Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovan zahtjev državnog tužioca Vukasa Radonjića

post-img Vukas Radonjić
R.B. 06.03.2024. 10:57

Viši sud u Podgorici odbio je, kao neosnovan, zahtjev državnog tužioca Vukasa Radonjića, koji je tražio izuzeće sutkinje Nade Rabrenović u postupku protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i sutkinje Milice Vlahović-Milosavljević, kojima se sudi zbog sumnje da su zloupotrijebile službeni položaj.

Tužilac Radonjić je taj zahtjev podnio na ročištu 27. februara, nakon što je ponovo odgođeno suđenje Medenici i Vlahović-Milosavljević, ovog puta zbog odsustva jednog od advokata odbrane.

“Hoćemo li da se držimo zakona ili ljudskih obzira. I prošli put nijeste postupili po zakonu nego iz nekih ljudskih motiva. To je mimo zakona. Tražim vaše izuzeće jer način na koji postupate mi ukazuje da ste pristrasni”, naveo je tada tužilac Radonjić, obraćajući se sutkinji Rabrenović.

S druge strane, predsjednik Višeg suda u Podgorici, sudija Boris Savić, taj zahtjev je odbio kao neosnovan.

U obrazloženju tog rješenja je napisao da “ne postoji nijedan razlog za izuzeće sudije predviđen u članu 38 Zakonika o krivičnom postupku, koji bi doveo u sumnju neprostrasnost u postupanju”.

“Neosnovani su navodi kojima se ukazuje na pristrasnost i nepravilnost jer sud vodi postupak u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti od kojih zavisi odluka, a eventualno nezadovoljstvo može biti predmet procesnih radnji koje podnosilac zahtjeva za izuzeće može preduzeti u cilju provjere zakonitosti odluke pred drugostepenim organom. Način vođenja postupka sam po sebi, u odsustvu drugih okolnosti, ne može biti razlog za izuzeće postupajućeg sudije, a podnosilac zahtjeva za izuzeće ne navodi druge razloge i dokaze za izuzeće osim sumnji u nepravilno vođenje postupka zbog odlaganja pretresa”, navodi se u obrazloženju odluke sudije Savića.

Protiv tog rješenja, kako se navodi, nije dozvoljena žalba.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku