Vlada gasi Upravu za inspekcijske poslove

post-img foto: Uprava za inspekcijske poslove
24kroz7 25.04.2024. 22:12

Vlade je, na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao Milojko Spajić, usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru. Usvojeni predlozi zakona biće upućeni u skupštinsku proceduru.

– Zakonom su stvoreni neophodni mehanizmi koji će obezbijediti sveobuhvatno, ujednačeno, srazmjerno i efikasno postupanje inspektora, profesionalizam i kvalitet rada inspekcijskih organa, a što je od izuzetne važnosti za subjekte nadzora u smislu njihove pravne sigurnosti. Zakon ima za cilj da otkloni sve nedoumice i nejasnoće koje ovaj propis stvara građanima i privredi, u postupcima ostvarivanja svojih prava, a naročito imajući u vidu predstojeći period u kojem će biti povećan obim inspekcijskih nadzora u svim oblastima. Zakonom su propisani nadležni organi za vršenje inspekcijskog nadzora, odnosno ko se smatra inspekcijskim organom. Takođe, ovim zakon se propisuje i da Vlada obrazuje Koordinaciono tijelo za usklađivanje i praćenje inspekcijskih nadzora – navodi se u saopštenju Vlade.

Kada je u pitanju Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru iz Vlade navode da se zakonom vrše izmjene i dopune zakona kojima je propisano da poslove inspekcijskog nadzora.

– Ovim zakonom se, radi uskađivanja sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, vrše izmjene i dopune zakona kojima je propisano da poslove inspekcijskog nadzora u oblastima koje se uređuju tim zakonima vrši organ uprave nadležan za poslove inspekcijskog nadzora, na način što se za vršenje inspekcijskog nadzora propisuje nadležna inspekcija, odnosno inspektor za konkretnu upravnu oblast. Naime u tekstu je, zavisno od konteksta zakona, predloženo da inspekcijski nadzor vrše odgovarajuće inspekcije, odnosno inspektori za oblast koju određeni zakon uređuje. Nakon donošenja ovog Predloga zakona i Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, pristupiće se izmjeni Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave na način što će nadležna ministarstva i organi uprave preuzeti inspekcije, odnosno inspektore za konkretne upravne oblasti – zaključuju u  saopštenju.

Podsjećamo, portal 24kroz7 ranije je pisao o namjeri Vlade da ugasi Upravu za inspekcijske poslove, a tom prilikom reagovala je aktuelna direktorica Uprave, Ana Vujošević, koja je kazala da se radi o jednom jako složenom organu u čijem sastavu je 26 inspekcija iz 26 različitih upravnih oblasti, koje bi trebalo da se rasporede u 11 resornih ministarstava, gdje bi im resorni ministar bio šef.

Tim modelom bi prvostepeni organ bio u sklopu drugostepenog, pa bi se prešlo na model „kadija te tuži, kadija ti sudi“ – tvrdi Vujošević, koja smatra da bi došlo do „kolapsa informacionog sistema, te da bi ovom odlukom bez posla moglo da ostane oko 320 zaposlenih.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku