Generalni direktor Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić podnio je danas ostavku

post-img Boris Raonić: Foto RTCG
Izvor: RTCG 09.07.2024. 15:02

Generalni direktor Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić podnio je ostavku, uslijed stupanja na snagu novog Zakona o nacionalnom javnom emiteru, Savjet ga je potom imenovao za vršioca dužnosti generalnog direktora, do okončanja novog konkursa. 

Raonić je istakao postignuća tokom svog mandata, uključujući značajan rast gledanosti, povećanje čitanosti portala, modernizaciju tehnološke opreme i zelenu tranziciju.

Naveo je kontinuiranu negativnu kampanju protiv RTCG-a kao razlog svoje odluke, vjerujući da će njegova ostavka omogućiti fokusiranje na dalje reforme i smanjenje pritisaka na Savjet i menadžment. Zahvalio se Savjetu na saradnji i izrazio uvjerenje da je politički uticaj na RTCG stvar prošlosti.

Tekstualnu ostavku prenosimo integralno:

Poštovani,

Novousvojenim Zakonom o nacionalnom javnom emiteru u članu 59 propisano je da Generalni direktor Radio i televizije Crne Gore nastavlja sa radom kao generalni direktor ”do isteka mandata”.

Ponosan sam na rezultate koje smo postigli u dosadašnjem periodu, ostvarujući značajan rast gledanosti televizije, višestruko povećanje čitanosti portala, uvećanje sopstvene produkcije, zelena tranzicija kroz nabavku električnih auta, našu solarnu elektranu, energetski efikasne uredjaje, renoviranje 5000 m2 prostora, modernizacija tehnološke opreme, otvaranje novih TV studija i radijskih kanala, pokretanje filmske i muzičke produkcije. Reformisali smo organizacionu strukturu, racionalizovali smo broj zaposlenih, ostavrili saradnju sa Javnim servisima iz regiona, usvojili i primjenjujemo Strategije razvoja i Digitalne transformacije, dobili pozitivne revizije na poslovanje, povećali prihode od marketinga, značajno povećali plate zaposlenih, završavamo zgradu za zaposlene. Pri kraju je rad na OTT platformi, krenuli smo konačno u digitalizaciju TV arhiva, pravimo pionirske korake u upotrebi vještačke inteligencije. Podržali smo stotine aktivnosti od opšteg interesa, otvorili galeriju, upristojili radni ambijent za zaposlene, ostvarili saradnju sa brojnim institucijama kulture, sporta i obrazovanja. Izbalansiranošću informativnog programa zavrijedili smo pohvale od EK, OEBS, Freedom Hoouse i brojnih NVOa.

Sve je ovo rezultiralo time da smo postali medij kojem se najviše vjeruje.

Ali, uspjeh se u Crnoj Gori generalno teško prašta. A kako uspjeh RTCG znači velike privatne finansijske gubitke onih koji su navikli da svoj medijski biznis i političke amabicije preko njega, finansiraju iz budžeta naše i susjednih država i državnih firmi – čemu smeta naš rast – svjedoci smo kontinuiranoj kampanji protiv RTCGa. Pored višegodišnje, svakodnevno vođene negativne kampanje, zloupotrebljavana su i dva sudska postupka kojima se preispituje odluka Savjeta o imenovanju generalnog direktora RTCG.

Kako se sa nespornih uspjeha RTCG ne bi skretao fokus, nakon stupanja na snagu novog Zakona o nacionalnom javnom emiteru, odlučio sam da shodno članu 38 Zakona, podnesem ostavku na mjesto generalnog direktora i molim Savjet da ostavku konstatuje na prvoj sjednici. Vjerujem da upravo ovo način da se reforme Javnog medijskog servisa stave u fokus i dodatno intenziviraju, a Savjet i menadžment relaksiraju od pritisaka koji se na njih vrše.

Uvjeren da su dani kada su presudan uticaj na RTCG imale političke partije ili druge medijske kuće trajno iza nas, ponosan na do sada postignute uspjehe, zahvaljujem svim članovima Savjeta na dosadašnjam zajedničkom radu i ukoliko cijenite potrebim stojim na raspolaganju radi nesmetanog funkcionisanja RTCG do okončanja novog postupka.

Sa poštovanjem,

Podgorica, 09.07.2024.

Boris Raonić

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku