Sekulović: Izvještaj o ulasku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potpisao je Zoran Lazović

post-img Emisija “REFERAT” Sergej Sekulović i Velimir Rakočević Foto: You Tube Prtsc
Izvor: Gradski.me 29.04.2024. 23:57

U ekskluzivnom razgovoru za emisiju “Referat” na Gradskoj RTV, bivši ministar unutrašnjih poslova u 42. Vladi Crne Gore, Sergej Sekulović, otkrio je ključne detalje o navodnom tajnom zadatku Zorana Lazovića, potpisnika izvještaja o ulasku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Izvještaj o ulasku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pod oznakom povjerljivo potpisao je Zoran Lazović, kaže Sekulović.

Bivši ministar je ukazao na nelogičnosti u Katnićevoj tvrdnji da je Lazović bio na tajnom zadatku.

– U periodu od 2018. do 2020. nijedno lice zakonito nije moglo imati status prikrivenog islednika ili saradnika, jer to nije postojalo u pravnom sistemu – kaže Sekulović.

Sekulović je istakao nedorečenost okvira crnogorskog zakonodavstva i naglasio da je suština postupka razotkrivanja motiva za skidanje zabrane, a ne samog čina zabrane.

Prema Sekulovićevim riječima, postoji čitav jedan period gdje je fokus stavljen na uspostavljanje povjerenja između MUP-a Crne Gore i međunarodnih partnera, što je uključivalo i razmjenu Sky poruka te važnih informacija relevantnih za razotkrivanje kriminalnih aktivnosti unutar same policijske strukture.

Komentirišući legalnost Sky komunikacije kao dokaza, profesor Pravnog fakulteta, kriminolog Velimir Rakočević, ističe da je važno poštovati pravila jednakosti u korištenju dokaza te naglašava da samo na temelju jednog izvora dokaza nije sigurno donositi odluke.

Analizirajući nedavna hapšenja u Crnoj Gori, Sekulović je ukazao na duboke pukotine u pravosudnom sistemu, ističući potrebu za usklađenim radom pravosudnih institucija i upućujući na formiranje Specijalnog suda kao moguće rješenje.

Kritički osvrćući se na nedostatke u rješavanju slučajeva poput “Tunel” i zapljene kokaina u Zeti, Sekulović je istakao nedostatak odgovornosti te naglasio neuspjeh u otkrivanju odgovornih osoba, što je, kako tvrdi, ozbiljan poraz za pravosudni sistem.

Rakočević se nadovezao ističući da je neuspjeh u rješavanju ovakvih slučajeva znak za zabrinutost te upozorava da politika ne smije biti upletena u pravosuđe.

Razmatrajući mogućnost revanšizma nakon smjene vlasti 2020. godine, Sekulović je istakao da podijeljeno društvo kao crnogorsko ima ozbiljne posljedice na stabilnost institucija te upozorio na kontinuirano stvaranje nepovjerenja prema državnim institucijama.

– Akcije koje su se desile su rezultat autonomnog djelovanja Tužilaštva, i mislim da trenutno imamo Tužilaštvo koje djeluje najsamostalnije u odnosu na poitičke elite, od kad Tužilaštvo postoji u Crnoj Gori. Smatram da u njihovom djelovanju nema revanšizma niti selektivnog pristupa – navodi Sekulović

Sagovornici su se složili da akcije koje su se desile rezultat su autonomnog djelovanja Tužilaštva te su izrazili uvjerenje da pravosudni sistem mora raditi nezavisno od političkih uticaja kako bi očuvao integritet i vjerodostojnost.

– Veliki je ulog i bilo bi šizofreno da se neko usudi da stavi nekome lisice na ruke bez jakih dokaza. Jako je važno prepustiti državnim organima da samostalno rade svoj posao – poručuje Rakočević.

Analitičari su zaključili da je važno prepustiti pravosudnim organima autonomiju u obavljanju njihovih dužnosti kako bi se osigurala pravednost i vladavina prava u Crnoj Gori.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku