Institut Alternativa: Bez javne rasprave umjesto Uprave za inspekcijske poslove Vlada formira Komisiju

post-img Foto: Institut Alternativa
24kroz7 29.05.2024. 15:49

NVO Institut Alternativa (IA) je putem društvene mreže Iks objavila kritiku na račun Vlade Crne Gore zbog načina na koji je predala u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru. Prema njihovim navodima, zakon je predložen bez javne rasprave, bez održavanja okruglog stola i po hitnom postupku, što je izazvalo zabrinutost u ovoj nevladinoj organizaciji.

Predlog zakona predviđa osnivanje novog Koordinacionog tijela za usklađivanje i praćenje inspekcijskih nadzora, što Institut Alternativa smatra ključnom izmjenom sistemskog okvira. IA je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da nisu imali priliku dati svoje prijedloge na tekst zakona prije nego što je predat Skupštini. Zbog toga su uputili svoje sugestije Zakonodavnom odboru i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, nadajući se da će poslanici djelovati amandmanski kako bi unaprijedili zakon.

IA je posebno skrenuo pažnju poslanicima na nadležnosti novog Koordinacionog tijela, koje prema njihovom mišljenju značajno nadilaze prirodu i ciljeve ovlašćenja stalnog radnog tijela kako je propisano Uredbom o radu Vlade. Sugestije Instituta uključuju preciziranje postupka usklađivanja godišnjih planova, planiranje zajedničkih nadzora i procedure postupanja po inicijativama.

Institut Alternativa naglašava važnost transparentnog i inkluzivnog procesa donošenja zakona, te apeluje na poslanike da uzmu u obzir njihove sugestije kako bi zakon bio što kvalitetniji i efikasniji.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku