Popović-Samardžić: Od morbila nezaštićeno 34.000 djece uzrasta do pet godina

post-img Milena Popović-Samardžić
izvor: RTCG 21.04.2024. 12:23

U Crnoj Gori 34.000 djece uzrasta do pet godina je nevakcinisano MMR vakcinom i to je alarmantan podatak jer ona nijesu zaštićena od morbila odnosno malih boginja – opasne zarazne bolesti koja se brzo i lako širi, upozorila je epidemiološkinja dr Milena Popović – Samardžić.

Gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazala je da se morbile jako lako šire i da je dovoljno da zaražena osoba, koja nije ni razvila simptome, samo prođe prostorijom i nakašlje se i sigurno će zaraziti nekoga ko nije zaštićen.

Istakla je da su najslabije zaštićena djeca koja su rođena 2023. godine jer njihovi roditelji ih nijesu dovodili na vakcinaciju.

– Najopasnije sipmtome razviju djeca koja se zaraze do druge godine, ali i do pete godine života. Oni razvijaju teške komplikacije. Najniža nam je vakcinacija u kategoriji najmlađih uzrasta – 2023. godine i samo njih sedam odsto je primilo MMR vakcinu. Čak 92 odsto djece u toj kategoriji nije zaštićeno, što je, složićete se, alarmantan podatak – istakla je Popović – Samardžić.

Najmanji obuhvati vakcinacijom su u Budvi,Ulcinju i Tivtu.

Kaže da su vakcine potpuno bezbjedne jer nijedan lijek ne prolazi tako rigorozne procedure kao što je vakcina, jer se, ističe, one daju zdravim ljudima.

Apeluje na građane da budu svjesni da odlučuju o životu i zdravstvenom stanju djeteta.

– Jedno je uzeti informacije sa društvenih mreža, a drugo ih je provjeriti. Kad mi analiziramo podatke, globalni je pad u obuhvatu vakcinacije. Insformacije se šire društvenim mrežama i tu se javlja problem, to u uglavnom dezinformacije. Nauka je fokusirana na to kako da postane dostupnija javnosti i da govori jednostavnim jezikom da javnost bude pravilno informisana – navela je Popović – Samardžić.

U fokusu cijelog svijeta, kako kaže, je povratak na zarazne bolesti naročito morbila koje su se vratile u Evropu i to uglavnom tako što ljudi u periodu inkubacije dolaze iz zemalja koje su pogođene ratom i tako šire bolest.

– Od prošle godine imamo ozbiljnu epidemiju malih boginja, čak sedam ili osam smrtnih slučajeva kod djece mlađe do pet godina, to je na nivou Evrope ali to je veliki broj – kazala je Popović – Samardžić.

Negativni su, kaže, efekti odlaganja vakcinacije.

Ipak, ističe da se dešava da vakcina nema i da je to velika kritika zdravstvenom sistemu.

– Hepatitis B vakcina je deficitarna i sad smo prevazišli taj problem jer imamo šestokomponentne vakcine ali za stariju djecu, a ona je i dalje deficitarna za djecu koja je primaju posebno – navela je Popović – Samardžić.

Kako navodi u deficitu smo i sa pneumokoknom vakcinom.

– Polisahardina vakcina protiv pneumokokoa, pa nemamo ni meningokoknu vakcinu za građane preko 55 godina koji se nakon operacija nalaze u vrlo teškom stanju i upućujem ih u Srbiju ili Hrvatsku što mi je žao da se dešava -, istakla je Popović – Samardžić.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku