Ministarstvo saobraćaja i Uprava za željeznice pokreću kampanju ‘Bezbjednost počinje od tebe’

post-img Filip Radulović i Denis Lukač – kampanja “Bezbjednost počinje od tebe”
24kroz7 23.04.2024. 14:49

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović je na početku kampanje “Bezbjednost počinje od tebe” istakao poražavajuću statistiku u željezničkom saobraćaju. U proteklih šest godina zabilježeno je 319 nezgoda, u kojima je 21 osoba izgubila život, od kojih je desetoro bilo samo prošle godine, navodi se u saopštenju ministarstva saobraćaja i pomorstva.

– Najčešći uzroci ovih nezgoda su nepažnja i nepoštovanje saobraćajne signalizacije od strane učesnika u drumskom saobraćaju. Gotovo polovina vanrednih događaja odnosila se na nedozvoljen prelazak preko željezničke pruge, što je dugogodišnji ključni izazov – naglasio je Radulović.

 

 

Kampanja koju sprovode Ministarstvo saobraćaja i Uprava za željeznicu ima za cilj podizanje svijesti i opreza među građanima. Uključuje i opštine kroz koje prolazi željeznička pruga, gdje će se građanima na terenu predstaviti sigurni načini prelaska pruge.

– Prelazak pješaka na nedozvoljenim mjestima je poseban problem, naročito u dijelu željezničke stanice u Podgorici. Zato intenzivno radimo na postavljanju zaštitne ograde kako bismo spriječili ovakve situacije i riješili ogroman problem – istakao je Radulović.

Ministar je najavio i rekonstrukciju pružnih prelaza, pri čemu je prošle godine za održavanje istih izdvojeno oko 150.000 eura.

Direktor Uprave za željeznicu Denis Lukač dodao je da će kampanja obuhvatiti i auto škole te da će se kroz video animaciju građanima jasno prikazati rizici i pravilno ponašanje na željezničkim područjima i pružnim prelazima.

– Saobraćajna kultura i čuvanje lične bezbjednosti se mora učiti institucionalno ili u neposrednom kontaktu sa učesnicima u saobraćaju. Što se prije počne raditi na tome, prije će se smanjiti broj vanrednih događaja – saobraćajnih nezgoda i povećati nivo bezbjednosti željezničkog saobraćaja. Ova kampanja ima video animaciju koja će na najbolji način da pokaže koji su to rizici, kako se treba ponašati na željezničkom području, a kako na pružnim prelazima –  zaključuje direktor Uprave za željeznicu, Denis Lukač.

Realizacija Programa je planirana da se obavi kroz sljedeće aktivnosti:
-Terenski rad i kampanja;
-Medijsko predstavljanje ;
-kampanja na društvenim mrežama;
-Edukacija učesnika u saobraćaju i učenika osnovnih i srednjih škola, kao i kandidata za polaganje vozačkog ispita u saradnji sa auto školama;
-Održavanje edukativnih i stručnih radionica.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku