Kontroverza u medicinskoj zajednici: Profesorica Nadežda Basara prekida saradnju s KCCG-om

post-img Nadežda Basara – Foto: St. Franziskus hospital
24kroz7 13.06.2024. 14:44

U nedavnom obrtu događaja, javnost je obaviještena o prekidu saradnje između ugledne stručnjakinje za transplantaciju matičnih ćelija Nadežde Basare i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG). Ova vijest je iznenadila mnoge u medicinskoj zajednici, s obzirom na značajnu ulogu koju je profesorka Basara imala u oblasti transplantacije, kako u Njemačkoj, tako i u Evropi.

Prema saopštenju iz KCCG-a, do prekida saradnje došlo je nakon što je Basari ponuđeno produženje ugovora sličnog prethodnom, koji je istekao 1. juna. Navodno, Basara je na sastanku u Ministarstvu zdravlja u aprilu izrazila spremnost za nastavak saradnje, da bi kasnije obavijestila KCCG da više nije zainteresovana za produženje ugovora.

Iz KCCG-a ističu da niko van nadležnih organa nema pravo da se miješa u procese sistematizacije radnih mjesta ili reorganizaciju ustanove, te da je neprimjereno i nezakonito da eksterna lica utiču na odnose s Fondom za zdravstveno osiguranje.

Unatoč prekidu saradnje, iz KCCG-a su izrazili žaljenje zbog odluke profesorke Basare, ističući zahvalnost za njen doprinos u protekloj godini i želju za uspješnom karijerom u budućnosti.

Nakon saznanja o planovima Dr. Basare, KCCG je otpočeo pregovore s drugim stručnjacima iz oblasti hematoonkologije kako bi nastavili s transplantacijama matičnih ćelija tokom ove godine. Izgradnja sterilne sobe i nabavka neophodnih ljekova su u završnoj fazi, a Zavod za transfuziju krvi je angažovan na pripremi opreme za delikatne procedure poput transplantacije koštane srži.

KCCG planira da javnost obavijesti o novim konsultantima nakon završetka pregovora, a očekuje se da uskoro sprovedu i prvu transplantaciju pod novim aranžmanima.

U međuvremenu, očekuje se da će prekid saradnje između Nadežde Basare i KCCG-a imati značajan uticaj na oblast transplantacije matičnih ćelija u Crnoj Gori. Mnogi u medicinskoj zajednici prate razvoj događaja s interesovanjem, dok se istovremeno postavljaju pitanja o budućnosti transplantacijskih procedura u zemlji.

S obzirom na navedene promene, očekuje se da će KCCG brzo reagovati i prilagoditi svoje strategije i planove u oblasti hematoonkologije kako bi obezbedijedli nastavak medicinskih usluga i brige o pacijentima u Crnoj Gori.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku