MVP uputilo amandmane predlagačima Rezolucije o genocidu u Srebrenici

post-img Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore
24kroz7 13.05.2024. 16:09

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je danas amandmane na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, saopšteno je iz resora na čijem čelu je Filip Ivanović.

– U skladu sa Informacijom o predlogu amandmana na predlog rezolucije „Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995.“, koju je usvojila Vlada na sjednici od 11. maja, Ministarstvo vanjskih poslova je danas uputilo predlagačima sugestije na predloženi tekst, koje imaju za cilj da doprinesu otklanjanju pogrešnih interpretacija, naročito imajući u vidu diskusiju povodom predloga rezolucije u sjedištu Ujedinjenih nacija, kao i u regionu i Crnoj Gori – navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da kao što je više puta ponovljeno, Crna Gora u potpunosti poštuje presude međunarodnih sudskih instanci, ranije usvojene deklaracije i rezolucije, uključujući i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore 2021. godine.

Napominju da se upravo iz tog razloga, a kao država privržena njegovanju kulture sjećanja, koju karakteriše multivjerski i multinacionalni sklad, te zemlja prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu, posvećena izgradnji najboljih mogućih odnosa sa svim svojim susjedima, Crna Gora je ovoj temi pristupila sa posebnim senzibilitetom, sa ciljem da svoj doprinos da kroz prijateljski i pomiriteljski stav, a ne kroz dnevno-političke interpretacije.

– Dakle, predlog dopune predloga teksta rezolucije, kroz dvije amandmanske formulacije kojima bi se nedvosmisleno istaklo da je krivica za zločin genocida individualna i da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili vjerskoj grupi, uz ukazivanje na neophodnost očuvanja odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, bila je predmet komunikacije sa predlagačima rezolucije uobičajenim diplomatskim putem i ima za cilj da se pokušaju otkloniti sve sumnje u mogućnosti njene eventualne zloupotrebe, te da spriječe nerazumijevanje i dalju politizaciju ovog i drugih sličnih pitanja. Sugestije koje smo podijelili sa predlagačima i partnerima unutar UN-a odraz su dobrih namjera u skladu sa pozicijom koju Crna Gora gradi u regionu, a ne bilo kakvih ili bilo čijih političkih interesa. Sve dalje informacije o ovom pitanju Ministarstvo će pružiti blagovremeno i u skladu sa dinamikom aktivnosti u UN-u –  zaključuje se u saopštenju MVP-a.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku