Microsoft: Razvijena vještačka inteligencija koja radi potpuno van mreže

post-img Foto: iStock
24kroz7 11.05.2024. 08:00

Microsoft je za američke obavještajne službe razvio prvi jezički model velikih razmjera ili sistem vještačke inteligencije, koji će raditi potpuno odvojeno od interneta, prenosi Bloomberg.

Vještačka inteligencija, kao što je Microsoftov ChatGPT, crpi podatke s interneta kako bi naučila i prepoznala obrasce, ali ovaj put je Microsoft je želio stvoriti AI koji bi mogao raditi potpuno odvojeno od interneta, te bi tako njegova upotreba bila sigurna od mogućih curenje tajnih informacija.

Sistem će raditi na posebnoj mreži dostupnoj samo državnim službenicima. To će omogućiti obavještajnim službenicima da analiziraju povjerljive podatke i razgovaraju sa chatbotom bez internetske veze.

Posebnost vještačke inteligencije koju je razvio Microsoft na osnovu ChatGPT 4 modela bit će i to što, zbog smanjenja sigurnosnih rizika od postavljenih pitanja i izvršenih analiza, neće moći naučiti ili zapamtiti podatke koje je obradio.

Nova vještačka inteligencija tek treba da bude testirana i odobrena za upotrebu od strane američkih obavještajnih službi.

Prema riječima pomoćnika direktora CIA-e Sheetal Patela, u cijelom svijetu postoji trka za uključivanje i korištenje vještačke inteligencije u obradi i analizi podataka. I jako se trude da dobiju ovu utakmicu..

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku