Uljarević: Ako ne možemo znati na kojim vrijednostima stoji naša Vlada onda imamo problem

post-img Foto: CGO
N1 06.05.2024. 18:51

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala je da će civilni sektor do kraja insistirati da Crna Gora ne samo da treba da podrži Rezoluciju o Srebrenici već da bude i kosponzor.

Uljarević je u razgovoru za N1 kazala da je to “jedini način da se doprinese valjanom suočavanju s prošlošću i održivom miru u regionu”

Uljarević navodi da situacija sa Rezolucijom o Srebrenici ima refleksiju na unutrašnje procese demokratizacije Crne Gore te da je odnos prema rezoluciji vrijednosno pitanje.

– Ako mi ne možemo znati na kojim vrijednostima stoji naša Vlada. U ovom trenutku mi imamo problem. Mi smo upoznati iz javnosti da su predati amandmani, ministar vanjskih poslova govori da su to nezvanične informacije, a poslanica iz njegove partije govori o tome kao o završenoj stvari. To je nešto što definitivno ukazuje koja je količina pritiska koji se primjenjuje na vlade i partije koje čine da se Crna Gora ne samo opredijeli da kosponzoriše rezoluciju, što je tražilo 106 nevladinih organizacija i preko 304 uglednih pojedinaca tržilo od premijera na što nismo dobili odgovor. Kada smo poslali prvu inicijativu za nas se podrazumijevalo da će Crna Gora podržati rezoluciju. Ovaj događaj to dovodi u pitanje jer ne znamo šta će se desiti ukoliko su ti amandmani zvanično poslati i ne budu usvojeni, a sva je prilika da neće. Veliki problem koji se odnosi na jednu ideološku heterogenost vlade i njenu nedovoljnu programsku i vrijednosnu profilisanost sada je potpuno razbijen u odnosu prema rezoluciji UN o Srebrenici. To je loša slika koju Crna Gora šalje – kazala je Uljarević.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku