Paučina na Marsu: Mars Ekspres bilježi fascinantne fenomene na Crvenoj planeti

post-img Foto: ESA/TGO/CaSSIS
Izvor: Euronews 02.05.2024. 08:32

Mars Ekspres, sonda Evropske svemirske agencije (ESA), nedavno je zabilježio neobičan prizor na južnom polarnom regionu Crvene planete, koji podsjeća na paučinu.

Tamne mrlje, koje su inspirisale Dejvida Bouvija za naziv svom bendu “Pauci s Marsa”, nastaju kada proljećni zraci sunca obasjaju slojeve ugljen-dioksida koji se taložio tokom duge hladne zime. Kao rezultat, smrznuti ugljen-dioksid u dubljim slojevima se pretvara u gas pod uticajem Sunčeve toplote, nagomilava i probija led na površini, izbijajući poput fontane ili gejzira obojenog tamnom prašinom. Ova pojava ostavlja za sobom “paučinaste” tragove tamnih mrlja, čiji je prečnik između 45 metara i čak jednog kilometra.

Druga sonda Evropske svemirske agencije, “ExoMars Trace Gas Orbiter”, zabilježila je detaljne fotografije ovih “paukova”. Paukovi su najupečatljiviji u oblasti poznatoj kao “Grad Inka”, zbog svog izgleda koji podsjeća na ruševine naselja južnoameričkih drevnih naroda, otkrivenih 1972. godine od strane Nasine sonde “Mariner 9”. Novije slike zabilježene su Stereo kamerom visoke rezolucije na orbiteru “Mars Express”.

Foto: ESA/TGO/CaSSIS

Porijeklo ovog fenomena i dalje ostaje misteriozno. Naučnici razmatraju mogućnost da su ove formacije okamenjene dine ili magmatske stene, dok drugi smatraju da se možda nalaze u dnu nekog većeg kratera, nastalog udarom asteroida.

“Mars Express” je u protekle dvije decenije pružio dragocjene informacije o Crvenoj planeti, nastavljajući da fotografiše površinu, mapira minerale i istražuje sastav i kruženje marsove atmosfere. Ovaj orbiter nastavlja da pruža uvid u tajanstveni svijet Marsa i izaziva interesovanje naučne zajednice i šire javnosti.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku