Kurti: Vrh PES-a je zahtijevao moju smjenu, smijenjen sam bez ikakvog obrazloženja i propisa

post-img Foto: Artan Kurti
Izvor: Dan 18.05.2024. 17:07

Bivši generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artan Kurti kazao je da je smijenjen sa te funkcije bez ikakvog obrazloženja i propisa, tvrdeći da su to zahtijevali šef kabineta premijera Branko Krvavac i izvršni direktor Pokreta Evropa sad (PES) Vlado Bojović, prenosi Dan.

– Lično sam ih slušao kako su u ugostiteljskom objektu u podgoričkom naselju Zabjelo komentarisali da me hitno treba smijeniti i da je to tražio i Sreten Kankaraš (ujak premijera Milojka Spajića) – kazao je Kurti sinoć u emisiji “Minula neđelja” na A plus televiziji.

Sjedio sam sto do njih, nisu me prepoznali, ali sam ih čuo jasno. Retroaktivno su primjenjivali zakon o ANB-u i tada je rečeno da nemaju povjerenja više u mene i u moj rad. Za moju smjenu nije glasao nijedan ministar, tvrdi Kurti.

Podsjetio je da je podnio prijavu protiv premijera Milojka Spajića zbog zloupotrebe službenog položaja.

– Posegnuli su da izdejstvuju negativan odgovor iz ANB-a za moj rad. Kad im se nije svidio odgovor iz ANB-a, posegnuli su za mehanizmima da promijene odredbe zakona o radu te institucije – kazao je Kurti.

On tvrdi da se u ANB-u nije vršila nikakva kontrola.

– Sve kontrole bile su formalne prirode. Ima tamo i časnih službenika, koje je Dejan Peruničić (bivši direktor ANB) maltretirao. Ima sigurno više od 200 časnih i poštenih službenika. Radio sam tamo i sve znam šta se tamo dešavalo. Problem u ANB-u su pojedinci – kazao je on.

Prema njegovim riječima, na čelu kontraobavještajne službe u ANB-u nalazi se čovjek sa jako problematičnom biografijom.

– Aj čovjek koji je imao mnogo problema sa kolegama danas govori da niko od njih ne smije da priča sa mnom – tvrdi Kurti.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku