Nacionalni parkovi se kreditno zadužili 100.000 eura radi obezbjeđivanja finansijske sigurnosti

post-img Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Izvor: Dan 28.04.2024. 11:00

Upravni odbor Nacionalnih parkova Crne Gore je, u cilju obezbjeđivanja tekuće likvidnosti a kako ne bi ugrozili redovnost isplate obaveza odnosno isplata zarada za april, donio odluku da se kreditno zaduži u iznosu od 100.000 eura. Kreditnom zaduženju su pribjegli kako bi obezbijedili novčana sredstva za plaćanje opreme i radova u cilju realizacije projekta zaštite prirodnih vrijednosti parkova kroz unapređenje fizičke zaštite.

Kako su kazali iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore za Dnevne novine Dan, odluku o zaduženju Upravni odbor je donio na elektronskoj sjednici održanoj 19. aprila, a ista je donijeta samo četiri dana nakon što su se iz tog javnog preduzeća pohvalili rezultatima i nastavku ostvarivanja rekordnih prihoda i u 2024. godini.

Kako navode u saopštenju od 15. aprila, JP Nacionalni parkovi su do 14. aprila prihodovali 155.761,35 eura, odnosno za 94,78 odsto više nego lani, kada je za isti period prihod bio 79.968,50 eura.

U obrazložnju odluke, u koje je “Dan” imao uvid, navodi se da će se sredstva iz kredita koristiti za potrebe održavanja tekuće likvidnosti do početka ljetnje turističke sezone. U obrazloženju odluke UO navodi se da se NPCG manjim dijelom finansiraju iz državnog budžeta, dok najveći dio sredstava, oko 80 odsto, čine sopstvena sredstva.

– Rizik likvidnosti postoji u zimskim mjesecima kada nema naplate naknada, posebno naplate od ulaznica u nacionalnim parkovima. Tada se troši akumulacija sopstvenih sredstava i subvencije iz budžeta. Početkom turističke ljetnje sezone, kada kreće veći priliv sopstvenih sredstava, rizik likvidnosti se smanjuje – navodi se u odluci.

Iz NPCG su za “Dan” objasnili zašto je došlo do kreditnog zaduženja, te da li će se novac pribavljen na ovakav način koristiti za isplatu zarada.

– U cilju realizacije projekta “Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti” nacionalnih parkova kroz unapređenje fizičke zaštite, potpisani su ugovori sa DOO Fond za zaštitu životne sredine. Ukupna finansijska vrijednost ugovora iznosi 176.530,00 eura, a u pitanju je nabavka uniformi i vozila za Službe zaštite nacionalnih parkova i infrastrukturni radovi u NP Skadarsko jezero. Učešće Eko-fonda u ukupnoj vrijednosti predviđenih nabavki iznosi 85 odsto, dok je učešće NPCG 15 odsto. Kako bi preduzeće moglo da izvrši refundaciju u skladu sa potpisanim ugovorima, potrebno je izvršiti plaćanje faktura za nabavljenu opremu i izvedene radove, a da se pritom ne ugrozi tekuća likvidnost, odnosno isplata zarade zaposlenima za april. Iz tog razloga donijeta je odluka o kreditnom zaduživanju. Prihodi se generišu iz naplate naknada koje su definisane Odlukom o visini i načinu plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih parkova. Prihodi od naplate ulaznica, čija je naplata najintenzivnija tokom ljetnjih mjeseci, čine najveći udio prihoda preduzeća– objasnili su iz NPCG.

Iz tog preduzeća navode da je za isplatu zarada zaposlenih u svim nacionalnim parkovima i Ulcinjskoj solani u martu ove godine utrošeno 291.302,34 eura.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku