Rezolucija o Srebrenici novi izazov vladajuće većine: Teške teme otvaraju nove probleme

post-img foto: EPA/EFE/SARAH YENESEL
izvor: Dan/Mili Prelević 03.05.2024. 13:00

Za glasanje za Rezoluciju o Srebrenici i UN Vlada trenutno nema podršku Milana Kneževića, Andrija Mandić čeka da mu premijer lično predoči plan, a SNP to najvjerovatnije neće podržati ni na sjednici Vlade.

Parlamentarna većina koja je podržala vladu Milojka Spajića u sporazumu koji je potpisala ima jasne smjernice i o spoljnoj politici, oko kojih su se svi složili, ali međunarodna dešavanja plasiraju sve više pobočnih, nepredviđenih dešavanja koja im stvaraju nove probleme.

Nedavno je to bilo glasanje o prijemu Kosova u Savjet Evrope, kada su naša tri delegata glasala na tri načina, a sada je aktuelno glasanje u Ujedinjenim nacijama o rezolucija kojom se proglašava Dan genocida u Srebrenici. Prije nekoliko dana, predsjednik Skupštine i Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da očekuje da lično Spajić saopšti kako će Crna Gora glasati u Ujedinjenim nacijama.

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević poručio je da premijer Milojko Spajić nema njegovu podršku da Crna Gora u UN glasa za rezoluciju o Srebrenici.

Tako su se u parlamentarnoj većini iskristalisala dva legitimna stava o tom pitanju. Jedan je da se glasa za rezoluciju, o kojem govori premijer Spajić i koji ima uporište u rezoluciji o Srebrenici koju je prije tri godine usvojio crnogorski parlament. Drugi je da neke partije kao što su Kneževićev DNP i Mandićev NSD smatraju da to ne treba uraditi i uporište imaju u svom biračkom tijelu, ali i u raspoloženju velikog broja građana.
Juče nije bilo moguće dobiti zvaničan stav Pokreta Evropa sad i Socijalističke narodne partije o ovom pitanju.

U PES-u su nam nezvanično kazali da su u stalnoj komunikaciji sa svim partijama parlamentarne većine i da su, zasad, evidentirali neslaganja po ovom pitanju.

– Poslanički klub PES-a se oglasio po ovom pitanju. Saopštili su da naša zemlja kao kandidat za punopravno članstvo u EU ima i obavezu da poštuje sve presude međunarodnih sudova, koji imaju jasan stav po ovom pitanju. Takođe, poštujemo sve rezolucije koje su usvojene u crnogorskom parlamentu, a koje se odnose i na genocide počinjene na našim prostorima u prethodnom periodu. Ne podržavamo da se zbog odgovornosti bilo kog pojedinca imputira odgovornost bilo kom narodu. Apsolutno smo protiv korišćenja ove teme u dnevnopolitičke svrhe, jer se radi o pitanju koje otvara rane prošlosti – navodi se u saopštenju.

Iz Socijalističke narodne partije, koja ima predstavnike u Vladi, još se nijesu zvanično oglašavali ovim povodom. “Danu” je nezvanično rečeno da ministri iz ove partije Vladimir Joković i Dragoslav Šćekić najvjerovatnije neće dati podršku platformi koja bi predviđala da predstavnik Crne Gore u Ujedinjenim nacijama glasa za ovu rezoluciju.

Podsjećaju da je crnogorski parlament 2009. godine usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a da je 2021. usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, i da SNP ni tada nije podržao te rezolucije.

– Nema razloga ni da ministri iz redova SNP-a podrže bilo kakvu novu rezoluciju, a naročito ne onu koja može biti zloupotrijebljena – kaže sagovornik “Dana” iz SNP-a, koji je želio da ostane anoniman.

Knežević kaže da je o stavu svoje partije obavijestio Spajića.

– To sam mu rekao iste noći kad je tviterisao moj imenjak i ekspert Nič. Da sam kojim slučajem na njegovom mjestu, glasao bih protiv, i to zna čitava Crna Gora. Ali nisam na njegovom mjestu, jer je značajan broj Srba glasao za Milojka Spajića, pošto po njihovim mjerilima i standardima nikad neću biti dovoljno Srbin da bi me oni udostojili svoje podrške – napisao je Knežević na Fejsbuku.

On je dodao da je za odluku da će zvanična Crna Gora glasati za rezoluciju o Srebrenici saznao od njemačkog stručnjaka za Zapadni Balkan i proširenje NATO-a Milana Niča.

– Ko će bolje znati šta je u interesu Crne Gore nego gospodin Nič, jer onda kad su Njemci zauzeti, o nama i našim interesima brinu Slovaci, Slovenci, Litvanci, Ruanđani…Mi Srbi i Crnogorci smo najsrećniji narod na svijetu: svi misle za naše dobro i ne daju nam da se zamaramo i mislimo sami o sebi, pošto može glava da nas zaboli ako počnemo da mislimo. Uspjeli smo što je malo ko, razbili stereotipe da volimo da drugi rade umjesto nas, sad smo usavršili tu nacionalnu disciplinu i došli do stadijuma da drugi i misle umjesto nas – ocijenio je Knežević.

Lider DNP-a je istakao da je zvanična Crna Gora od 2008. do danas, kad god se ukazala prilika, glasala protiv Srbije.

– Ali, što je još gore, glasala je i protiv sebe. Glasala je, iako je većina naroda bila protiv, uz obrazloženje da to od nas traže Njemci, Englezi, Amerikanci, mada bi isto bilo i da traže Maltežani i Lihtenštajnci. Tragedija je što interese većinske Crne Gore danas bolje brane i zastupaju Papua Nova Gvineja, Čad, Mali, Niger, Mauricijus, Argentina, Rusija, Indija, Kina, Izrael, Palestina, ili blizu pet milijardi ljudi na planeti koji će glasati protiv rezolucije ili će biti uzdržani – istakao je lider DNP-a.

On smatra da Crna Gora mora glasati protiv rezolucije, ne samo zbog Srbije, nego i zbog sebe.

– Jer ukoliko bude glasala za rezoluciju, osudiće i samu sebe na genocidnost – zaključio je Knežević.

Usaglašenim tekstom rezolucije o Srebrenici 11. jul se proglašava Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine, koji će se obilježavati svake godine. Juče je saopšteno da je urađen finalni tekst rezolucije o Srebrenici nakon dugih konsultacija. Tekst je upućen predsjedniku Generalne skupštine UN i svim misijama i o njemu bi trebalo da se raspravlja na sjednici Generalne skupštine UN u toku maja.

Danilović: Zločin koji se zloupotrebljava

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ocijenio je da je Srebrenica zločin koji se zloupotrebljava.

Po njegovom mišljenju, dvije i po decenije poslije zločina u Srebrenici, nastavlja se strijeljanje mrtvih, ali i jedva preživjelih na svim stranama.

– Uz veliku upletenost i odgovornost međunarodne zajednice, i tada i danas, produženo i besomučno traje ubijanje svake nade za međusobno razumijevanje tragedija, smrti, rana, bola, nenadoknadivih gubitaka – svega ljudskog i čovječnosti uopšte – ukazao je Danilović.

On smatra da se nigdje kao u Crnoj Gori ne prekopavaju humke građanskih ratova po bivšoj Jugoslaviji.

– Nigdje kao u Crnoj Gori nema političkih i inih grupa, lidera i liderčića koji šakalski prekopavaju humke građanskih ratova po bivšoj Jugoslaviji, uvijek gledajući u grobove samo jedne zajednice, naroda ili grupe. Istovremeno, isti ljudi, s nadmenošću pečatiranog evropejstva, preziru grobove onih drugih, za koje, odgovorna i krvavo uključena evropska i svjetska politika onog doba nije dala znak odobravanja da mogu biti žaljeni i oplakivani; a nikada nije dopustila jer je krvavo kriva – zaključio je Danilović.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku