Sekulović: Greške vlasti u Upravi policije, politička nestabilnosti i budućnost premijera Spajića

post-img Sergej Sekulović – Foto: Vlada Crn Gore/ Flickr (arhiva)
Izvor: RTCG 08.07.2024. 10:30

U političkoj analizi situacije u Crnoj Gori, Sergej Sekulović ističe problematične greške izvršne vlasti u Upravi policije, naglašavajući važnost poštovanja sudske odluke i stabilnosti institucija. Sekulović predviđa pažljivije praćenje rada premijera Milojka Spajića, sugerira moguću rekonstrukciju Vlade i izbore u Podgorici kao izvjesnije opcije.

Podsjetimo, odlukom Upravnog suda bivši direktor Uprave policije Zoran Brđanin vraćen je na to mjesto, nakon čega je v.d. direktora Uprave policije Aleksandar Radović podnio ostavku.

– Sa druge strane vi imate i činjenicu da sudovi funkcionišu, i da se sudske odluke u krajnjem poštuju, što je jedan dobar znak za funkcionisanje pravne države. Sa treće strane pohvalno je što se sve te primopredaje dešavaju na jedan profesionalan i gospodski način – istakao je Sekulović.

Podcrtava da nije dobra poruka da imate konstantnu nestabilnost ograna.

– Svaki ogran, da bi dao dobre rezultate mora da ima garancije. Ako živite u stalnoj neizvjesnoti, to ima reprekusije kao u bilo kojem drugom poslu, motivacija, energija, autoritet su upitni – smatra Sekulović.

Evropska unija će tražiti od nas, kako smatra, mjerljive, jasne i vidljive rezultate, tražiće profesionalizaciju, depolitizaciju…

– Jedan komplikovan proces je pred nama. Ako bi se osporavalo izvršenje presude Upravnog suda, to bi unosilo dodatni haos – istakao je Sekulović.

Sekulovic smatra da je odluka gospodina Aleksandra Radovića odgovorna i da je primjer  profesionalnog i odgornog ponašanja

Smatra i da će Brđanin na funkciji biti do decembra, kad bi trebalo da dobiju izvještaj sa Odbora.

– Od političkog konteksta zavisi kako će se situacija završiti. Zavisi od uspjeha ili neuspjeha rekonstrukcije Vlade ali i odnosa u parlamentarnoj većini. Brđanin je po mom mišljenju na funkciji do decembra, dok ne dobiju Izvještaj – istakao je Sekulović.

U osvrtu na slučaj bombaškog napada na Cetinju, gdje su stradale dvije a povrijeđene tri osobe, kaže da je pohvalno što je navodni napadač identifikovan, ali da je sistem zakazao u prevenciji ovih događaja.

Kaže da vjeruje da premijer Milojko Spajić i nakon nekih poteza koje je povukao ima nivo kredibiliteta u međunarodnoj zajednici, ali jeste doveden u pitanje.

– Mislim da će pažljivije biti promatran njegov rad ubuduće, budući da je do sad imao maltene blanko podršku – istakao je Sekulović, između ostalog.

Smatra da Spajićeva Vlada neće imati puni mandat, i da će doći do rekonstrukcije Vlade a izvjesni su i podgorički izbori.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku