Navigacija uticaja u medijskoj sferi: Održana regionalna konferencija u Sarajevu

post-img Foto: Institut za medije Crne Gore
autor-img 24kroz7 08.07.2024. 16:31

Medijski profesionalci okupili su se u Bosni i Hercegovini na dvodnevnoj konferenciji o istraživanju taktika za otpor neprijateljskom stranom uticaju i dezinformacijama, saopštili su iz Institut za medije crne gore (IMCG)

Trideset i šest medijskih profesionalaca, aktivista iz organizacija civilnog društva, faktčekera i akademika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Češke i Ujedinjenog Kraljevstva učestvovalo je na konferenciji „Navigacija uticaja u medijskoj sferi“ u Sarajevu 24. i 25. juna. Konferencija se fokusirala na razumijevanje i rješavanje uticaja nedemokratskih aktera.

– Teme koje smo raspravljali na događaju izazvale su značajan interes jer su bile izuzetno relevantne za učesnike. Ispitivali smo pitanja vezana za strani uticaj iz različitih uglova, naglašavajući razliku između prirodnog uticaja i zlonamjernog uticaja koji nastoji potkopati demokratske institucije i narušiti povjerenje javnosti – rekao je Jaroslav Valůch, koordinator za medijsku pismenost u Transitions-u.

Istraživači stranog uticaja iz Češke, Mađarske i Bosne (Pavel Havlíček, koautor projekta Mapfluence i analitičar u Češkom udruženju za međunarodne poslove; Eva Vajda, iz SCIENCE+ projekat Slobodne štampe Istočne Evrope, i Muhamed Hirkić, istraživač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu) prvo su diskutovali o metodologijama za identifikaciju i razumijevanje stranog uticaja u različitim regijama.

Muamer Hirkić je objasnio da su dezinformacije i manipulacija činjenicama veoma česti dijelovi narativa koje kreiraju strani akteri, posebno u nedemokratskim režimima i zatvorenim društvima.

– Međutim, liberalne zemlje na Zapadu takođe se suočavaju s problemima zbog porasta društvenih mreža i nedostatka medijske pismenosti među opštom populacijom – kaže Hirkić, dodajući da medijska zajednica treba bolje da razumije različite aspekte stranog uticaja kako bi ga spriječila.

– Važno je razmotriti i strane uticaje i lokalne agencije. Mnogi akteri uključeni u strani uticaj su geografski i kulturno udaljeni, zbog čega je važno uzeti ove faktore u obzir prilikom izvještavanja – objašnjava Hirkić.

Tihomir Loza, izvršni direktor SEENPM-a, istakao je da dezinformacije i propaganda koje generišu ili podržavaju strani akteri ne moraju nužno da se manifestuju drastično različite načine od onih koje potiču domaći akteri.

– Zapravo, na Zapadnom Balkanu i drugdje često nema jasne linije između njih. Ipak, kada se može utvrditi strani izvor ili povezanost iza određene dezinformacije, to je sigurno relevantno za medijsku publiku – rekao je Loza

Nikola Hořejš, vodeći češki istraživač i praktičar na polju dezinformacija, vodio je sesiju koja se ticala uticaja dezinformacija na različite segmente populacije, te diskutovao o svojim istraživačkim nalazima i predstavio preporuke.

Još jedna sesija bila je fokusirana na pristupe redakcija izvještavanju o temama vezanim za strani uticaj i dezinformacije. Ovu sesiju su vodili Dragan Štavljanin iz RSE-a i Irvin Pekmez, novinar BIRN BiH.

Razumijevanje neprijateljskog stranog uticaja posebno je važno u krhkim demokratijama, kao što su one na Zapadnom Balkanu, od kojih su mnoge takođe postkonfliktna društva. Mediji moraju prikazati realističnu sliku stranog uticaja u zemlji, na primjer kroz osiguravanje da njihova publika razumije odakle dolazi većina pomoći, investicija ili podrške za unapređenje vladavine prava u njihovoj zemlji.

– Vidjeli smo da je u nekim zemljama javnost godinama bila u velikoj mjeri obmanjivana o takvim pitanjima, dobrim dijelom zahvaljujući neadekvatnom izvještavanju. Pored neoslobođene štampe, postoji previše slabog, “lijenog” novinarstva u regionu, koje jednostavno prenosi sve što je servirano javnosti od različitih aktera, bilo stranih ili domaćih, omogućavajući gotovo slobodan protok neupitnih dezinformacija i propagande svih vrsta, od bezbroj lažnih izjava o rutinskim pitanjima od javnog interesa, do sumnjivih političkih, socijalnih ili kulturnih koncepata koji sada ulaze u mnoge sfere života, do velikih geopolitičkih narativa koji nastoje uticati na svjetonazore ljudi ili geopolitiku cijelih zemalja – rekao je Tihomir Loza.

Tarik Moćević, istraživač i koordinator projekta u članici SEENPM-a Mediacentar Sarajevo, i Elias Pogany, menadžer iz Albany Associates, predstavili su aplikaciju alata, koja je dizajnirana kako bi poboljšala za razumijevanja stranog uticaja na Zapadnom Balkanu.

Na drugoj sesiji, Jaroslav Valůch je predstavio prakse medijske pismenosti koje se kroiste u Češkoj za osnaživanje ranjivih grupa. Učesnici su se zatim uključili u interaktivnu radionicu u nekoliko grupa koje su radile na iskorištavanju uvida iz ove i ranijih sesija kako bi zajednički mapirali dobre prakse i mogućnosti. Nakon toga je uslijedila diskusija o potrebama za obukom kako bi se suprotstavilo uticaju nedemokratskih aktera i informacijskom “neredu”.

– Mislim da je prva panel sesija bila posebno značajna, prikazujući širok spektar uticaja. Predavanje o dizajnu istraživanja pružilo je vrijedne praktične savjete, a dopunjeno je prezentacijom koja je demonstrirala primjenu istraživačkih podataka u stvarnim scenarijima. Ipak, najzanimljivija i najkorisnija sesija bila je posljednja, gdje su učesnici aktivno učestvovali u grupnom radu kako bi identifikovali buduće potrebe u ovom polju – rekao je Jaroslav Valůch.

Novinari iz regiona rijetko imaju priliku steći dublji uvid u različite aspekte stranog uticaja. Srebra Gjorgjijevska, novinarka iz Sjeverne Makedonije, kaže da je učešće na konferenciji u Sarajevu za nju bilo izvanredno iskustvo.

– Prije svega, zbog mogućnosti da podijelimo iskustva i učimo o novinarstvu, medijskoj pismenosti, dezinformacijama i, što je vrlo važno, o praksama u razvijenijim zemljama od Sjeverne Makedonije. Predavači su bili sjajni, otvoreni za diskusiju i razmjenu mišljenja – kaže Gjorgjijevska, čiji je rad u novinarstvu uglavnom fokusiran na obrazovanje i kulturu.

– Sigurna sam da svaki novinar mora znati istinu o svijetu i situacijama u društvu u kojem živi, kako bi dobio jasniju sliku i donosio bolje zaključke i odluke kada je riječ o našem profesionalnom radu. Ova tema je veoma važna i što više razgovaramo i učimo o njoj, to bolje za novinarstvo i društvo – kaže Gjorgjijevska.

U okviru programa, učesnici su takođe posjetili nekoliko sesija na Point Conference, međunarodnom godišnjem okupljanju aktera civilnog društva koje podstiče efikasnu i odgovornu upotrebu novih tehnologija, a koje je takođe održano u Sarajevu 24. i 25. juna.

– Integrisanje naše konferencije s Point konferencijom značajno je obogatila program. Point konferencija je proširila opseg tema i ponudila poboljšane mogućnosti za umrežavanje s regionalnim i globalnim stručnjacima i profesionalcima, prevazilazeći okvire našeg događaja – rekao je Jaroslav Valůch.

Regionalna konferencija „Navigacija uticaja u medijskoj sferi“ organizovana je u okviru projekta Building Resilient Journalism in the Western Balkans, koji sprovodi SEENPM u partnerstvu s organizacijama Transitions, BIRN Kosovo i članicama SEENPM-a: Mediacentar Sarajevo, Institut za medije Crne Gore, Albanski institut za medije, Novosadska novinarska škola i Makedonski institut za medije. Projekat je podržan od strane Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Dvogodišnji projekat fokusiran je na proizvodnju kvalitetnog medijskog sadržaja, uključujući one koji proizlaze iz prekogranične uredničke saradnje, kao i na kreiranje novih obrazovnih i konsultativnih programa za novinare i urednike na Zapadnom Balkanu. Prije konferencije u Sarajevu, u okviru projekta su održana dva regionalna događaja uživo – „Povratak osnovama: Radionica o osnovnim novinarskim principima“ u Podgorici, Crna Gora, i „Forum urednika: Stare dileme i novi izazovi“ u Ohridu, Sjeverna Makedonija zaključuju iz IMCG-a.

 

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku