Telekom uspješan u 2023. – finansijski parametri u plusu uz značajan rast dobiti

post-img Telekom Crna Gora
R.B. 23.02.2024. 08:33

Rast rezultata poslovanja uz veće prihode i rast profitabilnosti, rast broja korisnika svih tipova usluga i superiorna pozicija u segmentu kapaciteta i pokrivenosti teritorije i stanovništva 5G i 4G mobilnim mrežama, predstavljaju ključne odrednice uspješno zaključene 2023. godine. Najveći rast Telekom bilježi u postpaid i prepaid segmentu, uz stabilnu poziciju tržišnog lidera u postpaid – u i mobilnom internetu. Prema mjerenjima i podacima Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Crnogorski Telekom danas ima najveću i najbržu 4G i 5G mrežu. Tokom 2023. godine ostvaren je i rast od 11% više korisnika na optici.

Finansijski aspekt poslovanja Telekoma tokom 2023. godine karakterišu pozitivni trendovi, sa najznačajnijim iskorakom u dijelu neto dobiti od 6,6 miliona, čime je ostvaren izuzetan rast u odnosu na prethodnu godinu. Bolji rezultati maloprodajnih usluga, dominantno su uslovili rast prihoda od 6,1% u odnosu na prošlu godinu. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), nakon najma i isključujući posebne uticaje, iznosila je 30,1 milion, 6,6% više nego prošle godine.

Poslednji kvartal 2023. godine obilježiio je projekat gašenja 3G mreže, čime su stvorene tehnološke pretpostavke za stvaranje još brže i superiornije mobilne mreže i ostvaren revolucionarni tehnološki iskorak s ciljem da Telekom mreža dostigne standarde najnaprednijih na svijetu.

„Gašenje 3G tehnologije je trend aktuelan u tehnološki najnaprednijim zemljama na svjetskom nivou, i zapravo je odličan indikator stepena razvijenosti, pouzdanosti i superiornosti 4G i 5G mreže Telekoma u Crnoj Gori. Sa više od 200 lokacija u zemlji, preko 83% pokrivenosti stanovništva 5G signalom i najvećom brzinom u mobilnoj mreži, lidersku poziciju Telekoma prepoznaju i naši korisnici. Frekvencijski resursi koje posjedujemo, uključujući i spektar koji oslobađamo gašenjem zastarjele 3G tehnologije, osigurava vodeće mjesto naše 5G i 4G mreže i u narednim godinama. Osim toga, kako bi obezbijedili neophodne kapacitete za porast broja korisnika i ukupnog internet saobraćaja u mobilnoj i fiksnoj mreži, započeli smo intenzivnu modernizaciju i proširenje naše IP i Transportne mreže koja će omogućiti superiorno korisničko iskustvo za sve naše servise“, kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Telekom je godinama unazad kompanija sa stabilnom prvom pozicijom po broju korisnika u postpaid-u i mobilnom internetu, dok se naročito tokom ljetnje sezone bilježe odlični rezultati i u prepaid segmentu.

Rast broja korisnika očigledan je u gotovo svim segmentima:

Broj korisnika mobilnog interneta je 249 hiljada, 3% više u odnosu na uporedni period;
308 hiljada aktivnih postpaid kartica, 8% više u odnosu na prošlu godinu;
Broj aktivnih prepaid kartica iznosio je 170 hiljada, što predstavlja rast od 4%.
Kontinuirani razvoj optičke infrastrukture u 2023. godini rezultirao je dostupnošću optičke mreže za novih 8,3 hiljada domova, čineći ukupnu pokrivenost od 133 hiljade domova, dok se broj priključaka povećao za 11% i iznosio je 37 hiljada. Ukupan broj širokopojasnih priključaka iznosio je 83 hiljade, dok je TV korisnička baza iznosila 88 hiljada.

„Predstavljanje nove TV platforme – Magenta TV, prelomna je tačka, nakon koje 2023. može biti okarakterisana kao uspješna godina. Osim superiorne pozicije u 4G i 5G segmentu lansirali smo i TV platformu koja potvrđuje našu poziciju konkurentnog igrača na tržištu, igrača koji nameće pozitivne trendove, kvalitet i inovacije, kao osnov konstruktivne utakmice na tržištu. Magenta TV je potencijal za period ispred nas – tehnologija isporučena iz ‘oblaka’ (Cloud TV), što znači da su nove funkcionalnosti lansirane na nivou Deutche Telekom grupe, dostupne u Crnoj Gori u isto vrijeme, kao što je to slučaj u drugim zemljama EU gdje posluje Deutche Telekom. Puštanjem Magente TV, Crnogoski Telekom je sproveo najbržu i najbolju implementaciju u DT grupi, što nas dovodi i do vrijednosnog aspekta interpretacije rezultata. Prema nedavno objavljenoj studiji – “Brand Finance Global 500”, Deutche Telekom jedan je najvrednijih telekomunikacionih brendova na svijetu, a Crnogorski Telekom kroz korporativne procese, saradnju sa zajednicom i odnos sa konkurencijom prenosi taj vrijednosni sklop na lokalni nivo. Zato uloga Telekoma na tržištu prevazilazi kvantitativna mjerila, rezultatu dodajemo vrijednost više, pomjeramo limite, održavamo tržišna previranja aktivnim i isporučujemo na domaće tržište inovativna rješenja koja prate najsavremenije svjetske telekomunikacione trendove“, zaključuje izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Migracija korisnika na novu TV platformu, ostvarena tokom 2023. godine, značajno je premašila projektovane targete. Takođe, mjerenja korisničkog iskustva pokazuju odlične trendove, tako korisnici daju 4X bolju ocjenu za Magenta TV servis u odnosu na staru platformu.

Podsjećamo, nova TV platforma – MagentaTV – zamijeniće ExtraTV, a korisnicima donosi brojne novitete koji uključuju vraćanje programa do 14 dana unazad, preporuku sadržaja u skladu sa interesovanjima i navikama korisnika, bolji kvalitet slike i zvuka, i gledanje televizije na svakom ekranu (mobilnom telefonu, tabletu, laptopu, TV-u). Osim toga, Magenta TV box svaki televizor pretvara u smart TV najnovije generacije.

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku