Reakcije na usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a

post-img foto: UN – glasanje
24kroz7 23.05.2024. 22:39

Danas je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Rezolucija o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. i koji bi trebalo da se obilježava svake godine. Za usvajanje Rezolucije glasalo je 84 države članice, protiv je bilo njih 19, dok je uzdržanih bilo 68.

Delegacija Crne Gore prilikom glasanja izjasnila se za Rezoluciju, a tim povodom brojni zvaničnici, predstavnici političkih partija i  institucija reagovali su na glasanje naše delegacije.

Majke Srebrenice: Ovo je pomirenje

– Ovo je pomirenje, hvala vam susjedi (Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Albaniji). Nećemo zaboraviti prijatelje koji su nas podržali, ali ni one druge. Počinjemo izgradnju stuba srama u Potočarima – poručile su “Majke Srebrenice” na društvenoj mreži Iks.

Vladislav Dajković: Spajić pošao stopama Mila Đukanovića

– Sa ogorčenjem konstatujem da je današnjim glasanjem zvanična Crna Gora bacila ljagu na veličanstvene tekovine 30. avgusta koji je, između ostalog, iznjedrio brojne ministre, pa i premijera Milojka Spajića. Spajić je pošao stopama nekadašnjeg predsjednika države, vlade i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a vidjećemo ko će krenuti stopama bivšeg predsjednika Narodne stranke Novaka Kilibarde – kazao je predsjednik Slobodne Crne Gore.

foto: Vladislav Dajković
foto: Vladislav Dajković

– Nažalost, Milojko Spajić je pošao stopama svog političkog oca Zdravka Krivokapića i, očito, preumio: više nije Srbin koji je celivao odar blaženopočivšeg Vladike Atanasija, nego moderni Crnogorac po mjerilima Brisela i Vašingtona – kazao je Dajković.

On je istakao da Vlada koja je glasala za Rezoluciju o Srebrenici, a koju su, kako kaže, osudili i Mitropolit Joanikije i Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, ne treba da postoji.

– Samim tim, biće zanimljivo gledati u narednim danima pravdanja zašto je ipak bolje da nas neko ‘udara po glavi’, a da mu mi pričamo ‘malo je, udari još’ – zaključuje Dajković.

Goran Danilović: Za ovo brukanje i poniženje neko će morati da odgovara

– Naši vlastodršci su se obrukali ovim glasanjem u Ujedinjenim nacijama. Udarili su šamar i svima nama. Napravićemo veliku grešku ako im okrenemo i drugi obraz. Za ovo brukanje i poniženje neko će morati da odgovara. Bolje se vidi istina iz Južne Amerike i Afrike nego iz Podgorice – kazao je Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore.

– Rezolucija je, ipak, slabašna politička deklaracija koju nije podržala većina zemalja svijeta. Ta činjenica je otrežnjujuća i upozoravajuća. Bili smo dužni da branimo istinu ne poričući ni jedan zločin, posebno ne onaj koji se dogodio u Srebrenici, a istina je da se u Srebrenici desio veliki ratni zločin, ali ne i genocid”, kazao je Danilović.

Danilović je kazao da se ovakvim rezolucijama obesmišljava pojam genocida i genocidnosti.

– Istina je i sveta i skupa. Državnici koje ne zanima mišljenje naroda ne traju dugo, a ako i potraju ne pamte se. Srbija je stojički izdržala i ovo, a na njenoj strani je tiha većina svjetskih država. Svijet se mijenja ma koliko bila velika presija moćnih država. Republici Srpskoj će biti teško jer je ona ključna meta. Ipak, Srpska nije sama – zaključio je Danilović.

Damir Šehović: Usvajanjem Rezolucije pobijedila je istina i pravda

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović izjavio je da je usvajanjem Rezolucije o Srebrenici, kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ali i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, pobijedila istina i pravda.

foto: Damir Šehović
foto: Damir Šehović

– To je, inače, najmanje što je civilizovani svijet u ovom momentu mogao da uradi, suočen i sa sopstvenim dijelom odgovornosti zbog toga što je propustio da ga svojevremeno spriječi. Region je, ako bude dovoljno državničke mudrosti i pameti, dobio priliku za političku katarzu, ali i za novi zajednički početak, ovoga puta na zdravim ideološkim i vrijednosnim temeljima. Ovakav ishod glasanja u Njujorku vraća vjeru da su ljudske vrijednosti univerzalne, da ne poznaju granice, te da je moralni kompas čovječanstva ipak nepokolebljiv – navodi se u izjavi Šehovića.

Bošnjačka stranka: Nijedan narod ne može biti genocidan, usvojena  Rezolucija podstiče suočavanje sa prošlošću

Iz Bošnjačke stranke su izjavili da vjeruju da će Rezolucija o genocidu u Srebrenici podstaći kritičko suočavanje sa prošlošću u regiji, na bazi utvrđenih činjenica, kao preduslovu za postizanje trajnog mira i uspostavljanje jedino ispravnog etičkog odnosa prema genocidu u Srebrenici i genocidu uopšte.

foto: Bošnjačka stranka
foto: Bošnjačka stranka

– Smatramo važnim da se kroz obrazovni sistem i na druge prikladne načine kontinuirano radi na podizanju kolektivne svijesti o genocidu kao neprihvatljivom modelu rješavanja konflikata, ali i o neprihvatljivosti negiranja i relativizacije genocida, te glorifikacije ratnih zločinaca osuđenih za djelo genocida.Sa potpunim uvjerenjem da ni jedan narod ne može biti genocidan, kao i da ova Rezolucija to ni u jednom svom dijelu ne inplicira, ne samo da potvrđujemo taj stav, već pozivamo na njegovu punu promociju. Crna Gora je glasanjem za ovu rezoluciju još jednom potvrdila opredjeljenje da bude dio demokratskog i razvijenog svijeta – kazali su iz Bošnjačke stranke.

Bošnjačko vijeće: Usvajanjem Rezolucije UN odao poštovanje žrtvama genocida

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori pozdravlja usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN) čime se, kako kažu, odaje poštovanje žrtvama genocida i njihovim porodicama.

foto: Bošnjačko vijeće Crne Gore
foto: Bošnjačko vijeće Crne Gore

– Jako je značajno što je Crna Gora, iskazujući podršku ovom historijskom činu, pokazala svoju opredijeljenost civilizacijskim vrijednostima zadovoljenja pravde, te iskazivanja dužnog poštovanja prema žrtavama genocida u Srebrenici. Usvajanje Rezolucije smatramo historijski važnim korakom u pravcu suočavanja sa prošlošću i odavanja pune počasti hiljadama žrtava genocida u Srebrenici koji se jula 1995. godine sprovodio u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija uz ćutanje međunarodne zajednice. Smatramo važnim što se u tekstu Rezolucije ‘bez rezerve osuđuju i radnje koje veličaju presuđene ratne zločince, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici. Ujedno se pozivaju i države članice organizacije sistema Ujedinjenih nacija, te druge međunarodne i regionalne organizacijama i civilno društvo, akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida u Srebrenici – piše u saopštenju Bošnjačkog vijeća.

Iz Bošnjačkog vijeća Crne Gore kazali su da donošenje ove Rezolucije nije usmjereno niti protiv jednog naroda, već da podsjeća na presuđene činjenice da se u Srebrenici desio genocid koji je bio detaljno i sistematski organiziran i izveden i čiji su akteri osuđeni odlukama relevantnih međunarodnih sudova.

– Jasno je da su ideološki programi po kojima se desio ovaj genocid još vitalni, i da su u regionu vidljivi pokušaji revizionizma, što iziskuje odlučno suprotstavljanje institucija, organizacija i svih civiliziranih građana. Ovim činom ispunjena je civilizacijska obaveza prema žrtvama i porodicama žrtava pogroma i genocida. Zapravo, jedino što je međunarodna zajednica sada moglo uraditi za desetine hiljada stradalih i ubijenih, jeste vraćanje moralnog duga, kroz osudu i ustanovljavanje trajnog sjećanja na žrtve genocida koji se 1995. godine dešavao na očigled čitavog svijeta. Iskazujemo zahvalnost svima koji su podržali Rezoluciju, kao izraz civilizacijskih vrijednosti, te punog suočavanja sa prošlošću, izgradnje novih mostova pomirenja, dobrosusjedskih odnosa i bolje budućnosti svih naroda i građana – zaključuju u Bošnjačkom vijeću.

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku