Nazire se kraj problema bivših radnika Radoja Dakića

post-img Foto: Nekadašnja firma Radoje Dakić
R.B. 11.04.2024. 17:30

Evropski sud za ljudska prava (ESLPJ) u Strazburu donio je tri presude kojima je obavezao Vladu Crne Gore da isplati potraživanja bivših radnika fabrike Radoje Dakić, a po osnovu pravosnažnih presuda zbog neisplaćivanja  zarada.

Presude Evropsog suda za ljudska prava donešene su u predmetima Bešović i dr. protiv Crne Gore koje zastupa advokat Branislav Ćupić, Adrović i dr. protiv Crne Gore i Dedić i dr. protiv Crne Gore koje zastupa advokat Dragan Prelević.

Pred Sudom je bilo sedam predmeta po pritužbama 605 bivših radnika nekadašnjeg giganta, a do kraja aprila se očekuje donošenje ostalih presuda u predmetima.

Iz Kancelarije zastupnika Crne Gore pred tim sudom izjavili su da je Evropski sud ovakav stav zauzeo zbog toga što nadležni organi u Crnoj Gori nijesu preduzeli mjere neophodne mjere u izvršenju pravosnažnih presuda.

– Evropski sud je zauzeo stav da u konkretnim predmetima nadležni organi nijesu uložili sve neophodne napore da obezbijede potpuno i pravovremeno izvršenje odluka donijetih u korist podnosilaca predstavki na nacionalnom nivou. Evropski sud je predstavke proglasio prihvatljivim, osim za četiri podnosioca u predmetu Bešović i drugi protiv Crne Gore, i utvrdio povredu člana 6 stav 1 Konvencije (pravo na pravično suđenje) i člana 1 Protokola 1 uz Konvenciju (zaštita imovine) zbog neizvršenja domaćih odluka donijetih u korist podnosilaca predstavki, a protiv privrednog društva, kazali su iz Kancelarije zastupnika Crne Gore.

Rok za izvršenje presuda je tri mjeseca, a iz Kancelarije su kazali da su predmetne presude, koje su donošenjem postale pravosnažne, dostupne na veb stranici Evropskog suda na engleskom jeziku.

Nakon prevoda one će biti objavljene i na veb stranici Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava (https://www.gov.me/kzcg).

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku