Skup advokata u Podgorici: Presuda Evropskog suda o Skaj aplikaciji obavezujuća za sve

post-img Foto: Pobjeda /Tamara Klikovac
24kroz7 07.05.2024. 15:44

U najnovijem obrtu pravne situacije u vezi s korištenjem Skaj aplikacije kao dokaza, predsjednik advokatske komore, Danilo Mićović, istakao je da je presuda Evropskog suda ključna u definisanju pravnog statusa ovog elektronskog komunikacijskog alata. Izjavio je to ispred Višeg suda, gdje se više advokata okupilo kako bi analizirali implikacije ove presude.

– U presudi su jasno definisane stvari. Baziraću se na sve činjenice – da je primjenjivo nacionalno zakonodavstvo i da je u momentu pribavljanja informacija putem Skaja morala biti obaviještena država u kojoj će se to koristiti kao dokaz ili operativna informacija. Činjenica jeda naša država o tome nije obaviještena -kazao je Mićović

– Kao branioci okrivljenih, a koji za temelj imaju Skaj aplikaciju, mogu reći da smo u posjedu presude Evropskog suda koja upravo potvrđuje navode odbrane vezano za primjenu Skaj materijala kao dokaza – dodao je on.

Dodatno, advokat Zdravko Begović je istakao da ova presuda potvrđuje dugogodišnje tvrdnje odbrane o neadekvatnosti Skaj prepiski kao osnova za pritvor.

– Smatrali smo da ovakve informacije ne mogu biti tretirane kao dokaz i što je najvažnije – niko od nas nije sumnjao da se nešto tako može tretirati kao dokaz . Ovo nije ništa novo u odnosu na sve što su tvrdili od prvog momenta- istakao je Begović.

Veliki broj ljudi se, kako je kazao, nalazi u pritvoru na osnovu ovih informacija. Dodao je da ti pritvori neosnovano dugo traju.

Advokatica Andrijana Razić je istakla da su upozoravali da se nešto ovako može desiti.

– Ne znam jesu li svjesni građani da je već napravljena ogromna šteta ovakvim srljanjem Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i tumačenjem pravnih normi po pitanju Skaj komunikacije. Makar je trebalo da stanu na loptu… Zamislite kad je na nivou Evrope dvije i po godine to diskutabilno pitanje i tek sad imamo presudu Suda u Luksemburgu -istakla je ona.

Advokat Damir Lekić je rekao da su u ovoj borbi bili u neravnopravnom položaju.

Borba za pravdu neće stati samo na ovoj presudi, poručuju advokati. – Mi ćemo se i dalje boriti, ovo ne doživljavamo kao pobjedu, ona će možda trajati duže. Ovo je pobjeda pravde – rekao je Begović ispred Višeg suda.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku