Đokaj: Biometrijsko skeniranje lica, skladištenje i obrada tih podataka je zabranjena u Evropi

post-img Muhamed Gjokaj
Izvor: Dan 30.05.2024. 21:00

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka ne zna da li je tačna informacija da video-nadzor javnih površina u Podgorici, Baru i Budvi omogućava biometrijsko skeniranje lica i na osnovu toga skladištenje i obradu podataka, jer u postupku nadzora Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije dostavilo dokumentaciju koju smo tražili – kazao je za “Dan” član Savjeta AZLP Muhamed Đokaj.

Zbog nedostatka podataka, kako je objasnio, bila je izrečena najblaža moguća mjera – privremeno stavljanje van funkcije video-nadzora javnih površina. AZLP je danas usvojila zahtjev MUP-a o vršenju nadzora javih površina na teritorijama Podgorice, Bara i Budve, bez primjene softverskog rješenja za biometrijsko prepoznavanje lica.

AZLP je 2019. dala dozvolu za video-nadzor javnih površina, a obaveza MUP-a po toj odluci bila je da ih obavijesti o svakoj promjeni. O eventualnoj nadogradnji tog sistema, AZLP nije obaviještena.

– Ukoliko je tačna informacija da je sistem nadograđen i da omogućava biometrijsko skeniranje lica i na osnovu toga skladištenje i obrada podataka, moram naglasiti da je taj sistem svuda u Evropi zabranjen – kazao je Đokaj za “Dan”.

– Problem je što u postupku nadzora MUP nije dostavio dokumentaciju koju smo tražili o video-nadzoru, mi ne znamo da li je zaista nadograđen sistem za koji smo ranije izdali odobrenje. Po rješenju kojim smo odobrili postavljanje kamera, MUP je bio u obavezi da nas obavijesti o svakoj promjeni, a to je i zakonska obaveza rukovaoca zbirke. Mi u ovom trenutku ne znamo da li je tačna informacija BIRN-a na osnovu koje smo izvršili nadzor, jer od MUP-a nismo dobili nikakvu dokumentaciju u postupku nadzora ni poslije njega – objasnio je Đokaj za “Dan”.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku