Nevjerovatno otkriće – Pogledajte otkrivene freske iz Trojanskog rata u Pompeji

1/4 Foto: SP/Zuma Press/Profimedia
2/4 Foto: SP/Zuma Press/ Profimedia
3/4 Foto: SP/Zuma Press/Profimedia
4/4 Foto: SP/Zuma Press/Profimedia
A.R. 13.04.2024. 12:03

U najnovijim iskopavanjima Pompeje otkriveni su izuzetno očuvani prizori iz Trojanskog rata. Arheolozi su otkrili likove iz Trojanskog rata na freskama u trpezariji i smatraju da su freske neka od poslednjih umjetničkih djela koja su nastala u Pompeji, prije nego što je cijeli grad nestao u erupciji Vezuva 79. godine.

Dominantna tema ovih freski je heroizam, navedeno je u saopštenju Arheološkog parka Pompeja. 

– Zidovi su bili prefarbani u crno da se spriječi da se dim uljanih lampi vidi na njima. Ljudi bi dolazili tu da večeraju nakon zalaska sunca, a treperenje svjetlosti lampi stvaralo je efekat kao da se likovi na crtežima kreću. Mitološki parovi davali su ideje za razgovor o prošlosti i životu, samo na prvi pogled romantične prirode. U realnosti, prikazivali su odnos između pojedinaca i sudbine: Kasandra koja može da vidi budućnost, ali joj niko ne vjeruje, Apolon koji je uz Trojance protiv grčkih osvajača, ali iako je bog ne može da osigura pobjedu, Jelena i Paris koji, uprkos svojoj politički nekorektnoj ljubavnoj aferi, izazivaju rat ili su samo povod. Ko zna? Ovih dana Jelena i Paris predstavljaju sve nas – rekao je Gabrijel Zaktrigel, direktor Arheološkog parka Pompeje, u saopštenju.

Freske su naslikane na visokim crnim zidovima velike trpezarije, a gotovo cijeli mozaički pod u prostoriji sadrži više od milion pojedinačnih bijelih pločica, prenio je BBC. 

Izvor: BBC

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku