URA: Spajić izmjenama medijskih zakona vratio stari sistem DPS-a

post-img Foto: Građanski pokret URA
24kroz7 29.05.2024. 17:04

Predložene izmjene medijskih zakona, koje je kabinet premijera Spajića dostavio nakon usaglašenih tekstova sa Evropskom komisijom će ozbiljno unazaditi nezavisnost i kvalitet rada Javnog servisa – navode iz Građanskog pokreta URA.

Oni dodaju da se Spajićevim amandmanima, između ostalog, kao uslov za imenovanje direktora Radio-televizije Crne Gore propisuje pet godina iskustva, umjesto do sada propisanih deset godina iskustva.

– Posebno zabrinjava način na koji su ove izmjene predložene. Tekstovi medijskih zakona su već bili usaglašeni sa Evropskom komisijom, a kabinet premijera je uputio ključne amandmane nakon već dobijenog pozitivnog mišljenja EK na zakone, iza leđa resornog Ministartsva kulture i medija – navodi se u saopštenju GP URE.

Iz URE ističu da je Spajić izmjenama vratio stari sistem DPS-a po kojem Administrativni odbor bira predstavnike nevladinih organizacija u Savjet RTCG-a, a ne same NVO, kako je predložilo resorno ministarstvo.

– Jasno je da ovim činjenjem Spajić ima za cilj političku kontrolu rada Javnog servisa. Ovim se potvrđuje naša ranija teza da Spajića umjesto promjene isključivo zanima zamjena u odnosu na prethodni tridesetogodišnji režim, ne obazirući se što će uslijediti regresija rada i nezavisnosti Javnog servisa i medijske scene sveukupno – zaključili su iz GP URE.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku