Na Metalurško-tehnološkom fakultetu 100 mjesta za upis

post-img Foto: UCG
24kroz7 29.05.2024. 11:15

Na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore za novu studijsku 2024/25. godinu predviđeno je 100 mjesta za upis. Studiranje na Metalurško-tehnološkom fakultetu je organizovano na tri obrazovna nivoa: osnovne studije (180 ECTS kredita), master (120 ECTS kredita) i doktorske studije (180 ECTS kredita) na dva akademska studijska programa: Hemijska tehnologija i Metalurgija i materijali,  dok se na primijenjenom programu Zaštita životne sredine organizuju osnovne i master studije, kazali su u saopštenju ove ustanove.

Fakultet je posvećen obrazovanju visokoškolskog kadra i naučnoistraživačkom radu u oblasti hemijske tehnologije, metalurgije i materijala i zaštite životne sredine. Praktična nastava je ključan aspekt obrazovanja na Metalurško-tehnološkom fakultetu kao poseban predmet na trećoj godini studija u okviru kojeg studenti obavljaju stručnu praksu na brojnim institucijama i u privrednim organizacijama sa kojima Fakultet ima sklopljene ugovore o saradnji.

Studenti Metalurško-tehnološkog fakulteta učestvuju u nacionalnim, bilateralnim i međunarodnim projektima u okviru kojih imaju mogućnost da se upoznaju sa najboljim praksama i usavrše svoje znanje na renomiranim međunarodnim institucijama. Tokom studija, studentima je omogućeno da se usavršavaju kroz studijske boravke u inostranstvu, zahvaljujući programima međunarodne saradnje.

Za upis na Metalurško-tehnološki fakultet se ne polaže prijemni ispit. Rang lista prijavljenih kandidata formira se na osnovu uspjeha i rezultata postignutih u srednjoj školi.

Svršeni studenti Metalurško-tehnološkog fakulteta su osposobljeni da prepoznaju, formulišu i riješe kompleksne inženjerske probleme, kao i da osmisle i modifikuju različite tehnološke procese koji odgovaraju specifičnim potrebama, pridržavajući se savremenih načela održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Znanja stečena na Fakultetu omogućavaju im uspješan rad  u oblastima  prerade sirovina radi dobijanja željene supstance, odnosno korisnog proizvoda, na djelotvoran, siguran, ekonomičan i ekološki prihvatljiv način, projektovanja i vođenja procesa od molekularnog nivoa, preko dizajniranja novih materijala, njihove zaštite, do projektovanja uređaja i industrijskih postrojenja, u laboratorijama za kontrolu različitih proizvoda ili u različitim inspekcijskim službama.  Studenti primijenjenog studijskog programa Zaštita životne sredine su obučeni za izradu elaborata, akcionih planova, te studija uticaja na životnu sredinu i održivi razvoj. Veoma uspješno, nakon završenih studija, obavljaju poslove u oblastima prečišćavanja i iskorišćavanja otpadnih tokova (otpadnih gasova, voda i čvrstog otpada), reciklaže, razvoja alternativnih izvora energije i sl.

Mnogi studenti se odlučuju za rad u prosveti kao profesori stručnih predmeta u srednjim školama ili za nauku i istraživanje, zapošljavajući se na univerzitetima i u istraživačkim centrima.

Više informacija o ovom fakultetu dostupno je u Studentskom informatoru.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku