univerziteta Crne Gore sa poljskom Akademijom Nikola Kopernikus

post-img Foto: Univerzitet CG
24kroz7 24.05.2024. 12:18

Naučnoistraživačka saradnja na međunarodnom nivou bila je povod sastanka rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimira Božovića sa predstavnikom poljske Akademije Nikola Kopernik, Pavelom Dereckim, saopšteno je iz ove ustanove.

Poljska Akademija je nova institucija u sistemu poljske nauke, osnovana s ciljem unapređenja naučnih istraživanja i međunarodne saradnje. Akademija nosi ime po slavnom poljskom astronomu Nikoli Koperniku i posvećena je oblastima njegovih dostignuća, kao što su pravo, ekonomija, matematika, filozofija i medicina.

Rektor Božović je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti realizacije zajedničkih projekata sa ovako prestižnom institucijom i istakao značaj međunarodne saradnje za unapređenje naučnoistraživačkog rada i obrazovanja na Univerzitetu.

Predstavljajući Univerzitet Crne Gore, on je istakao vrlo bogatu naučnoistraživačku saradnju Univerziteta na međunarodnom nivou. Posebno su intenzivne, dodao je, inicijative u okviru evropske mreže univerziteta Ulysseus, gdje UCG, kao jedini univerzitet koji dolazi iz zemlje koja nije članica Evropske unije, ima priliku da sarađuje sa prestižnijim univerzitetima EU.

Dr Mazurek je naveo da Akademija trenutno ima oko 50 članova, uključujući četiri dobitnika Nobelove nagrade. Širom Evrope organizuju mrežu saradnje sa različitim akademskim jedinicama, u okviru potpisanih  memoranduma o razumijevanju sa univerzitetima i ambasadama u regionu i Evropi.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu detaljno razrade planovi za konkretne zajedničke aktivnosti, uključujući razmjene studenata i profesora, kao i zajedničke naučne projekte. Sastanak je zaključen dogovorom o nastavku komunikacije između dvije institucije i formalizciji saradnje kroz pravni sporazum, sa ciljem unapređenja naučnoistraživačkog rada i obrazovanja, zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku