Stanovnici Kuća Rakića sedam dana bez vode: Kako je plava voda dospjela u vodovod?

post-img Foto: Facebook
Izvor: Dan 19.06.2024. 07:56

Rezultati analize o tome zašto je prošlog utorka voda u vodovodnom sistemu dijela Kuća Rakića bila plave boje još uvijek nisu dostupni. Već nedelju dana preko 200 domaćinstava nema vodu. Kako kažu mještani, predstavnici Instituta za javno zdravlje su i juče dolazili da uzmu uzorke vode.

Mještani pozivaju nadležne da što prije završe analize i obavijeste ih da li je voda ispravna, te da ih ponovo priključe na vodovodni sistem. Podgorički Vodovod kontroliše ispravnost vode na vodoizvorištima, dok se Vodovod Tuzi brine o mreži.

Pomoćnik direktora Vodovoda Tuzi, Hidajet Kalač, potvrđuje da rezultati analize još nisu stigli, ali da ih očekuju uskoro.

– Kako rezultati još nisu stigli, nismo mogli pustiti vodu. Čekamo zvanične informacije o ispravnosti vode za piće. Informisani smo da je izvještaj pri kraju i da treba samo da se otkuca, tako da očekujemo da će biti brzo gotov – rekao je Kalač.

Kalač je dodao da se oni nisu bavili istraživanjem kako je nepoznata supstanca dospjela u vodovodnu mrežu.

– Nismo ustanovili kako je voda promijenila boju, jer se time nismo bavili. Podnijeli smo prijavu protiv NN lica Osnovnom državnom tužilaštvu, koje će to istražiti. Do sada nismo dobili nikakve informacije. Jedini dokaz koji imamo je voda. Ne može se utvrditi odakle je krenulo jer se sistem račva na sve strane. Ne znamo da li ima divljih priključaka, vjerovatno da ima. Kada bismo znali, odmah bismo ih uklonili. Moguće je da je supstanca ubačena u sistem preko česme – rekao je Kalač. Dodao je da se svako veče obezbjeđuju cistijerne za mještane.

– Svake večeri od 17 do 19 časova cistijerna s vodom je u naselju. Vodu dopremamo jednom cistijernom, a voda je isključena za preko 200 domaćinstava – istakao je Kalač.

Mještanin Ramiz Pejčinović kaže da su nezadovoljni kvalitetom vode iz cisterne.

– Nismo zadovoljni dopremanjem vode niti njenim kvalitetom. Vozač neće dalje od prodavnice da ide, a neko mora po dva kilometra da ide da bi napunio bidon. Voda iz cistijerne nije čista pa je koristimo za pranje suđa i garderobe, a za piće kupujemo flaširanu. Dvoje nas je u porodici i samo za piće nam treba šest litara vode. Nemamo bunar, pa moramo kupovati vodu. Tražili smo razgovor s predsjednikom Opštine Lindonom Đeljajem. Očekujemo da će nas primiti, jer želimo da mu saopštimo sve ove probleme koje imamo – kaže Pejčinović.

Ifeta Kurgaš kaže da su ponovo dolazili po uzorke vode, ali da još nisu dobili rezultate prethodnih analiza. Kaže da se teško snalazi bez vode jer ima desetočlanu porodicu.

– Idem kod komšija koji imaju bunare, od kuće do kuće, i donosim vodu u bocama da operem suđe. Unučad kupam kao u 19. vijeku. Donesem vodu od komšija, grijemo je u šerpama na šporetu, pa ih kupamo u banjici. Za nas desetoro dnevno treba 200 litara vode za piće, spremanje hrane, pranje, kupanje… Unučad su mala pa im često moramo prati ruke jer se isprljaju – priča Kurgaš.

Ona kaže da je zvala Institut i da su joj rekli da će rezultate dobiti za tri dana.

– Plašim se da se sve ovo neće uskoro riješiti. U utorak je voda bila plava, pa su u četvrtak ponovo uzimali uzorke, a danas opet. Do sada su mogli uraditi analize da su htjeli završiti što prije – kazala je Kurgaš.

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku