Osnovan Vikarijat Crnogorske pravoslavne crkve u Rumuniji

post-img Foto: CPC
R.B. 12.04.2024. 09:05

Uz veliku čast koja je ukazana delegaciji Crnogorske pravoslavne crkve, predvođene Mitropolitom Borisom, da baš oni donesu mošti Svetog Bonifatija rumunskom narodu, na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji zvanično je objavljeno da je osnovan Vikarijat Crnogorske pravoslavne crkve u Rumuniji, navodi se u saopštenju Crnogorske pravoslavne crkve.

Njena jurizdikcija će se odnositi pored Rumunije na Bugarsku, Mađarsku i Moldaviju.

Foto: CPC

Za nadležnog Svještenika za Vikarijat postavljen je Mitronosni Protojerej prof. Emilijan Prodan, koji je službu prethodno obavljao u Rumunskoj crkvi. Kao ktitor crkve Svete Marije u Bukureštu i crkve Svete Secilije u Gerli, zvanično je pristupio kliru Crnogorske pravoslavne crkve. Za sjedište Vikarijata odabrana je crkva Svete Marije u Bukureštu, kojoj je dodijeljen status stavropigijalne crkve.

Koliko je značaj ovog Vikarijata govori sama činjenica da se njime misija Crnogorske pravoslavne crkve proširila na Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i Moldaviju. Pored ovog značajnog iskoraka, jesu i dvije aktivne crkve koje su stavljene pod omoforom Crnogorske pravoslavne crkve, kao što smo već naveli stavropigijalna crkva Svete Marije i crkva Svete Secilije u Gerli.

Nakon Svete Liturgije Svještenik prof. Emilijan je zvanično uručio ključeve Stavropigijalne crkve Mitropolitu Borisu. Značajno je napomenuti da je klir Crnogorske pravoslavne crkve uvećan za jednog Svještenika, jednog Ipođakona i tri monahinje koje će biti na poslušanje u crkvi Svete Marije u Bukureštu.

Posebno želimo istaći da je Svještenstvo iz Rumunije uputilo značajan dar Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i crnogorskom narodu. Riječ je o moštima Svetih Apostola Petra i Pavla i čestici Časnog Krsta. Ove Svetinje će uskoro biti molitveno dočekane na Cetinje i biće položene u crkvi Svetog Ivana Crnojevića, kako bi bile dostupne narodu na poklonjenje i molitvu, zaključeno je u saopštenju.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku