Ramazanski bajram: Čestitke crnogorskih zvaničnika islamskoj zajednici

post-img Ramazanski bajram – Foto: QArabic
24kroz7 15.06.2024. 13:03

Crnogorski zvaničnici čestitali su Ramazanski bajram reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti. Ističući važnost zajedništva, međusobne podrške i poštovanja različitosti, oni su izrazili želje za mir, blagostanje i prosperitet svim građanima koji obilježavaju ovaj praznik. Kroz svoje čestitke, naglašavajući vrijednosti ljubavi, odgovornosti, solidarnosti i tolerancije, pozivaju na zajednički rad za stvaranje društva u kojem se cijene različitosti i teže boljoj budućnosti za sve.

Jakov Milatović čestitao je Ramazanskom predsjedniku Bajramu reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

– Danas, dok se suočavamo s brojnim izazovima savremenog svijeta, Bajram nas podsjeća na važnost zajedništva i međusobne podrške i inspiriše da na korist svih građanki i građana Crne Gore, kreiramo pozitivne promjene u našim zajednicama. Još jednom, najiskrenije čestitke svima koji obilježavaju ovaj praznik i neka bude ispunjen ljubavlju, srećom i blagostanjem – navodi se u čestitki Milatovića.

Predsjednik Skupština Andija Mandić čestitao je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti Ramazanski bajram.

– U ime Skupštine Crne Gore i svoje lično želim da Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti iskreno čestitam Ramazanski bajram, sa željom da ovaj veliki praznik donese mir, zdravlje i sreću svakom domu i porodici. Naša je dužnost da poštujemo i njegujemo različitosti u Crnoj Gori i upravo simbolika praznika upućuje na ono najbolje u ljudima. Zajedničkim i predanim radom moramo stvoriti društvo tolerancije koje je neophodno za bolju budućnost Crne Gore – naveo je Mandić u čestitki.

Kako je dodao, izazovna vremena u kojima se trenutno nalazimo zahtijevaju da očuvamo i jačamo zajedništvo, mir i međusobno razumijevanje.

– To od nas traže i buduće generacije koje žele razvoj, prosperitet i društvo bez podjela. U to ime, još jednom želim da najsrdačnije čestitam Ramazanski bajram – naveo je Mandić.

Premijer Milojko Spajić čestitao je Ramazanski bajram građanima islamske vjeroispovjesti.

– Najsrdačnije vam čestitam Ramazanski bajram, sa željom da duhovna dobra koja stičete šireći učenje o plemenitosti, nesebičnosti i odgovornosti, budu na korist vama lično, vašim porodicama i našem društvu“, naveo je premijer Spajić u čestitki upućenoj reisu Islamske zajednice, ef. Fejziću.

U čestitki se između ostalog ističe „uvijek su dobrodošle blage i opominjuće riječi i humana djela, koja nas podstiču da budemo tolerantniji, solidarniji i okrenuti interesima kolektiviteta i progresu sveukupne zajednice. Želim da dijalog, razumijevanje i praštanje budu naša društvena svakodnevica i temelji našeg javnog diskursa – poručio je premijer Spajić.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović uputio je čestitke povodom Kurban bajrama.

– U ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime, reisu Rifatu ef. Fejziću i svim pripadnicama i pripadnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori upućujem iskrene čestitke povodom Kurban bajrama, jednog od najvećih praznika Islama. Današnji praznik je vrijeme velikodušnosti i saosjećanja. To je podsjetnik da pružimo toplu riječ i pomoć onima kojima je potrebna, njegujući duh empatije u našoj zajednici –  istakao je Pejović

On je dodao da je slavljenje Kurban bajrama slavljenje čovjekove obaveze da žrtvujući se pomogne onima kojima je to najpotrebnije, ali i da zaštiti sebe i svoje najbliže.

“Zato, dok se okupljate sa porodicom, prijateljima i komšijama da biste podijelili blagoslove ovog posebnog dana, sjetimo se manje srećnih i potrudimo se da unesemo pozitivne promjene u njihove živote. Davanje siromašnima, na koje Kurban poziva, je podsjećanje da se svi zajedno trebamo okupiti oko vrijednosti kao što su solidarnost, jednakost i međusobno uvažavanje. Na njima gradimo bolju Crnu Goru, dom za sve njene građanke i građane. Želim vam da sve vaše molitve budu uslišene, vaše žrtve prihvaćene, a vaša vjera ojačana. U to ime, još jednom upućujem čestitke povodom današnjeg praznika, uz želju da vam ovaj dan bude ispunjen ljubavlju, blagoslovom i radošću”, poručio je Pejović.

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić uputio je srdačne čestitke reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu Fejziću, kao i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti povodom praznika Bajrama.

– U srcu vaše vjere leže vrijednosti ljubavi, odgovornosti i humanosti, a to su ideali kojima svi treba da budemo naklonjeni i kojima svi težimo. Zajednička želja za mirom i zajedništvom je nit koja je godinama povezivala građane Crne Gore i nastavlja da nas vodi putem nade, poštovanja i tolerancije – naveo je Bečić.

Prema njegovim riječima, uvijek treba imati na umu da nas mnogo više toga ujedinjuje, nego što nas dijeli i da sa ponosom govorimo o svakoj vjeri, naciji i ljepotama različitosti kojima je naša država ukrašena.

– Upravo su te različitosti podsjetnik na moć ujedinjenosti kojom zajednički prevazilazimo sve prepreke.Nakon svetog mjeseca Ramazana, koji je istinski pokazatelj čvrste volje, istrajnosti i duhovne discipline, želim vam da dočekate Bajram čistog srca i misli. Neka vaši domovi budu ispunjeni harmonijom, zdravljem i blagostanjem, i da uvijek nađete snage za dobro i imate vjeru u njegov smisao. Srećan Bajram – poručio je Bečić u čestitci.

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, čestitao je Kurban bajram reisu Islamske zajednice, Rifatu Fejziću, kao i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

– U ime Ministarstva javne uprave kao i u svoje lično ime, koristim priliku da vam čestitam Kurban bajram, uz najljepše i najsrdačnije želje za sve vas. Budući da ovaj veliki praznik simbolizuje solidarnost, mir, poštovanje, dobrotu i saradnju, on nas uči da samo uz međusobno razumijevanje, dobročinstvo, međuvjersku toleranciju i suživot, kakva postoji u Crnoj Gori, možemo razvijati našu zemlju i graditi bolju budućnost za nas i našu djecu – istakao je Dukaj u saopštenju.

On je dodao “neka požrtvovanost i humanost, koji karakterišu najsvetije vrijednosti Kurban bajrama, uvijek podstiču ljude da promovišu najnaprednije ideale blagostanja, međusobne saradnje, bliskosti i velikodušnosti”.

“Sa željom da ove svete dane uzajamnosti, molitve, plemenitosti i hodočašća provedete u sreći, miru i ljubavi sa svojim najmilijima, još jednom vam čestitam Kurban bajram”, poručio je Dukaj.

Ministar odbrane Dragan Krapović u ime Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore i svoje lično, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu ef. Fejziću, svim vjernicima, kao i zaposlenima u sektoru odbrane koji slave jedan od najvećih praznika Islama upućuje iskrene čestitke povodom Kurban Bajrama.

– Nastupajući Bajramski dani neka budu podsjetnik svima nama na važnost njegovanja međuljuskog razumijevanja, multikulturalnosti naše države, solidarnosti i tolerancije koje su najznačajnije vrijednosti našeg društva. Sa željom da predstojeće praznične dane provedete sa svojim porodicama u lijepom raspoloženju, a da radost ovog praznika podijelite sa svojim najbližima želim vam ‘Bajram Šerif Mubarek Olsun’ – napisao je Krapovic

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Nik Đeljošaj, uputio je čestitke reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, g. Rifatu ef. Fejziću i vjernicima koji obilježavaju Kurban bajram.

– Dozvolite da najiskrenije čestitam Kurban bajram, sa željom da nastupajući bajramski dani u našoj državi dodatno utvrde najšire međuljudsko razumijevanje, radost i blagostanje. Humane poruke koje sobom nosi ovaj veliki praznik, prilika je da se podsjetimo značaja univerzalnih vrijednosti i posvjedočimo solidarnost, bliskost i toleranciju, zajednički doprinoseći multietničkoj i multikonfesionalnoj harmoniji u Crnoj Gori – kaže se Đeljošaj.

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, uputio je čestitku povodom velikog islamskog praznika, Kurban bajrama, saopšteno je iz Ministarstva sporta i mladih.

– Povodom velikog praznika Kurban bajrama, Reisu Islamske zajednice Rifatu ef. Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke i najbolje želje. U mnogobrojnim životnim iskušenjima neka nas vode ljubav i radost, uzajamno poštovanje i razumijevanje, istinoljubivost i pravednost. Za sve vas i vaše porodice neka ovi dani budu ispunjeni mirom, radošću i blagostanjem. Želim vam da ove trenutke provedete u krugu najmilijih, u zdravlju i sreći. Ovo je prilika da se osnaže veze među ljudima, promoviše razumijevanje i jača duh zajedništva. Neka vam Kurban bajram donese duhovno ispunjenje i mir u srcima – napisao je Šćekić u čestitki.

Ministar ljudskih i manjnskih prava Fatmir Đeka čestitao je praznik reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjere.

– Bajram je praznik radosti, stoga želi da tu radost podijelite sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama. Neka dani Kurban bajrama budu ispunjeni solidarnošću, međusobnim poštovanjem i međuvjerskim skladom koji baštinimo i po čemu je Crna Gora prepoznata. Želim da ovaj veliki praznik provedete u duhu tradicije i običaja, dijeleći radost Bajrama sa svojim najbližima u dobrom zdravlju i harmoniji – napisao je Đeka.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić – Bojović čestitala je današnji praznik Kurban bajram svim građanima islamske vjere u Podgorici i Crnoj Gori, saopšteno je iz Skupštine Glavnog grada.

– Našim komšijama i prijateljima muslimanima, koji slave Kurban bajram, želim radostan i miran praznik. Neka sveti dani donesu vama i vašim najmilijima sreću, zdravlje i blagostanje. Kurban bajram podsjeća na vrijednosti dobročinstva, jedinstva i poštovanja prema svima i podstiče da jačamo veze unutar naše zajednice, podržimo one kojima je to potrebno i promovišemo međusobno razumijevanje. Ovaj praznik je i dobra prilika da izrazimo zahvalnost Islamskoj zajednici na kontinuiranom doprinosu kulturnom bogatstvu i raznolikosti Podgorice. Srećan Kurban bajram – navela je Borovinić Bojović.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, čestitao je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, glavnom imamu za Podgoricu i Nikšić Džemu Redžematoviću, nikšićkom imamu Damiru Hodžiću i svim građanima islamske vjere Kurban-bajram.

– U ime Skupštine opštine Nikšić i u svoje ime, najsrdačnije vam čestitam praznik koji svjedoči da nema vjere bez dobročinstva, kao ni ljubavi bez žrtve. Čineći dobro drugima činimo najveće dobro sebi, a Kurban-bajram je prilika da se još više približimo jedni drugima, da osjetimo dubinu zajedništva i značaj solidarnosti. Uvjeren sam da će Opština Nikšić i Islamska zajednica nastaviti da grade dobre odnose, uz uzajamno poštovanje i razumijevanje, za dobrobit svih građana. Želim vam obilje mira, radosti i blagostanja. Neka vaši domovi budu ispunjeni ljubavlju i harmonijom – poručio je Vuković

Bivši premijer Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, čestitao je praznik reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu efendiji Fejziću, kao i svim građanima islamske vjeroispovijesti.

Povodom velikog muslimanskog praznika, Kurban bajrama, želim vam uputiti najiskrenije čestitke i najbolje želje. Neka pobijedi ljubav i dobro, te zavlada pravda među ljudima. Da se uvijek radujemo zajedno i gradimo društvo tolerancije i solidarnosti na ponos svakog pojedinaca!

Kurban bajram je vrijeme kada se slavi žrtva, solidarnost i zajedništvo. U duhu ovog svetog praznika, pozivam sve građane Crne Gore da, uprkos svim izazovima s kojima se suočavamo, pobijede ljubav, dobro i zajedništvo. Neka nas praznični dani podsjete na važnost međusobnog poštovanja, tolerancije i jedinstva.

– Ovaj praznik je prilika da se okrenemo jedni drugima, da pružimo ruku pomoći i podrške onima kojima je to potrebno. Neka nas inspiracija Kurban bajrama vodi ka izgradnji bolje i pravednije zajednice u kojoj će svaki pojedinac moći živjeti dostojanstveno i srećno. Zahvalnost pripada Bogu, srećan Kurban Bajram. Bajram šerif mubarek olsun! – naveo je Abazović u čestitki.

Predsjednik FORCE Genci Nimanbegu čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti Kurban Bajram.

– Drage sestre i braćo, dragi vjernici. Danas je dan slavlja – prvi dan Kurban bajrama koji se slavi uz porodicu, rodbinu i prijatelje. U svojstvu predsjednika Nove Demokratske Snage FORCA i u svoje lično ime, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućujem najsrdačnije čestitke. Praznik Kurban bajrama simbolizuje žrtvu i poniznost prema Bogu, ubjeđenje o najvišim ljudskim vrijednostima i solidarnost sa onima kojima je pomoć potrebna. Želim da mir i dobrota vladaju na trpezama svih vjernika, a da Vas uvijek prati zdravlje i svako dobro. Srećan Kurban bajram – navodi se u čestitki.

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević čestitao je nastupajući Kurban Bajram reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu Fejziću, i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti, saopšteno je iz DNP-a.

– Uvažavajući ovaj sveti islamski praznik, koji vjernici Islama slave svugdje u svijetu, predsjednik DNP-a svima njima želi dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću. Uz najljepše želje, Knežević ističe i miroljubive poruke Kurban Bajrama, uz tradicionalni poziv na čin svepraštanja po pravilima Šerijata, uz primjere dobre volje i namjere prema svima drugima. Knežević ističe da Kurban Bajram nosi fini pečat porodične harmonije i slave, na koju se od srca pozivaju svoji najbliži, rođaci i prijatelji, uz darove onih koji imaju više onima koji imaju manje, u atmosferi duhovne harmonije i vjere u multikonfesionalnu Crnu Goru, kao zemlju dobrih ljudi i vjernika svih vjera. Knežević je uvjeren da bogatstvo vjerskih različitosti uzdiže Crnu Goru pred Evropom i svijetom predstavljajući simbol mirnog suživota kao preduslova dalje afirmacije univerzalnih ljudskih vrijednosti u vremenu koje je pred nama -navodi se u saopštenju.

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović uputio je čestitku povodom Kurban Bajrama reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću, i svim pripadnicima islama u Crnoj Gori i dijaspori.

– Iskreno želim da jedan od najznačajnijih islamskih blagdana provedemo u miru, zdravlju i porodičnoj sreći. Nastojimo da naše dobro djelo bude trajno i da nam vrijednosti Kurban Bajrama budu podsticaj za toleranciju i solidarnost. Izazovno vrijeme u kojem živimo zahtijeva da budemo okrenuti interesima kolektiviteta i progresu društva – navodi se u čestitki.

– Bajramski dani prilika su da se sjetimo i onih čiji životi nijesu ispunjeni radošću i blagostanjem, nego patnjama i glađu. Naše misli i iskrene dove su uz sve nevine i nemoćne, molimo se da pronađu mir i da poslije svega žive slobodno – kazao je.

– Uz želju da nam Kurban-Bajrama oplemeni dušu i upotpuni našu vjeru, ojača jedinstvo i učvrsti međusobno povjerenje, u ime Bošnjačke stranke i svoje ime, Bajram šerif mubarek olsun – poručio je Ibrahimović.

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata i generalni sekretar te stranke Boris Bogdanović čestitao je praznik reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu efendiji Fejziću, kao i svim građanima islamske vjeroispovijesti.

– Ovaj sveti praznik nosi u sebi poruku ljubavi, mira, solidarnosti i zajedništva, vrijednosti koje nas sve u našoj najljepšoj i zajedničkoj kući, Crnoj Gori, povezuju i čine jačima, ali i simbolizuje vrhunac vjere i odanost Bogu koju je pokazao Ibrahim prije više od četiri milenijuma. Kurban Bajram je vrijeme kada se podsjećamo na univerzalne i neprolazne vrijednosti važnosti žrtvovanja za dobrobit drugih, brige o bližnjima i prijateljima, ali i pružanja pomoći najugroženijima.

– Svetkovina Kurban Bajrama nas podsjeća i obavezuje da budemo bolji ljudi, da pružamo ruku jedni drugima, gradimo mostove međusobnog razumijevanja i poštovanja, ali i doprinosimo izgradnji harmoničnog i pravednog društva, društva jednakih šansi i društva koje ne poznaje vjerske, nacionalne i bilo koje druge razlike, jer svi smo mi sinovi ovog našeg zajedničkog stijenja. U duhu jednog od najznačajnijih praznika za sve pripadnike islamske vjere, još jednom vam želim srećan Bajram, obilje zdravlja i sreće. Neka vam Kurban Bajram donese mir i blagostanje i neka dodatno ojača čelične veze prijateljstva i solidarnosti među svima nama. Bajram šerif mubarek olsun – napisao je Bogdanović.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti Kurban Bajram.

Povodom Kurban-bajrama, praznika koji nas podsjeća na značaj uzajamne podrške i zajedništva, kao i neprolazne vrijednosti suživota, u ime Demokratske partije socijalista i lično ime, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i građanima islamske vjere upućujem najiskrenije čestitke. Želim da vam bajramski dani ispune srca radošću i budu podstrek za činjenje dobrih djela i predani rad za još bolju budućnost vaših porodica, rodbine i komšija.

Neka ovaj veliki praznik podsjeti na solidarnost i humanost, kao i obavezu da čuvamo sklad, multietničnost i multikonfesionalnost, kao najvažnije vrijednosti savremene Crne Gore. Na tim temeljima smo ostvarili i najveće uspjehe naše države – obnovili nezavisnost i ostvarili značajne rezultate u usvajanju standarda demokratski razvijenog svijeta.

Uvjeren sam da ćemo u danima koji su pred nama još posvećenije zajednički raditi u duhu istinskih vrijednosti i brižno njegovati duhovnu slogu i tradiciju, za dobro svih građana Crne Gore, jačajući neprolazne vrijednosti mira, ljubavi i međusobnog razumijevanja, poručio je Živković.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić je uputio je čestitku povodom Kurban Bajrama reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću, i svim pripadnicima islama u Crnoj Gori i dijaspori.

Mustafić je čestitao Kurban bajram reisu islamske zajednice Rifatu Fejziću i svim građanima islamske vjere u državi i dijaspori.

On je kazao da je obred hadža simbol duhovnog puta ka smislu i izvoru života, a kurban je žrtva koju prinose na putu približavanja Bogu Uzvišenom.

– Put i žrtva oblikuju svakog slobodnog čovjeka koji se približava u pokornosti samo Stvoritelju univerzuma – rekao je Mustafić.

Kako je kazao, u životima i ponašanju ljudi to znači samilost, solidarnost i međusobno pomoganje – riječju i djelom, a kurbanima se daje puni smisao u dijeljenju i dobročinstvu.

– U našim mislima, molitvama i dovama, naša srca su i sa braćom u Gazi i Palestini i sa svim unesrećenima i poniženima, moleći Boga Uzvišenog da im olakša i učini da njihove patnje prestanu i sloboda dođe u njihove domove -rekao je Mustafić.

On je poručio da žele da radost i ljepota blagdana učvrste sve na putu dobrote i jedinstva u porodicama, u zajednici, u narodu, kao i sa svim komšijama i dobrim ljudima u Crnoj Gori.

– U ime Bošnjačkog vijeća, i u svoje lično ime, čestitam Kurban- bajram Vama, našoj ulemi- imamima, porodicama, braći i sestrama, i svim svim pripadnicima islamske vjere u Crnoj Gori i dijaspori. Bajram šerif mubare olsun -poručio je Mustafić.

Predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić kazao je da “duh Kurban bajrama nosi simboliku oproštaja i velikodušnosti koja je preduslov za mir i opšte blagostanje.

On je čestitao praznik reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, glavnom imamu barskom Muidinu Milaimiju i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

– Kurban bajram je jedan od najvećih i najradosnijih praznika Islama, i praznični dani koji su pred nama biće prilika da ih zajedno provedemo u lijepom raspoloženju i da radost Bajrama podijelimo sa svojom rodbinom, komšijama i prijateljima.

– Duh Kurban bajrama nosi simboliku oproštaja i velikodušnosti koja je preduslov za mir i opšte blagostanje i slaveći Kurban bajram sa svojim kumovima, prijateljima, komšijama živimo amanet naših slavnih predaka, a to je da poštujemo različitosti i čuvamo ih kao posebnu vrijednost.

– Blagi dani koji su pred nama biće prilika da nas i ovaj praznik kao simbol praštanja i međusobnog približavanja podsjeti da treba da istrajavamo zajedno i složno u ovim izazovnim vremenima kada je naše građansko društvo ugroženo od onih koji ne shvataju da samo uz međusobno poštovanje i razumijevanje možemo dalje graditi naše društvo i našu zajednicu – napisao je Nenezić.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku