Nišić: Sedmočasovno radno vrijeme do kraja godine

post-img Naida Nišić – Foto: You Tube (prtsc)
R.B. 29.04.2024. 12:17

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić, najavila je da se do kraja godine u Crnoj Gori očekuje implementacija sedmočasovnog radnog vremena, uz istovremene reforme u socijalnim davanjima, prenosi RTCG.

– Ono što je najavio premijer Milojko Sajić u predizbornoj kampanji desiće se tokom ove godine –  naglasila je Nišić.

Tokom emisije “Link” na Radiju Crne Gore, ministarka je potvrdila planove, ističući da će se raditi na unaprjeđenju sistema bez ukidanja Fonda PIO.

Nišić je naglasila da nijedna odluka Ministarstva rada i socijalnog staranja neće biti donešena bez konsultacija sa Socijalnim savjetom, i dodala, da ukidanje Fonda PIO nije opcija koja se razmatra. Ipak, kako je dodala izvjesna je njegova reforma.

Ministarka je takođe istakla rad na analizi srazmjernih penzija, posebno ističući izazove s kojima se suočavaju penzioneri koji su radili u različitim državama, te je najavila skorašnje potpisivanje sporazuma sa Albanijom i BiH radi poboljšanja razmjene podataka.

U vezi sa socijalnim davanjima, Nišić je naglasila namjeru da se osigura pravedniji pristup, posebno ističući nepravde prema penzionerima koji su radili u bivšim jugoslovenskim državama.

Reforma Fonda PIO se ne planira u potpunosti, ali se očekuju izmjene u njegovom funkcionisanju radi boljeg prilagođavanja novim zahtjevima. Nišić je dodala da se radi na izmjeni zakonske regulative kako bi se spriječile zloupotrebe, posebno u domenu invaliditeta.

Kroz te reforme, ministarka je najavila određene uštede, istakavši da će se raditi na prilagođavanju zakona koji su bili podložni manipulacijama, kao i na efikasnijem korišćenju resursa.

– Rijetke i teške bolesti nijesu bile u pravilniku a dešavalo se da ljudi ostvare pravo na tuđu njegu i pomoć koji nijesu u toj fazi. Oni koji su je zasluživali nijesu je dobijali – kazala je Nišić.

Na kraju, je istakla da će se raditi na očuvanju socijalnih davanja, kao i na poboljšanju sistema podrške majkama sa troje i više djece, čime će se osigurati da se standard građana podigne, a ne uruši.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku