VDT: Skaj komunikacija zakonit dokaz

post-img Foto: Vrhovno državno tužilaštvo
R.B. 08.05.2024. 11:14

Povodom različitih tumačenja u javnosti presude Evropskog suda pravde od 30. aprila 2024.godine, Vrhovno državno tužilaštvo podsjeća da se navedenom presudom tumače odredbe Direktive 14/41 kojom se reguliše primjena Evropskog istražnog naloga, što znači da je presuda primjenjiva samo na države članice Evropske unije, samim tim ne i na Crnu Goru. Crna Gora je u obavezi da primjenjuje Evropsku konvenciju o međunarodnoj pravnoj pomoći, na osnovu koje su i pribavljeni dokazi koji se odnose na SKY ECC komunikaciju, navodi se u saopštenju VDT-a.

Istovremeno, predmetnom odlukom se ni na koji način ne dovodi u pitanje validnost i zakonitost SKY ECC komunikacije kao dokaza, naprotiv. U tom smislu, Državno tužilaštvo zadržava nepodijeljen stav da je SKY ECC komunikacija, kao zakonito pribavljen dokaz od strane francuskih vlasti, dostavljen putem međunarodne pravne pomoći, shodno nacionalnom zakonodavstvu Crne Gore, zakonit dokaz.

Ponavljamo ranije iznijet stav da Državno tužilaštvo ne osporava pravo branilaca da biraju strategiju za odbranu svojih klijenata, ali da se neće upuštati u javnu polimiku sa učesnicima bilo kog postupka. Državna tužilaštva će, u skladu sa zakonom, nastaviti da sva pravna pitanja rješavaju isključivo na institucionalnom nivou, zaključuje se u saopštenju iz VDT-a.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku