Pozitivno mišljenje revizije na finansijske izvještaje Nacionalnih parkova

post-img Vladimir Martinović, Foto: Nacionalni parkovi CG
24kroz7 07.06.2024. 13:23

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) je poslovnu 2023. godinu završilo sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Nakon izvršene revizije finansijskih izvještaja JPNPCG, utvrđeno je da oni daju „objektivan i fer prikaz po svim materijalno značajnim aspektima finansijske pozicije‟, zbog čega je dobijeno pozitivno mišljenje nezavisnog revizora. Finansijski izvještaji uz Izvještaj nezavisnog revizora objavljeni su na portalu Uprave prihoda i carina, saopšteno je iz ove institucije.

Menadžment JP čvrsto vjeruje da će se u u narednom periodu ostvarivati još efikasniji rezultati u svim segmentima upravljanja zaštićenim prirodnim područjima: Durmitora, Biogradske gore, Lovćena, Skadarskog jezera i Prokletija. 

– Uz neophodnu podršku Vlade Crne Gore, nadležnih organa i ukupne društvene zajednice, a oslanjajući se na sopstvene snage i potencijale uz njihov kontinuirani razvoj, kao i afirmaciju najznačajnijih ekonomskih principa poslovanja, uvjereni smo da će se steći uslovi za obezbjeđivanje čvršće pozicije JPNPCG u ukupnom sistemu zaštite životne sredine u Crnoj Gori – saopštio je direktor Vladimir Martinović. 

Na pozitivni učinak poslovanja JPNPCG uticali su brojni interni i eksterni faktori, a prije svega domaćinsko rukovođenje i odgovoran odnos prema resursima koji su dati na upravljanje.

U tom cilju, ističemo čvrstu saradnju sa ključnim institucijama i organizacijama i NVO sektorom u cilju zaštite biodiverziteta, osmišljavanje i realizaciju projekata sa različitim subjektima, razvoj saradnje sa međunarodno značajnim organizacijama i regionalnim zaštićenim područjima, kao i efikasniju promociju turističke ponude svih pet nacionalnih parkova na nacionalnom i međunarodnom planu u saradnji sa turističkom privredom.

U dijelu unaprjeđenja zaštite prostora, kako u saradnji sa drugim subjektima, tako i kroz realizaciju projekata, uložili smo značajna sredstva u opremanje Službi fizičke zaštite NPCG obezbjeđujući materijalna sredstva, tehničku opremu, plovila i vozila i uniforme za nadzornike. U okviru segmenta edukacije u cilju podizanja svijesti, posebno mladih, ponosni smo na saradnju sa školama i drugim obrazovno-vaspitnim subjektima i realizaciju različitih tematskih radionica u okviru kojih smo promovisali vrijednosti i ljepote zaštićenih područja i ukazivali na značaj zaštite prirode i štetne efekte po biodiverzitet. 

Uprkos rastućim izazovima kada je riječ o zaštićenim područjima, vjerujemo da ćemo u narednom periodu ostvarivati značajnjije rezultate. Osim na polju ostvarivanja finansijske održivosti NPCG, kao i na polju unapređenja stručne i fizičke zaštite prostora, na to nas obavezuje i sve veća zainteresovanost domaćih i stranih posjetilaca za turističku ponudu zasnovanu na prirodi, zaključeno je u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku