Međunarodni dan Roma: Anticiganizam i dalje vrlo izražen u Crnoj Gori

post-img Foto: Canva
D.V. 08.04.2024. 07:00

Međunarodni dan Roma proglašen je praznikom Roma u čitavom svijetu 1990. godine u Poljskoj, tokom četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, kao znak sjećanja na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Engleskoj od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Diskriminacija prema romskom narodu i dalje se snažno manifestuje na različite načine u Crnoj Gori, a o tome svjedoče brojna istraživanja sprovedena na nivou države. Podsjetnik da u našoj zemlji žive ljudi o kojima niko ne brine je i nedavna tragedija u Baru, kada su u požaru u romskom naselju ispod brda Volujica stradale tri maloljetne i jedna odrasla osoba. Romska zajednica, naročito njeni članovi koji još žive na marginama, nevidljiva je za crnogorsko društvo i to je, nažalost, glavni zaključak i za ovogodišnji Međunarodni dan Roma.

Etnička distanca prema ovoj zajednici, kao i nerazumijevanje života Roma i Romkinja još su vrlo izraženi u Crnoj Gori, a da se o rješavanju tog problema gotovo uopšte ni ne razmišlja govori i činjenica da se nijedan nastavni program u našoj zemlji ne bavi romskim identitetom, kulturom, tradicijom, porijeklom…

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. Roma i Romkinja u Crnoj Gori ima oko šest hiljada, a mnogi od njih još nemaju pristup obrazovanju, zdravstvenom sistemu, zaposljenju, kao ni elementarnim uslovima za dostojanstven život – uslovnom domu.

Tako se anticiganizam, specifičan oblik rasizma koji se odnosi isključivo na romsku zajednicu, ogleda prvenstveno u stereotipima i predrasudama prema Romima i Romkinjama koji su duboko ukorijenjeni u institucijama i sveukupnom društvu.

Današnji dan treba da bude podsjetnik na to da je svaki oblik rasizma poguban za društvo, a da nijedno društvo, naročito ne ono koje teži evropskim vrijednostima, ne smije dozvoliti da se bilo koji građanin ili građanka osjeća izopšteno zbog svog identiteta, ma kakav on bio.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku