Kreditna saga SZ “Solidarno”: Država se obavezala da pokrije 80% duga Prvoj banci

post-img Kamen temeljac za izgradnju stanova za prosvjetne radnike u Budvi postavljen 20. 05. 2015. godine
Dan 27.04.2024. 14:53

U slučaju da Stambena zadruga radnika prosvjete Crne Gore “Solidarno” ne vrati dug Prvoj banci, država Crna Gora se obavezala da će intervenisati sa iznosom do 663,616 eura, što čini 80 odsto duga, prenosi Dan.

Kreditni aranžman koji je potpisala Prva banka, gdje je najveći akcionar Aco Đukanović, brat bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, sklopljen je radi projekta izgradnje stambenih jedinica za prosvjetne radnike iz Budve 2015. godine. SZ “Solidarno” se zadužila za 6,6 miliona eura kod Podgoričke banke, uz državnu garanciju, dok su dodatna sredstva od 1,5 miliona eura uzeli kod Prve banke za dodatne radove.

Kredit kod Podgoričke banke je u potpunosti otplaćen do 24. aprila ove godine, ali kredit kod Prve banke još uvijek nije u potpunosti izmiren zbog nedovršene prodaje svih izgrađenih stanova. Zbog toga je potrebno produžiti rok otplate za dodatnih osam mjeseci kako bi se omogućila otplata iz sredstava od prodaje.

Ministarstvo prosvjete je tražilo produženje roka važenja garancije Vlade Crne Gore, pri čemu je Agencija za zaštitu konkurencije potvrdila da se produženje garancije ne smatra državnom pomoći.

Kredit kod Prve banke dospijeva na naplatu u potpunosti 30. aprila 2024. godine, pa je predloženo produženje roka otplate do 31. decembra 2024. godine, uz garanciju Vlade.

U predlogu za produženje roka garancije dostavljenom Vladi, navodi se da će Vlada intervenisati i platiti Prvoj banci srazmjeran dio duga, do maksimalnog iznosa od 663.616,58 eura, ako SZ “Solidarno” ne ispuni svoje obaveze.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku